EVO ŠTA SU SVE OD ORUŽJA PREDALI GRAĐANI SRBIJE: Od bombi do onog iz ustanaka i ratova
Oružje, Foto: Espreso

VELIKI BROJ NAORUŽANJA

EVO ŠTA SU SVE OD ORUŽJA PREDALI GRAĐANI SRBIJE: Od bombi do onog iz ustanaka i ratova

Stručnjaci i nisu iznenađeni - navode primer vraćanja protivavionskog topa od 20 milimetara, u jednoj od prethodnih akcija

Objavljeno:

Građani su za mesec dana akcije predaje nelegalnog naoružanja, koju je MUP produžio do kraja juna, predali 65.841 komad oružja, od toga više od 23.000 minsko-ekplozivnih sredstava i gotovo tri miliona metaka. Zolje, bombe, granate, ali i oružja iz Prvog i Drugog svetskog rata, čak i ustaničko oružje i oruđe – predato je u proteklih mesec dana.

Kao bomba odjeknula je vest – jedan građanin predao je policiji "getling", jedan od najubojitih mitraljeza na svetu. U svom naoružanju, MUP ima samo jedan takav komad, piše RTS.

"To je onaj rotirajući mitraljez koji ispali 3.000 metaka u minutu. To je čovek stavio na prikolicu i doneo nam je mitraljez i hvala mu na tome što je to učinio", objavio je juče predsednik Aleksandar Vučić.

Stručnjaci i nisu iznenađeni - navode primer vraćanja protivavionskog topa od 20 milimetara, u jednoj od prethodnih akcija.

Prof. dr Vladimir Barović, stručnjak za naoružanje nije iznenađen što neko poseduje "getling" mitraljez u Srbiji.

Oružje, Sefovi
foto: Printscreen/RTS

"To je posledica pre svega ratova na ovim prostorima, jer znamo da je razno oružje i oruđe pucalo na raznim ratištima devedesetih. Verovatno je ilegalnim putem dopremljeno sa tih kriznih žarišta, jer su mnogi magacini i TO i JNA razvučeni, nije se vodila precizna evidencija", objašnjava Barović.

Predato čak i ustaničko oružje

Zolje, bombe, granate, ali i oružja iz Prvog i Drugog svetskog rata... čak i ustaničko oružje i oruđe predato je u proteklih mesec dana.

Većina je u policijskim magacinima nadomak Smedereva.

Zbog sumnje da i dalje postoji velika količina ilegalnog naoružanja, MUP je produžio akciju predaje oružja do kraja juna - bez posledica i krivične odgovornosti.

"Biće uništen veći deo tog oružja. Sve ono što je funcionalno i upotrebljivo, naravno da će biti predato u fabrici koja se bavi proizvodnjom oružja isključivo za potrebe policije i vojske", kaže Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala UKP MUP-a Srbije.

Oružje, Sefovi
foto: Printscreen/RTS

"Oružje ne mora da se otuđi, može da se prevede u trofejno"

Profesor Barović napominje da svi oni kojima oružje ne treba više, mogu da ga prevedu u trofejno oružje, ne moraju da ga zauvek otuđe, ne moraju ga prodati, ne moraju ga predati.

"Svi ćemo biti bezbedniji, što manje oružja u ilegalnom posedu, to je veći nivo bezbednosti na ulicama Republike Srbije", ističe Barović.

Najuspešnija prethodna akcija bila je posle "Sablje"

Prethodna akcija sprovedena je tokom vanrednog stanja 2020. godine.

Tada je predato svega 146 komada oružja i oko 3.000 komada municije.

Pre aktuelne, najuspešnija akcija bila je 2003. godine, posle akcije "Sablja", kada su građani predali "oko 50.000 komada oružja".

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.