"MNOGI ZNAJU GDE JE ORUŽJE, PA TO NE URADE": Advokat Prelević o MASAKRU u "Ribnikaru", pomenuo i KRIVIČNI POSTUPAK!
Božo Prelević, Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/NOVA S

masovno ubistvo na vračaru

"MNOGI ZNAJU GDE JE ORUŽJE, PA TO NE URADE": Advokat Prelević o MASAKRU u "Ribnikaru", pomenuo i KRIVIČNI POSTUPAK!

Advokat je objasnio da maloletnika u javnosti ne mogu da nazivaju osumnjičenim, niti će moći da bude optuženi jer protiv njega neće biti pokrenut krivični postupak

Objavljeno:

U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu 3. maja ubijeno je osmoro dece i školski čuvar. Ranjeno je šestoro učenika i nastavnica istorije. Za zločin koji je zavio Srbiju u crno niko neće krivično odgovarati, a kako je za MONDO kazao advokat Božo Prelević ovde ne treba da bude reči o osveti već o pitanju kako je do toga došlo.

"Do ove tragične posledice je došlo jer je maloletnik odlučio da je to rešenje nekih njegovih problema. On nije mogao da sagleda posledice ni za sebe ni za roditelje. Meni njegovo delo upravo pokazuje da nije mogao da sagleda posledice. Ovo se nije desilo tako što je maloletnik imao oružje, odnosno jer je došao u posed tatinog oružja jer hiljade drugih maloletnika zna gde se nalazi oružje pa to ne urade", kazao je za Mondo Prelević.

Advokat je objasnio da maloletnika u javnosti ne mogu da nazivaju osumnjičenim, niti će moći da bude optuženi jer protiv njega neće biti pokrenut krivični postupak.

"Njega možemo da nazivamo maloletnikom koji je priznao da je pucao u školi, a čiji otac odgovara u krivičnom postupku", rekao je sagovornik.

Prelević je istakao da maloletnikov otac odgovara u krivičnom postupku jer je vlasnik oružja kojim je izvršeno masovno ubistvo u školi na Vračaru.

"To je odluka tužilaštva, niko ne zna zašto je priveden otac a ne majka, osim što je otac vlasnik oružja. Majka nije privedena. Da je maloletnik nabavio oružje od nekog drugog, roditelji ne bi bili privedeni jer se krivično delo ceni na osnovu umišljaja, a ukoliko roditelji nisu imali saznanja da je planirao da počini neko krivično delo, onda ne mogu da imaju krivičnu odgovornost", objasnio je za MONDO Božo Prelević.

Božo Prelević
Božo Prelevićfoto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/NOVA S

Sagovornik je napomenuo da će u slučaju maloletnika, koji je priznao da je pucao u školi, glavnu reč da vode psiholozi i psihijatri. Na pitanje da li treba da se smanji granica za krivičnu odgovornost maloletnika na 12 godina, Prelević ističe da granica koja je određena nije nečiji hir već da je postavljena jer zrelost dece sa manje od 14 godina nije na nivou da mogu da razumeju svoje posledice.

"Ja mislim da ovo što je uradio i jeste dokaz da on ne razume posledice. Svako spuštanje te granice ne bi imalo nikakvog smisla jer bi u svim tim slučajevima veštaci rekli da on nije mogao da razume značaj svojih dela", kazao je za MONDO advokat Božo Prelević.

Podsetimo, specijalista za socijalno pravo Dragan Vulević objasnio je koje su tri mogućnosti za maloletnika po završetku psihijatrijske opservacije. "Ne možemo ga držati u pritvoru, zatvoru, zadržavati ga u okviru pravosudnog sistema. On se sad nalazi u Klinici za dečiju neurologiju i psihijatriju. Taj period će proći, to ne znači da će trajati tri ili pet dana, to sve zavisi od odluke lekara. Dok daju određenu dijagnozu. Nakon toga, to prelazi u nadležnost Centra za socijalni rad", kaže Vulević.

Nakon što slučaj preuzme Centar za socijalni rad, postoje tri mogućnosti u daljem postupanju, a sve tri zavise od nalaza lekara.

"Prva mogućnost je dalja hospitalizacija, za to je potrebna saglasnost roditelja. Ako roditelji ne daju saglasnost, organ starateljstva može pokrenuti postupak za donošenje privremene mere o lišenju roditeljskog prava i postaviti detetu privremenog staratelja. Druga mogućnost koja je moguća jeste da ga puste i da se smesti u instituciju za decu sa poremećajima u ponašanju, to je dom za vaspitanje dece u Knjaževcu. I za to je potrebna saglasnost roditelja, ako je oni ne daju, onda opet ide postupak za donošenje mere o lišenju roditeljskog prava. Treća mogućnost, lekarska ekipa može da kaže da nije potrebno lečenje i dečak se vraća u svoju porodicu. Onda je organ starateljstva dužan da sastavi detaljan plan podrške roditelja u podizanju deteta", ispričao je gostujući na RTS specijalista za socijalno pravo Dragan Vulević.

Bonus video:

04:21

MORA SE REŠITI PROBLEM NA VIŠE POLJA, NE SAMO ODUZIMANJEM ORUŽJA Živković: Krivica pada na NJIH, plasiraju to DECENIJAMA

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.