"NEKE TRAUME TEK DOLAZE": Članica Saveta roditelja „Ribnikara“ o stanju dece posle TRAGEDIJE NA VRAČARU
Mesto tragedije, Foto: Tamara Trajković

zahvalila se psiholozima

"NEKE TRAUME TEK DOLAZE": Članica Saveta roditelja „Ribnikara“ o stanju dece posle TRAGEDIJE NA VRAČARU

„Nekih predloga će biti još"

Objavljeno:

Prvih dana decu je držao šok od tragedije, sada je stanje gore, jer oni postaju svesni šta se desilo i neke traume tek sada dolaze, ocenila je član Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Mina Zirojević povodom tragedije koja se dogodila 3. maja u ovoj školi.

„Hvala psiholozima i psihijatrima i svima ostalima koji su u školi, koji pomažu, jer mi roditelji se nismo susretali sa ovim, a i teško je objasniti svom detetu. Ipak je bolja ta stručna pomoć“, izjavila je Zirojević za agencije.

Zirojević je navela da, pored sedam zahteva Saveta roditelja škole „Vladislav Ribnikar“, postoji mogućnost da bude još predloga.

„Nekih predloga će biti još, osmi razredi će za desetak dana morati da polažu prijemni, a nisu u stanju da sada pokažu svoj maksimum, tako da ćemo videti koji će još zahtevi biti i kako će se to rešiti“, rekla je Zirojević.

Mesto tragedije
Mesto tragedije foto: Tamara Trajković

Komentarišući ostavku ministra prosvete Branka Ružića, sagovornica agencije je ocenila da je to bio moralan čin i dodala da pitanje ostavke direktorke škole zavisi od toga da li će je ona lično podneti.

„Ministar je dao ostavku zato što su mu moral i etika tako nalagali, nije toliko bio pritisak javnosti, on je dao ostavku u prvih nekoliko dana kada je šok bio više usmeren na šta nam se desilo nego ko će dati ostavku. Verujem da ostavka direktorke zavisi prvenstveno od nje“, objasnila je Zirojević.

Zirojević je navela da je glavna krivica za tragediju na roditeljima, a ne u sistemu, jer prema njenim rečima, deci je potrebno usaditi prave vrednosti.

„Ako hoćete da vam sistem neguje dete, dajte ga u dom, onda je sistem apsolutno kriv, ovako smo mi krivi“, ocenila je Zirojević.

Ona je dodala da roditelji moraju da vode računa o aktivnosti dece na telefonu, kao i o tome šta gledaju na društvenim mrežama.

„Ja nisam od tih koja poštuje tu privatnost iz razloga što decu ne samo da treba zaštititi, nego ih treba osposobiti za život. Kako svi kažu, to je vreme do detetove sedme ili 10. godine kada vi možete da utičete“, rekla je Zirojević.

Tragedija na Vračaru
Tragedija na Vračarufoto: Stefan Stojanović

Na pitanje kako deca reaguju na pojačanu bezbednost u školama, sagovornica Tanjuga je rekla da im pojačana bezbednost u ovom momentu uliva poverenje.

„Milsim da reguju dobro na tu pojačanu bezbednost, zbog toga što im to uliva poverenje, koje je jako poljuljano posle svega, koristi im to što ima više psihoterapeuta, psihologa u školi“, istakla je Zirojević.

Prema njenim rečima, školski policajci koji će pojačano brinuti o bezbednosti dece, trebalo bi na početku da ispolje autoritet, ali i da budu pristupačni deci kako bi saznali njihove probleme, kao i ono što se dešava u školi.

„Mislim da na početku treba da ispolje autoritet, a zatim, ako stalno bude taj policajac, policajka, da će se i ta neka komunikacija i taj komunikacijski kanal ostvariti dovoljno da oni mogu da im kažu eventualne probleme, probleme koje imaju u školi će moći da im kažu samo deca“, objasnila je Zirojević.

Zirojević je navela da će škola „Vladislav Ribnikar“ biti renovirana, jer su već izdate kompletne dozvole.

„Ono što ja sumnjam jeste da će se tolika škola renovirati za dva meseca. To mislim da je neizvodljivo, tako da treba smisliti šta sa đacima sledeće godine, jer ih ipak ima 1.000“, zaključila je Zirojević.

04:15

DECA OŠ VLADISLAV RIBNIKAR SE SADA PLAŠE SAMO 2 STVARI! Predsednik Saveta roditelja škole šokirao: NE TRAŽIMO OSVETU

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.