SA KOFEROM I STRAHOM DA ĆE IZGUBITI MUŽA NAPUSTILA JE KOSOVO! Ispovest Olivere iz Prištine o ratu, ljubavi i smrti
Foto: Promo

POGLEDAJTE

SA KOFEROM I STRAHOM DA ĆE IZGUBITI MUŽA NAPUSTILA JE KOSOVO! Ispovest Olivere iz Prištine o ratu, ljubavi i smrti

Rođena je i živela je u Prištini, imala je divan brak, dobar posao i materijalnu sigurnost u multietničkom društvu

Objavljeno:

Gost emisije “Crna hronika” večeras u 19.15 časova na Kurir televiziji je kniževnica Olivera Budimir.

Rođena je i živela je u Prištini, imala je divan brak, dobar posao i materijalnu sigurnost u multietničkom društvu. Planirala je i proširenje porodice.

Onda je došla ratna 1999. godina, bombardovanje, neizvesnost, neprestani strah za život. Nakon 3 meseca bombe su prestale da padaju, sirene su utihnule, ali se Kosmetom proširio opasniji demon, albanski ekstremizam. Nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma i povlačenja srpske vojske i policije, Srbi i nealbanci ostavljeni su na milost i nemilost svojim dojučerašnjim komšijama.

Proces iseljavanja Srba i ostalog nealbanskog stanovništva nastavio se intenzivno i nakon ulaska međunarodnih mirovnih snaga. Posle 10. juna 1999. godine pojačan je i proces uništavanja kulturne baštine Srba i drugih nealbanaca, kao i hrišćanskih, pretežno pravoslavnih, grobalja.

U tom haosu stradali su Srbi koji nisu želeli da napuste svoja ognjišta. Otišla je sa zemlje na kojoj je živelo 5 generacija njene porodice, sa jednim koferom i strahom šta će biti sa mužem koji nije želeo da napusti Kosovo. Njihov poslednji telefonski razgovor završio se sa obećanjem da će uskoro biti zajedno. Sledeći poziv nakon 3.5 godine je bio poziv da dođe na prepoznavanje ekshumiranih tela.

Bio je to trenutak istine koji je dostojanstvenoj i hrabroj ženi slomio srce.

Ona je lice i naličje žene koja prkosi nepravdi, hrabro kuca na vrata onih koji su bili dužni da zaštite srpske civile i na kraju kažu istinu o njihovom stradanju.

Svoja sećanja pretočila je u romane čije stranice štite istinu i čuvaju od zaborava srpske heroine i heroje koji su položili svoj život za otadžbinu.

Večeras u 19.15 časova na Kurir televiziji sa urednicom i voditeljkom emisije "Crna hronika" razgovaraće iskreno o proterivanju i stradanju Srba na Kosovu i Metohiji, o svom životu i životu Srba na Kosmetu. Ne propustite iskrenu i tešku životnu priču o gubitku najdražih, o ratu, ljubavi i smrti koja je opisana u njenom romanu "Lavirint života".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.