SVE VIŠE MALOLETNIKA ULAZI U KRIMINALNE VODE, PITALI SMO ZAŠTO? Stručnjaci za Espreso izneli ZABRINJAVAJUĆE TVRDNJE
Stručnjaci o maloletnicima, Foto: Privatna arhiva, Tamara Trajković, Beta

SITUACIJA JE ALARMANTNA

SVE VIŠE MALOLETNIKA ULAZI U KRIMINALNE VODE, PITALI SMO ZAŠTO? Stručnjaci za Espreso izneli ZABRINJAVAJUĆE TVRDNJE

Prema podacima objavljenim u jednoj doktorskoj tezi, postoje tri oblika kriminala koji se tiču narkotika i maloletnika

Objavljeno:
Dijana Spasov

Maloletnica stara svega 17 godina uhapšena je nakon ubistva Ranka Radoševića Eskobara (54) u Rušnju i trenutno se nalazi u pritvoru. Njoj se na teret stavljaju dva krivična dela - pomaganje u teškom ubistvu i nezakonito posedovanje oružja.

J. M. (19) i sedamnaestogodišnji mladić uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo - neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Policija je u Kumodražu zaustavila automobil u kojem su se nalazili osumnjičeni i pregledom vozila pronašla i zaplenila oko 8,5 kilograma marihuane.

Viši sud u Novom Sadu odredio je pritvor do 30 dana četvorici maloletnika iz Bačke Palanke koji se sumnjiče da su pretukli 19-godišnjeg mladića koji je tom prilikom zadobio teške telesne povrede. Njih četvorica se terete za krivično delo - ubistvo u pokušaju.

Prethodnih dana novinski stupci crne hronike bili su prepuni krivičnim delima koje su počinili maloletnici. Šta se zapravo događa i koliko je situacija zabrinjavajuća?

Kriminolog Dobrivoje Radovanović u razgovoru za Espreso ističe da postoji mogućnost da dođe do obračuna među adolescentima koji se bave kriminalnim radnjama.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović
Kriminolog Dobrivoje Radovanovićfoto: Beta

"Maloletnici u kriminalu nisu ništa novo, nažalost, to postoji odavno, samo je pitanje vremena kada će prerasti u nešto više, a to znači da postoji mogućnost da počnu obračuni između maloletnih lica koja su u kriminalu. Istina, sada je malo eskalirala situacija sa njima", kaže naš sagovornik.

Prema podacima objavljenim u jednoj doktorskoj tezi, postoje tri oblika kriminala koji se tiču narkotika i maloletnika. Tinejdžeri i tinejdžerke u srednjoj školi dolaze u prvi kontakt s drogom, pa tako u prvi oblik spadaju oni adolescenti koji samo konzumiraju narkotike, u drugi oni koji konzumiraju i trguju odnosno diluju drogu, a trećem obliku pripadaju oni koji samo diluju narkoticima.

Rezultati ispitivanja rađenog sa srednjoškolcima u Beogradu:

Drogu koristi - 6,54% adolescenata - 6,44% adolescentkinja

Koristi i diluje - 9% adolescenata - 13,30% adolescentkinja

Samo diluje - 2,80% od ukupnog broja ispitanih (14 adolescenata - 22 adolescentkinje)

Radovanović kaže da je podatak o tome da devojke koje pohađaju srednju školu češće diluju frapantan, ali je opisao i zbog čega kriminalci angažuju devojke za određene kriminalne radnje i istakao da u tom svetu još uvek postoji podela na "muške i ženske" poslove.

"Pođimo od ovih podataka, devojke češće diluju drogu, ali je i dalje manji broj njih uhapšen u odnosu na muškarce. Međutim, sve njih angažuju muškarci i nikada ne rade za sebe već za nekog. Devojke su manje upadljive, koriste ih sve više i zbog toga što policija manje sumnja u njih, građanima ne upadaju u oči, pametnije su kada se bave kriminalom i ne prave incidente i greške koje prave muškarci. Velika je razlika u strukturi između muškaraca i devojaka i ta razlika određuje kojim će se krivičnim delima baviti one, a kojima oni. Moram da napomenem da još nisam naišao na slučaj da devojka bude plaćeni ubica, to ne znači da ih nema ili da ih neće biti. Po pravilu devojke se bave sitnijim oblicima kriminala, ali to vrlo lako može da se promeni", pojasnio je kriminolog za Espreso.

Kako sam ističe, struktura kriminala se menja. Dok su ranije žene u kriminalu bile uglavnom kroz prostituciju, danas i jako mlade devojke ulaze u taj svet i rade neke druge stvari.

"Devojke su često deo kriminalnih klanova i kroz ljubavne ili prijateljske veze, a mogu biti i osobe koje su plaćene da rade logistiku za muškarce koji pripadaju određenom klanu. U većini slučajeva, devojke su angažovane na logistici i na pripremi, prikupljanju infomacija i zaštiti posle izvršenog dela. Ne verujem da preduzimaju neke druge radnje u slučajevima ubistava, još uvek su one ljubavi nekih momaka preko kojih se uvlače u te stvari. Ne možemo da znamo šta nas čeka, menja se svet kriminala, njihova struktura se menja i po polu. Ranije su devojke u kriminal bile uključene uglavnom samo kroz prostituciju, sada je to već postalo ozbiljnije", kaže za Espreso Dobrivoje Radovanović.

S jedne strane, mlade devojke same dolaze u dodir sa kriminalnim radnjama, samovoljno i vođene raznim pobudama. Međutim, ima li slučajeva kada zbog ucene ili pretnje budu primorane da sarađuju?

"Svega tu ima, one naprave recimo grešku i onda ih drugovi ili kolege ucenjuju da nešto moraju da urade. U svetu kriminala nema fer-pleja, postoje neke stvari koje se poštuju ali taj svet obiluje ucenama, cinkarenjem, pretnjama, poturanjima, itd.", zaključio je naš sagovornik.

IDOLI SU IM MARGINALNI LIKOVI

Psiholog Snežana Repac u razgovoru za Espreso otkrila je zbog čega maloletnici ulaze u svet kriminala i šta ih zapravo odvuče na pogrešnu stranu.

Psiholog Snežana Repac
Psiholog Snežana Repacfoto: Privatna arhiva

"Maloletni počinioci su danas izloženi mnogim provokacijama, koje ovo vreme donosi na planu bržeg sazrevanja ličnosti, usled više informacija koje dopiru do njih s jedne strane i neadekvatne obrade poruka tih informacija, o sličnim problemima, koji se dešavaju tinejdzerima. Pošto se oni povode za publiciitetom a ne za kvalitetom, često im idoli postaju marginalni likovi, koji su u žiži javnosti, ali govorimo o negativnoj popularnosti, nažalost ima mnogo razloga koji se tiču ličnosti i posebno povodljivosti koju dobro iskorišćavaju već oformljene grupe starijih delikvenata", kaže naša sagovornica i dodaje:

"Devojčice su takođe mamac i pogodne za razne aktivnosti, jer su vešte kao glumice i manipulišu svojom slikom “slabijeg pola”, koja je mnogima paravan za inkrimisane radnje", pojašnjava ona.

Hapšenje
foto: MUP

Naša sagovornica ističe da je stanje alarmantno, s obzirom da se na nedeljnom nivou dogodi da makar jedan maloletnik bude priveden ili uhapšen, ali otkriva da postoji niz faktora koji u današnje vreme negativno utiču na vaspitanje dece.

"Odgovore treba tražiti u opštoj krizi svih vrednosti normalnog života, a posebno u delovanju raznih negativnih faktora na vaspitanje dece, sa internetom, influenserima, rijaliti zvezdama, porno sajtovima i drugim devijacijama emotivnog života koje se nude, tako da mlada osoba gubi kompas u tome da li se isplati biti dobar i pošten, a živeti siromašno, naspram loših koji žive bogato, a nikakvim trudom ne dolaze do novca sem zabranjenim radnjama, kao što je kocka, preprodaja supstanci, krađe itd.", kaže Repac za Espreso.

Roditelji često ni ne primete da sa njihovim detetom nešto nije u redu ili shvate tek kada dete već duboko zaglibi u problem. Sagovornica otkriva i koji su to znaci koji bi roditeljima trebalo da skrenu pažnju.

"Najčešće je to izostanak iz škole, pad uspeha i gubitak motivacije za učenje, noćni život, promena rečnika, vulgarne psovke, erupcije besa u porodici, napadi na roditelje, obezvređivanje svakoga i ponižavanje onih koji im nisu ništa učinili, slaba kontrola impulsa, alkohol, nedozvoljene supstance. Potrebno je ukazati detetu da se dešava promena i obratiti se porodici, široj sa prijateljima, sa molbom da pomognu, ako ne mogu oni, mora se javiti stručnjaku koji će se pozabaviti detaljno, počev od škole, dakle psiholog, pedagog ili psihijatar u zdravstvenim ustanovama", istče ona.

MUKA IH OKUPI

Kako pomoći mladim ljudima i koliko je teško vratiti ih na pravi put u tom tinejdžerskom periodu?

"Potrebno je pažljivo čuvati njihov intelekt i posebno davati primat obrazovanju, koje je istovremeno i tretman i prevencija poremećaja ponašanja. Dete koje ima razvijenu komunikaciju i veštine za život i rad, može da bira svoj put i ne pada u zamku nezadovoljstva sobom, iz koje beži u loše društvo u kome su svi slični njemu, koje je muka okupila, a zove se strah i beda", rekla je Snežana Repac za Espreso.

U nastavku posledajte snimak sa nadzornih kamera na pumpi u Rušnju gde je ubijen Ranko Radošević Eskobar:

00:08

Snimak osumnjičenih za ubistvo u Rušnju 2

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.