"UBIĆE ME I AKO GA PRIJAVIM, I AKO GA NE PRIJAVIM": Ispovest sestre zlostavljane devojke sa Zvezdare, trpela je ovo
Nasilje u porodici na Zvezdari, Foto: Kurir/Privatna arhiva

PRIJAVITE NASILJE

"UBIĆE ME I AKO GA PRIJAVIM, I AKO GA NE PRIJAVIM": Ispovest sestre zlostavljane devojke sa Zvezdare, trpela je ovo

"U poslednja dva meseca počeo je da se iživljava nad mojom sestrom, promenio se i bio je sve nervozniji"

Objavljeno:

Došao je nervozan s posla, potrošio je ceo bojler sa toplom vodom i tu su se posvađali! Tražio je od nje da imaju intimne odnose, ali je moja sestra odbila, tada je legao preko nje, stavio pesnice na njen grudni koš i silovao je!

Ovim potresnim rečima za Kurir počela je ispovest devojka (29) čija je sestra (26) pre dva dana pretrpela jezivo porodično nasilje od strane svog nevenčanog supruga (25) na Zvezdari u Beogradu. Nasilnik je nakon prijave MUP uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivična dela nasilje u porodici i silovanje. On je kako se sumnja zlostavljao i šestomesečnog sina koji je imao modrice po glavi!

Topla voda

- U poslednja dva meseca počeo je da se iživljava nad mojom sestrom, promenio se i bio je sve nPublishervozniji. Te večeri došao je kući s posla, bio je opet nervozan i otišao je da se istušira. Potrošio je svu toplu vodu iz bojlera i moja sestra ga je upitala zašto je to uradio jer je i ona htela da se tušira i tada je počeo pakao - kaže sestra oštećene devojke i dodaje da su supružnici od marta prošle godine zajedno.

Nasilnik i žrtva
Nasilnik i žrtvafoto: Privatna arhiva

- Tražio je od nje da budu intimni i ona je ga odbila, a on se tada bacio na krevet, legao preko nje i pesnicama se održavao na njenim grudima.

Sagovornica dodaje da je njena sestra trpela ozbiljne bolove.

- Bukvalno se borila za vazduh, davio je i udarao po glavi, a onda ju je silovao. Moja sestra se potom požalila svojoj drugarici gde je navela da je silovana i pretučena. Drugarica je odmah reagovala i obavestila me - kaže devojka i dodaje da su ona i sestra rasle u hraniteljskoj porodici i da imaju samo jedna drugu.

Oči u oči

- Odmah sam je pitala da li je sve uredu, a ona je odgovorila da jeste, iako sam znala da nije. Dogovorile smo se da se vidimo sutra i tada sam odlučila da ću spasiti moju sestru i sestrića izvući iz kandži bednog i jadnog stvorenja kao što je on.

Zabrinuta devojka detaljno nam je objasnila da joj je oštećena kroz plač objasnila kroz koju torturu prolazi u poslednje vreme.

- Dugo sam je ubeđivala da mu se suprotstavi, spakuje stvari i prijavi ga. Tada mi je rekla: "On će mene ubiti ako ga prijavim, a isto će mi biti i da ga ne prijavim!" Smogla je snage i prijavila je nasilnika - kaže sestra oštećena devojke.

Osumnjičeni za nasilje u porodici
Osumnjičeni za nasilje u porodicifoto: PRINTSCREEN/DRUŠTVENE MREŽE

Dok su bile na pregledima oštećena devojka i šestomesečna beba osumnjičeni je pokušao da stupi u kontakt s njima.

- Kao da je osećao da se nešto dešava, a kasnije je uhapšen i sreli smo se s njim oči u oči kad su ga izvodili iz policijske stanice. Tada je zastao i delovao je kao da nasrće na nas, ali su inspektori odmah reagovali - dodaje potresnim glasom sestra.

Nastavio sa kockom

Ona je objasnila i da je zet u poslednje vreme navodno počeo opet da kocka i da je to verovatno okidač za ovaj haos.

- Ranije se kockao, ali je s tim prestao. Sestra sumnja da je verovatno opet počeo sa ovim porokom, jer je znao da dođe bez cele plate kući i kaže da je izgubio novčanik - navodi ona i naglašava da se njena sestra plašila da mu se suprotstavi jer njih dve nemaju roditelje, ni bližu porodicu koja bi ih zaštitila.

Nasilnik
Nasilnikfoto: PRINTSCREEN/DRUŠTVENE MREŽE

- Sestra je na pregledima bila od osam sati ujutru do osam uveče, ali svi su prema nama bili divni, posebno iz policije gde su je inspektori zvali na posla sata. Sestriću su lekarskim pregledom ustanovili da ima čak 11 modrica po telu.

Podsetimo, osumnjični se sumnjiči da je nevenčajnoj supruzi zadao više udaraca i primoravao je na seksualni odnos, kao i da je njihovom detetu naneo povrede po glavi i vratu.

Brojke

18 žena je ubijeno u Srbiji od početka godine

24 žene ubijene su u 2022. godini

Nasilje će se ponavljati, mora se odmah reagovati

Vesna Stanojević, direktorka Sigurne kuće kaže za Kurir ako se jednom izvrši nasilje nad nekim, ono će se sigurno ponoviti sve dok se ne bude reagovalo i dok se ne potraži pomoć da se isto prekine.

Vesna Stanojević
Vesna Stanojevićfoto: Printscreen

- Žrtva mora da shvati da onaj ko jednom bude nasilan, biće nasilan opet, takvi ljudi se ne menjaju, oni najčešće uzmu maha i postaju sve gori. Žene u takvim situacijama moraju prijaviti slučaj službama odmah nakon prvog napada, ne bi li ih oni odbranili od ponovnog pokušaja istog. U ovom slučaju, devojka je trpela nasilje čak dva meseca, a onda se to odrazilo i na dete, dakle, da se to ne bi dešavalo, apelujem na sve žrtve nasilja ili bilo kakvog fizičkog ili psihičkog maltretiranja da prijave svoje nasilnike i da se to odmah okonča - kaže Stanojević.

ADVOKAT NEBOJŠA MILOSAVLJEVIĆ

Preti mu i 15 godina robije

Advokat Nebojša Milosavljević objasnio je za Kurir koja kazna ga čeka za krivična dela koja je počinio.

- S obzirom da je izvršilac nasilja uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivična dela nasilje u porodici i silovanje biće mu zaprećeno kaznom od maksimalnih 15 godina. To su ozbiljna krivična dela, on će se posebno teretiti za silovanje, čija je kazna do 15 godina i posebno za nasilje u porodici, što je maksimalnih osam godina, međutim kada se to bude uračunalo, on neće dobiti presudu jaču od 15 godina zatvora - navodi advokat i dodaje:

Nebojša Milosavljević
Nebojša Milosavljevićfoto: Printscreen/youtube/Happy

- Nažalost, trenutno najčešća krivična dela u Srbiji su tog tipa, nasilje i silovanje, a da bi se to suzbilo nije ključna zatvorska kazna, već izvesnost da će izvršioci biti uhvaćeni, dakle za to su bitni mediji, drušvo, tužilaštvo i policija zajedno koji će stvoriti strah nasilnicima da ne izvršavaju krivična dela jer će stvarno biti uhvaćeni.

Kako Milosavljević navodi, Krivični zakon u Srbiji je jedan od najoštrijih u Evropi, međutim i samo povećanje tih kazni neće biti presudno za suzbijanje kriminala.

- Kada su u pitanju masovna silovanja, nasilje, neka krivična dela koja su svesno urađena i patološki urezana u pojedinca, što se dokazuje veštačenjima, onda bi ti izvršioci trebali što duže da se zadrže u zatvorskim ustanovama ne bi li se opasnost suzbila, međutim, ako se dokaže da je afektivno delo, iz nehata, onda je dovoljno da se stvori svest ljudima da će i za ta krivična dela biti sigurno kažnjavani kako se ne bi usudili da ga izvrše - zaključuje advokat.

SUPRUGA PEVAČA MILANA DINČIĆA

Moja drugarica trpela je nasilje već duže vreme

Jelena Dinčić, supruga pevača Milana Dinčića nakon nasilja nad devojkom javno se oglasila na društvenim mrežama gde je objavila i fotografiju osumnjičenog. Ona je između ostalog detaljno opisala kako je došlo do nasilja nad njenom drugaricom.

Milan Dinčić Dinča
Milan Dinčić Dinčafoto: Printscreen/Instagram/Jelena Dinčić

- Žena je trpela već duže vreme nasilje, ali je pretio da će svašta da uradi, što se i sada plašim da će da ga puste, njega su sad upravo priveli, imam tu informaciju. Ona, dok je tukao samo nju, nije reagovala, međutim, dete je imalo modrice. Ja sam to dete videla, kada je pitam šta je ovo, ona je lagala, te udarilo se ili nešto - rekla je ona za Blic i dodala da je oštećena uzela advokata i da je je sada sa bebom na sigurnom.

ZORAN PAŠALIĆ, ZAŠTITNIK GRAĐANA

Dete je žrtva i kada prisustvuje nasilju

Zoran Pašalić
Zoran Pašalićfoto: Beta/Milan Obradović

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ponovo je zatražio od nadležnih organa da preduzmu aktivnosti za izmenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici kojima bi se, između ostalog, propisalo i da je dete žrtva nasilja uvek kada prisustvuje nasilju nad članom porodice ili bliskom osobom. U saopštenju povodom 4. juna, Međunarodnog dana dece žrtava nasilja, ombudsman je naveo da nadležni organi "neretko dete koje prisustvuje nasilju u porodici ne prepoznaju i ne tretiraju kao žrtvu nasilja, te da zbog toga dolazi i do fatalnih ishoda".

Podsetio je da je u preporukama koje je upućivao nadležnim organima koji postupaju u slučajevima nasilja u porodici naglašavao da je dete uvek žrtva nasilja u porodici kada prisustvuje porodičnom nasilju nad članom porodice ili bliskom osobom.

- Utvrdili smo različita postupanja nadležnih organa u zaštiti dece od nasilja u porodici, kao i nepravilnu ili nedoslednu primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koja najčešće rezultira izostankom procene rizika za dete od strane postupajućih policijskih službenika, a kasnije i stručnih radnika organa starateljstva, zbog čega deca najčešće nisu bila obihvaćena individualnim planovima zaštite - naveo je Pašalić.

(Espreso / Kurir.rs / B. Travica / J. Krajinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.