KAKO I ŠTA POSLE MASAKRA U "RIBNIKARU"? Predsednik Saveta roditelja otkrio KLJUČNU STVAR
OŠ "Vladislav Ribnikar", Foto: Tamara Trajković

POTRESNO

KAKO I ŠTA POSLE MASAKRA U "RIBNIKARU"? Predsednik Saveta roditelja otkrio KLJUČNU STVAR

Ističe da se prate potrebe i strahovi dece i da ne postoji zvanična odluka kada če početi nastava.

Objavljeno:

Predsednik Saveta roditelja Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević kaže za RTS da je psihološka podrška ključna u ovom trenutku posle tragedije koja se dogodila i da se u školi trenutno odvijaju dve vrste aktivnosti - razgovori dece sa učiteljima i nastavnicima u učionici, ali i grupni i individualni razgovori sa psiholozima i pedagozima.

Ističe da se prate potrebe i strahovi dece i da ne postoji zvanična odluka kada če početi nastava.

U ime učenika, roditelja i nastavnika, kaže da su još uvek daleko od normalnog.

- Još uvek je sve to bolno i blizu, još uvek postoji doza straha, ali najbitnije je da polako vraćamo decu tamo gde i treba da budu – u školu i da velika većina te dece to rado prihvata i polako se vraća u neki normalan život - ističe Đorđević.

Igor Đorđević
Igor Đorđevićfoto: Printscreen/RTS

Naglašava da je psihološka podrška ključna u ovom trenutku.

- Jedna vrsta aktivnosti je u učionici, gde deca razgovaraju sa svojim učiteljicama i učiteljima u mlađim razredima ili sa razrednim starešinama i ostalim predmetnim profesorima u starijim razredima. Tu su razne teme, od samog slučaja, što je u početku bila najčešća tema, pa do raznih životnih svakodnevnih tema - objašnjava Đorđević.

Kaže da se u drugom delu aktivnosti, koje vode pedagozi i psiholozi, pojedinačno i grupno priča sa decom.

- Stručnjaci prate potrebe te dece, prate strahove i ono što deca iznose. Mislim da je u ovom trenutku najbitnije da pobedimo strahove. Tugu ćemo pobeđivati još dugo i sigurno nikada u potpunosti nećemo zaboraviti ono što se desilo. Treba pamtiti da se ne bi ponovilo - ističe Đorđević.

Kaže da je u povremenom kontaktu sa pojedinim roditeljima stradale dece, ali da postoje ljudi iz škole koji su bili bliži sa njima i koji su u stalnom kontaktu.

1 / 6 Foto: Tamara Trajković

- Pre svega, kontaktirani su kada je organizacija komemoracije u pitanju. Neki od tih roditelja imaju mlađu decu u školi, tako da ostaju u kontaktu sa školom. Neki su, verovali ili ne, bili na roditeljskim sastancima kod svoje mlađe dece. Jednostavno, sve je to život - kaže Đorđević.

Ističe da ne postoji zvanična odluka o tome kada će početi nastava, već je ideja da se deca prate i da nastavnici i učitelji osete trenutak kada deca to požele.

- Što se tiče dece iz odeljenja mog deteta, oni su već poželeli da od ponedeljka krenu sa nastavom. Verovatno će sa nekim predmetima i krenuti od ponedeljka. Naravno, to neće biti klasična nastava – kontrolne vežbe i ocenjivanje, ali će razgovori polako krenuti u pravcu gradiva - objašnjava Đorđević.

Ističe da će u nekim odeljenjima to biti pre, u nekim kasnije, ali da ne postoji zvanični stav.

Đorđević kaže da mu sve ovo lično jako teško pada, ali da je silom prilika previše u medijima i previše zauzet, pa ne stiže duboko da razmišlja. "Kada dođe noć, onda se sve vrati", ističe Đorđević.

Kaže da se njegova ćerka bori i trudi i da koriste pomoć psihologa. "Iz dana u dan je bolje", naglašava Đorđević.

Savet roditelja je uputio sedam zahteva državi. U međuvremenu je već zatvoren ulaz u školu na kojem se tragedija desila, obezbeđena je stručna pomoć, a iz Vlade Srbije su na sastanku sa roditeljima obećali da će svi zahtevi biti ispunjeni.

Bonus video:

03:10

PUCNJAVA U OSNOVNOJ ŠKOLI VLADISLAV RIBIKAR: Najnovije informacije

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.