SVE VIŠE DEVOJČICA PADA ZBOG DROGE, JEZIV TREND ŠIRI SE ZEMLJOM: Poznati stručnjak otkriva poražavajuću statistiku
Dobrivoje Radovanović, Foto: Tamara Trajković, Beta, Mup

OBRATITE PAŽNJU!

SVE VIŠE DEVOJČICA PADA ZBOG DROGE, JEZIV TREND ŠIRI SE ZEMLJOM: Poznati stručnjak otkriva poražavajuću statistiku

Jelena M. je 12. marta ove godine automobilom marke “smart” otišla na Kopaonik i od NN lica preuzela jednu crnu putnu torbu u kojoj se nalazilo ukupno 8.5 kilograma marihuane

Objavljeno:

Mladoj teniserki i učenici srednje škole Jeleni M. koja je uhapšena nakon što je policija u njenom automobilu "smart" pronašla osam i po kila marihuane, određen je pritvor do 30 dana.

Jelena je, inače, u pritvorskoj jedinici dočekala 20. rođendan. Uhapšena je sa maloletnikom (17) u žutom "smartu" u Kumodražu zbog sumnje da su prevozili 8,5 kila marihuane zbog dalje prodaje, a koju su preuzeli na Kopaoniku.

Njih su priveli policija, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Uhapšena teniserka Jelena M.
Uhapšena teniserka Jelena M.foto: Printscreen/Instagram

Inače, ona je saslušana u Višem javnom tužilaštvu i na saslušanju se branila ćutanjem, odnosno iskoristila je svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu.

Sem toga, u medijima se pojavila informacija da je vanbračni partner mlade teniserke, inače MMA borac, takođe pod policijskom istragom kao i da se ispituje njegova povezanost sa ovim slučajem.

Vanbračni partner Jelene M.
Vanbračni partner Jelene M.foto: Društvene mreže

Prema naredbi o sprovođenju istrage, Jelena M. je 12. marta ove godine automobilom marke “smart” otišla na Kopaonik i od NN lica preuzela jednu crnu putnu torbu u kojoj se nalazilo ukupno 8.5 kilograma marihuane upakovane u 20 paketa i stavila je u prtljažnik navedenog vozila kojim je upravljala, dok se na mestu suvozača nalazilo maloletno lice, protiv kojeg je postupak razdvojen.

DEVOJKE I ADOLESCENTI U KRIMINALU

U poslednjih nekoliko dana dogodio se veliki broj hapšenja u kojima su glavni akteri bili upravo adolescenti i to za teža krivična dela. Sem toga, primetno je da se sve više devojaka povezuje s poslovima koji se tiču droge.

Prema podacima objavljenim u jednoj doktorskoj tezi, postoje tri oblika kriminala koji se tiču narkotika i maloletnika. Tinejdžeri i tinejdžerke u srednjoj školi dolaze u prvi kontakt s drogom, pa tako u prvi oblik spadaju oni adolescenti koji samo konzumiraju narkotike, u drugi oni koji konzumiraju i trguju odnosno diluju drogu, a trećem obliku pripadaju oni koji samo diluju narkoticima.

Rezultati ispitivanja rađenog sa srednjoškolcima u Beogradu:

Drogu koristi - 6,54% adolescenata - 6,44% adolescentkinja

Koristi i diluje - 9% adolescenata - 13,30% adolescentkinja

Samo diluje - 2,80% od ukupnog broja ispitanih (14 adolescenata - 22 adolescentkinje)

Zašto mlade devojke ulaze u kriminalne vode?

Kriminolog Dobrivoje Radovanović u razgovoru za Espreso istakao je da je posebno zabrinjavajuć podatak o tome da devojke koje pohađaju srednju školu češće diluju, ali je opisao i zbog čega kriminalci angažuju devojke za određene kriminalne radnje i objasnio da u tom svetu još uvek postoji podela na "muške i ženske" poslove.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović
Kriminolog Dobrivoje Radovanovićfoto: Beta

"Pođimo od ovih podataka, devojke češće diluju drogu, ali je i dalje manji broj njih uhapšen u odnosu na muškarce. Međutim, sve njih angažuju muškarci i nikada ne rade za sebe već za nekog. Devojke su manje upadljive, koriste ih sve više i zbog toga što policija manje sumnja u njih, građanima ne upadaju u oči, pametnije su kada se bave kriminalom i ne prave incidente i greške koje prave muškarci. Velika je razlika u strukturi između muškaraca i devojaka i ta razlika određuje kojim će se krivičnim delima baviti one, a kojima oni. Moram da napomenem da još nisam naišao na slučaj da devojka bude plaćeni ubica, to ne znači da ih nema ili da ih neće biti. Po pravilu devojke se bave sitnijim oblicima kriminala, ali to vrlo lako može da se promeni", pojasnio je kriminolog za Espreso.

Kako kaže Radovanović, struktura kriminala se menja. Interesantno je da su žene ranije u kriminalu bile uglavnom kroz prostituciju, danas i jako mlade devojke ulaze u taj svet i rade neke druge poslove.

00:57

Učenica srednje škole uhvaćena sa 8, 5 kg marihuane

"Devojke su često deo kriminalnih klanova i kroz ljubavne ili prijateljske veze, a mogu biti i osobe koje su plaćene da rade logistiku za muškarce koji pripadaju određenom klanu. U većini slučajeva, devojke su angažovane na logistici i na pripremi, prikupljanju infomacija i zaštiti posle izvršenog dela. Ne verujem da preduzimaju neke druge radnje u slučajevima ubistava, još uvek su one ljubavi nekih momaka preko kojih se uvlače u te stvari. Ne možemo da znamo šta nas čeka, menja se svet kriminala, njihova struktura se menja i po polu. Ranije su devojke u kriminal bile uključene uglavnom samo kroz prostituciju, sada je to već postalo ozbiljnije", kaže za Espreso Dobrivoje Radovanović.

S jedne strane, mlade devojke same dolaze u dodir sa kriminalnim radnjama, samovoljno i vođene raznim pobudama. Međutim, ima li slučajeva kada zbog ucene ili pretnje budu primorane da sarađuju?

"Svega tu ima, one naprave recimo grešku i onda ih drugovi ili kolege ucenjuju da nešto moraju da urade. U svetu kriminala nema fer-pleja, postoje neke stvari koje se poštuju ali taj svet obiluje ucenama, cinkarenjem, pretnjama, poturanjima, itd.", zaključio je naš sagovornik.

Bonus video: Pogledajte filmsku akciju hapšenja dilera u Beogradu

00:40

Filmsko hapšenje u Beogradu, uhapšen diler

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.