ISPOVEST JEDNOG OD HAŠKIH OSUĐENIKA KOJI JE DOBIO UBLAŽENU KAZNU! Ne propustite "Crnu hroniku" večeras na Kurir TV
Foto: Promo

POGLEDAJTE

ISPOVEST JEDNOG OD HAŠKIH OSUĐENIKA KOJI JE DOBIO UBLAŽENU KAZNU! Ne propustite "Crnu hroniku" večeras na Kurir TV

Večerašnji gost emisije "Crna hronika" na Kurir televiziji je general Vinko Pandurević doktor nauka, autor više knjiga iz oblasti sociologije vojske, vojne strategije i doktrine.

Objavljeno:

Jedan od mnogih srpskih oficira koji je deo svog života proveo u Hagu, ali i jedan od retkih koji je dobio ublaženu kaznu, jer je po mišljenju tužilastva za ratne zločine postupio vojnički ispravno i spasio 7 hiljada vojnika Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici i Žepi. U Vojsci Republike Srpske obavljao je dužnost komandanta Zvorničke brigade angažovane na gotovo svim ratištima u Bosni i Hercegovini. Posle Dejtonskog sporazuma (1995) obavljao je dužnost zamenika načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske nakon smene generala Ratka Mladića.

U aprilu 2005. godine predao se Međunarodnom krivičnom sudu za Jugoslaviju, koji je protiv njega podneo optužnicu. Tribunal ga je optužio za zločine na području Srebrenice i Zvornika u julu 1995. godine kao komandanta Zvorničke brigade i osudio na 13 godina zatvora za pomaganje ubistava i progon Bošnjaka sa područja Srebrenice, oslobođen je svih ostalih tačaka optužnice. Odslužio je više od 10 godina kazne.

U jednom od svojih romana rekao je da je:

"Koncept bratstva i jedinstva na kraju je zamenjen oružanim nasiljem, koje je nastalo na celom prostoru SFRJ. Sticajem istorijskih okolnosti, Jugoslavija je nastala nasilnim putem pa se i na sličan način i raspala".

Večeras će sve detalje iz svog života ispričati Jeleni Pejović u emisiji "Crna hronika" u 19.15 časova samo na Kurir televiziji!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.