KAKO PREGOVARAČI RAZGOVARAJU SA LJUDIMA KOJI PRETE SAMOUBISTVOM? Boža Spasić otkrio taktike POLICIJE
Boža Spasić, Foto: Printscreen/Kurir TV

MUP

KAKO PREGOVARAČI RAZGOVARAJU SA LJUDIMA KOJI PRETE SAMOUBISTVOM? Boža Spasić otkrio taktike POLICIJE

Prvo, kako objašnjava on, saznaš šta on hoće, nakon čega se formira pregovarački tim.

Objavljeno:

Kriminalna grupa koja je u utorak uhapšena u velikim policijskim akcijama "Žiča" i "Paralela" planirala je likvidaciju Strahinje Savića.

Kako je Kurir objavio, Viši sud u Beogradu, raspisao je poternicu za Radojem Zvicerom, zbog sumnje da je bio pripadnik ove kriminalne grupe.

Rubrike crne hronike juče su iz minuta u minut pratile i situaciju u Veterniku, gde se Novosađanin M. R. koji je pretio da će se razneti bombom, predao policiji posle 14 sati pregovora sa pregovaračkim timom MUP-a.

O aktuelnim dešavanjima iz crne hronike danas su voditelji Pulsa Srbije razgovarali sa Božidarom Božom Spasićem, bivšim pripadnikom Službe državne bezbednosti.

Policijske operacije u kojima kada neko najavi da će izvršiti samoubistvo, postoji kategorija službenika koji se zovu pregovarači za šta se završava specijalni kurs, objašnjava Spasić.

00:58

DRAMA U VETERNIKU

- Čovek se očito našao u nekim nevoljama, zatvorio se u garažu i aktivirao, odnosno, držao bombu. Nakon dojave koja je došla od njegove majke, policija je opkolila objekat i to je prva faza u slučaju da neko drugi ne strada - započeo je.

Prvo, kako objašnjava on, saznaš šta on hoće, nakon čega se formira pregovarački tim.

- Podrazumeva da odaberete ekipu iz MUP i postoj određeni svetski standardi kako pregovarati sa nekim. Jer lrazne su pobude samoubistva. On u Veterniku je rekao da će ga ubiti jer ga jure Zelenaši. Obično imate dva, do tri pregovarača, i to se uzima žensko i muško lice. Toplo i hladno. Jedan govori ovako, drugi onako. Najvažnije je da se lice mesta obezbedi i pregovarači, jer je on u neposrednoj blizini samoubice. On je mogao i da kaže da neće da razgovara sa njom i vi praktično njemu ispunjavate želje da bi stekli neko poverenje. Udovoljavate mu i često mu daju vodu sa bromazepamom da njegov naum oslabi. Pregovaraču se u međuvremenu od tima stavlja do znanja kakav je samoubica i time on raspolaže sa raznim informacijama - otkrio je Spasić, koji naglašava da je samoubici u Veterniku, u stvari, ponuđeno rešenje za njegov problem.

- Bilo šta da samoubica kaže, to je prvi znak da ste na pravom putu. Uvek postoje dva pregovarača, kada vidite da je negativno reagovao, tu je drugi sagovornik da ublaži i da predloži drugu ponudu. Ne smete samo da mu ponudite nešto nerealno. Mi smo obučavani dokle možete da idete u pregovorima. Ne daj Bože da ga izgubite onda ste i vi u opasnosti. U Srbiji se smatra da su pregovori dali rezultate sto posto. Nije se dogodilo da pregovarači stupe u kontakt, a da neko skoči sa mosta. Vi ste sa čovekom koji je rešio da se ubije. Najvažnije je da može da "melje" non-stop. Ne može to svako - dodao je Spasić.

Bonus video:

00:18

Hapšenje u Loznici

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.