"MORALE SU DA BUDU ŽENSTVENO OBUČENE" Evo šta je Aleksić govorio o svojim POLAZNICAMA, ovo je RETROSPEKTIVA SUĐENJA
Mika Aleksić, Foto: Stefan Stojanović

suđenje miki aleksiću

"MORALE SU DA BUDU ŽENSTVENO OBUČENE" Evo šta je Aleksić govorio o svojim POLAZNICAMA, ovo je RETROSPEKTIVA SUĐENJA

Aleksić je da su oštećene govorile da im je on kao drugi otac, ali da tokom istrage niko nije pitao šta to tačno znači

Objavljeno:

Suđenje Miroslavu Aleksiću počelo je 2. februara 2022. godine, kada je na prvom ročištu počeo sa iznošenjem svoje odbrane. Od tada je prošlo više od godinu dana, a jedva da se otišlo korak dalje od njegovog iznošenja odbrane.

Od 2. februara 2022. godine zakazano je 11 ročišta, a održano sedam, od kojih je tokom pet Aleksić neometano iznosio svoju odbranu, a na poslednja dva ročišta ispitivana je oštećena N. V.

2. februar - Aleksić počinje sa iznošenjem odbrane

Već prvo ročište prošlo je u znaku opomena od strane sudije, s obzirom na Aleksićevu opširnost prilikom iznošenja odbrane i konstantno čitanje iskaza i optužnice.

- Na pripremnom ročištu sam osporio sve tačke optužnice. Polazim od toga da sam ja ovde bez pretvaranja, bez kompromisa, istinit. Ne pristajem da budem neko drugi. Propustio sam nekoliko prilika da umrem, od kojih je poslednji put bio tokom osam meseci koje sam proveo u pritvoru. Imao sam dve otvorene operacije na srcu, tri infarkta, saobraćajne nesreće, a poslednje sam propustio tokom 8 meseci u pritvoru. Poslednjih nedelja je bilo kritično. Propustio sam i ovu šansu da umrem i na to se ne gleda blagonaklono. Mislim da mi ovog puta nije oprošteno. Priveden sam na saslušanje koje se nije dogodilo. Određeno mi je zadržavanje od 48 sati, a da mi niko ništa nije objasnio. Shvatio sam da mi je uskraćeno pravo na odbranu - rekao je Aleksić na samom početku suđenja.

On je istkao i da o "optužnici može da govori na samo jedan način" i nazvao ju je greškom.

- Ona je satkana od toliko neistina, osnovano je vraćena nekoliko puta i dalje mi nije jasno kako ona postoji. Pristrasna je i netačna i bezrezervno je oslonjena na iskaze navodno oštećenih - dodao je tada.

Mika Aleksić
Mika Aleksićfoto: Zorana Jevtić

Istakao je da su oštećene govorile da im je on kao drugi otac, ali da tokom istrage niko nije pitao šta to tačno znači.

- Znam ja ko su te devojke, ja sam ih birao, dokazaću šta su radili. Svaka od ovih devojaka je imala problem sa ocem, one su to nagoveštavale. Ovde je samo jedna devojka iz porodice u kojoj postoji stabilan odnos. Kod Milene i Ive toga nema, one su imale traume. Nadam se da ću o očevima moći da pričam kad te devojke budu ispred mene. Oštećene su bolje glumice u životu, nego u profesiji - rekao je Aleksić.

Vlasnik škole glume rekao je da i da delo za koje je optužen ne postoji i da mu se sudi kao ličnosti. Aleksić je dodao da optužnica svako delo opisuje na isti način, na istom mestu. Rekao je da je svima zajednički izbor glume, ali da su one sve različite. Takođe je dodao da je u pitanju sindrom lažnog prijavljivanja i pravljenja događaja.

- Svaka devojka ima isti početak iskaza. Sve su o tome ćutale do prijavljivanja slučaja i isti su razlozi zašto su prijavile. Milena, tvoja sestra je ostala još četiri godine u mojoj školi. Što se nisi borila za svoja i za prava svoje sestre? - upitao je tada Aleksić.

Istakao je da "Milena jeste razvila traume u tom periodu, ali ne iz razloga koji se navode u optužnici".

- Ono što je svim devojkama zajedničko je pretvaranje. Nema slučaja i nema dokaza. Iva Ilinčić i Milena Radulović su svojim iskazima prepisale istu rečenicu iz knjige iste autorke. Njihovi iskazi su izmišljeni, u njima sam nalazio delove iz knjiga. Petnaest dana posle prijave, moj studio je zatvoren i narednih dana je tužilaštvo moglo da proveri kako izgleda prostor, ali to nije učinilo. Prostor je tako organizovan da su svuda prozori koji gledaju u zgrade, a zavese nismo imali. Posebna prostorija koju navode je mali prostor u kom se kuva kafa. Milena je tvrdila da ona nema prozor, a ima ga - tvrdio je.

1. mart 2022. - Govorio o dve oštećene

Na drugom ročištu Aleksić je rekao da je kancelarija njegovog advokata Zorana Jakovljevića skupila video izjave poznatih glumaca u kojima oni govore o dramskom studiju u periodu od podizanja optužnice do sada. Upitao je da li je moguće da se ti snimci emituju kako bi se videlo kako ti ljudi doživljavaju stvar srca. Sudija je na to odgovorio da su dokazi usvojeni i da ni tužilac ni oštećene ne spore da je bilo i lepih stvari, i dodao da će tokom narednih ročišta biti prikazani dokazi i da o tome treba da govore svedoci.

- U optužnici se navodi rečenica da je "bilo i lepih stvari", ali to meni deluje cinično i da namera nije dobra. Svih sedam devojaka govorile su da su u školi učile šta je moral i poštenje, da su volele da idu u školu, kao i da su tu učile o stvarima o kojima nisu pričale sa drugarima i zbog osećaja pripadnosti - rekao je Aleksić i dodao da su oštećene u optužnici navele da je okidač da se okupe bio poziv Milene Radulović.

Aleksić je dodao da je stvar srca označena kao društvena opasnost.

Na tom ročištu Aleksić je govorio i o pravilima škole glume.

- Prvo od pravila bio je citat iz Jevanđelja, koji je značio da u startu treba da shvate da nemaju poziciju kao kod kuće i da sve ne počinje i ne završava se sa njima. Drugo pravilo bilo je "ne ljutim se što me lažete, nego što mislite da vam verujem" - rekao je Aleksić.

Jedno od njih je da u grupi nema zaljubljivanja jer to kvari drugarstvo. Četvrto da se u grupi navija za OFK Beograd. I peto da u grupi vlada samoupravljanje, što je, kako je rekao, odbrana svih prethodnih pravila kako ih ne bi narušila neka druga pravila.

1 / 6 Foto: Zorana Jevtić

Aleksić je istakao da su postojala pravila oblačenja i ponašanja i da je bitno da su ona važila i van studija.

- Devojčice su morale da budu ženstveno obučene, dečaci da nose cipele, a ne patike, zbog poštovanja jer imaš sestru i majku, obavezu da posle časa drugaricu otpratiš kući i to treba da uradiš u košulji. Govorio sam im da je moderno samo ono što ti lepo stoji i da ne mogu da prate trendove - dodao je.

Na optužbe da je sa njima razgovarao i o seksualnim odnosima, Aleksić je istakao da "smo u 21. veku i to nije nešto što je u tom momentu njima bilo nepoznato".

- Ovo što se radi u optužnici je ružno. U stvarnosti se sve desilo suprotno. Ne mogu da verujem da je jedan mladi um sposoban da to obrne. Pričalo se i o seksu na način koji je njima bio potreban. Oni su nametali te teme, ja sam postavljao pitanja, oni su vodili razgovor. Ne znam zašto se sve obrće, mislim da je to u domenu ljudskog zla, a sigurno je da se radi o projektu protiv mene - tvrdio je Aleksić.

On je napomenuo da u periodu od 2011. do 2019. godine postoji rupa od 3 godine tokom koje je niko nije optuživao za silovanje i polno uznemiravanje. Takođe je dodao da su oštećene kroz završnu godinu i ono što su navodno doživele sa njim prolazile u različito vreme, a da to opisuju kao da je sve bila ista situacija u isto vreme.

Aleksić je i ponaosob govorio o devojkama koje su prijavile seksualno zlostavljanje i tom prilikom rekao da je N. V. "konstantno imala potrebu da laže". Dodao je da je "i ona imala priču o zagrljajima i hvatanju za zadnjicu, i da je vežbe sa zagrljajima koje su radili na časovima, kada su momci, misleći da je to duhovito, spuštali ruke na njihove zadnjice, plasirala na njega". Dotakao se i oštećene M. Ć., za koju je naveo da je pokušala da kaže da je u trenutku navodnog zlostavljanja imala 17 godina, a da joj se sve dogodilo u 18. godini, kao i da mu "sigurno nije oprostila što joj je rekao da nema dara za režiju", te je i prijava produkt toga.

4. april 2023. - Nastavio priču o oštećenima

U prvom delu trećeg ročišta Aleksić je govorio o delovima optužnice koji se tiču J. V. i M. Đ.

- Kada je u pitanju J. V., tu epizodu sam krstio "okidač" jer se u zapisniku koji se tiče Milene Radulović okidač da podnese prijavu bio susret sa maloletnom J. V. I ostale devojke navodile su isto, posebno govoreći da je njen slučaj bio okidač za prijavu - rekao je Aleksić.

On je J. V. opisao kao osobu koja je nastupala kao da je velika glumica od rođenja.

Optuženi je rekao da je u "optužnici primetna korekcija izjava jer, kako navodi, u jednoj izjavi devojka tvrdi da ju je on pomerao odeću, dok u narednoj govori da joj je on naredio da to sama uradi".

- Ona priča da je inicijativa moja, a potpuno je suprotno. Dodavane su replike koje se nisu desile. Na primer, da sam joj rekao da o tome ne govori - rekao je Aleksić.

Kako je naveo, J. V. je svoju situaciju ispricala jednoj drugarici, ona drugoj i izređalo se nekoliko njih dok priča nije stigla do Milene koja "pokreće priču 'okidač' koja ne postoji".

- Rekao sam joj da nema moju podršku da upiše glumu. Posle Ive nikog nisam hteo da spremam za akademiju. Zato sam je pozvao u kancelariju. E , to je bio okidač - dodao je.

Mika Aleksić
Mika Aleksićfoto: Stefan Stojanović

U drugom delu suđenja govorio je o M. Đ., za koju je rekao da je "zadatak od početka bio da se ne zna šta je napisano u optužnici", kao i da je "namera bila da se slučaj M. Đ. zaboravi".

- Ponavlja se da devojka tvrdi da je u slučaju navodnog izvršenja dela imala 17 godina. Imala je 18 godina. Lažu, sve smeštaju u te godine. Od njene tri izjave napravljene su dve. Opet je falisfikovano, nemoguće je utvrditi kada se nešto događa. Fabrikovana su dva silovanja - tvrdio je.

Kako je dodao, "M. Đ. je tvrdila da nije bila svesna šta se dešava i da je u pitanju seksualno zlostavljanje".

- Zanimljivo je da neko sa 18-19 godina ne zna da se radi o seksualnom zlostavljanju, a da u isto vreme ima strah pri dolasku u studio. To su tako nelogična spajanja - rekao je Aleksić.

Dodao je da me M. Đ., na pitanje njegovog branioca kada je postala svesna da je u pitanju seksualno zlostavljanje, odgovorila "pre dva meseca", a potom je devojku uporedio sa "Šteficom Cvek u raljama života".

- Ona je tvrdila da joj je Mika rekao da pre upisivanja akademije mora da ima seksualni odnos. Tvrdi da sam joj ja čestitao kada mi je rekla da je to obavila, a nije svesna da je u pitanju seksualno zlostavljanje, šta se događalo. Pa, ništa se nije događalo. Spominje se da je drugaricama rekla "Mika me je dodirivao" i "Mika me je poljubio". U izjavama tako lako prelazi preko silovanja, da ga ni ne spominje. Ona ni u jednom momentu ne spominje nikakvo silovanje. Kada bih čitao njene izjave, oteo bi mi se podsmeh, jer ne da je potresno, već je neprihvatljivo.

Dodao je da se M. Đ. "stalno poziva na Ivu Ilinčić, a nikad se nije družila sa Ivom".

Na istom suđenju dotakao se i slučaja J. V. i opisao ju je kao "osobu koja je nastupala kao da je velika glumica od rođenja".

- Ona je bila lenčuga, samoljubiva, ponašala se starije nego što je bila. Nju je znimalo samo da upiše glumu po svaku cenu - dodao je Aleksić.

Optuženi je rekao da je u "optužnici primetna korekcija izjava jer, kako navodi, u jednoj izjavi devojka tvrdi da ju je on pomerao odeću, dok u narednoj govori da joj je on naredio da to sama uradi".

- Ona priča da je inicijativa moja, a potpuno je suprotno. Dodavane su replike koje se nisu desile. Na primer, da sam joj rekao da o tome ne govori - rekao je Aleksić.

23. jun 2022. - Aleksić govorio o Ivi Ilinčić

Na ročištu održanom 23. juna ALeksić je govorio o glumici Ivi Ilinčić.

- Pričaću o epizodi koju sam nazvao "Izgubljena u vremenu Iva Ilinčić". Ona je četiri i po godine pokušavala sve da potisne ubeđujući sebe da se to nije dogodilo, da to nije istina. Istakla je da je, kada je krenula na terapiju, počela da misli svojom glavom i spoznala istinu. Posle 6 godina Iva se našla u vremenu, ali pre svega u medijskoj kampanji "Nisi sama" - reči su kojima je tog dana započeo svoje izlaganje.

Dodao je da je "Iva dolazila redovno i da je bila vedra".

- Od 100 Ivinih reakcija, svih 100 je počinjalo sa ne razumem. Sve moje reakcije na njeno svedočenje bile su "ne razumem zašto". Iva se spremala za akademiju na dodatnim časovima koje je imala sa mnom, ali su tu bila još dva momka. Upravo ta dva momka niko nije pozvao za svedoke. Nije pozvana ni Ivina najbolja drugarica, sa kojom je delila sve još od obdaništa. Iznose se sporne kvalifikacije za koje ne postoje dokazi. Ako moj studio, kao što sam rekao, nije škola glume, a ja nisam nastavnik, gde je tu zloupotreba položaja? - rekao je Aleksić.

Aleksić je napomenuo da je Ivina izjava početak slučaja koji se zove Milena Radulović.

Dodao je da se u optužnici navodi da je Ivi Ilinčić postavio sedam pitanja, na koja je ona odgovarala iz straha, a da su sva pitanja imala seksualnu konotaciju i bila postavljena vulgarnim rečnikom.

- To mu dođe kao neka prostačka anketa. Ta pitanja spominjale su još četiri devojke. To bi valjda trebalo da predstavlja moj modus operandi. Iva je rekla da je sve delovalo kao da joj pitanja postavlja njen otac. Onda Iva ili izmišlja, ili ne razume šta govori. Ili to upućuje na njen poseban odnos s ocem, ne daj bože. To što navodi su iskrivljena sećanja. To se nije desilo. Ovo je produkt priprema i solidarnosti za grupom. Iva prihvata mišljenje i ponašanje grupe - rekao je Aleksić i dodao da je Iva izjavila da joj "Milena nikada nije rekla šta joj je mika radio" i da je Milenina ideja bila da slučaj prijave.

Dodao je da je Iva opisala da je seksualno uznemiravanje posle probe trajalo od 22.30 do 00.30 sati i dodao da je "radnja koja je smeštena u ta dva sata toliko banalizovana da bi nategnuto mogla da stane u pet minuta".

- Nemoguće je da dva sata Iva stoji i čita tekst, a ja radim sve te radnje, To je protivno prirodnom i logičkom zaključivanju - rekao je Aleksić.

19. oktobar 2022. - O Ivi Ilinčić i Mileni Radulović

S obzirom na to da je ročište u junu prekinuto zbog lažne dojave o bombi u Palati pravde, Aleksić je u oktobru nastavio da govori o Ivi Ilinčić.

Naveo je da su mlada glumica i on do 2020. imali "apsolutno dobre odnose", tvrdeći da je Ilinčić i nakon upisa Fakulteta dramskih umetnosti nastavila da dolazi u njegov studio i to kada on drži časove.

Aleksić je potom u svojoj odbrani naveo da 2020. dolazi do "apsolutne Ivine transformacije" rekavši kako je ona "podlegla kojekakvim pritiscima i postala konformista i pridružuje se ostalim devojkama".

Nakon završetka izlaganja o Ivi Ilinčić, Aleksić je govorio o Mileni Radulović.

Aleksić ju je optužio da je sve inscenirala kako bi "bila poznata" i tu tačku nazvao je "selebriti Milena Radulović".

Rekao je da je "Milenin cilj bio da bude posebna, i da je svi vide i doživljavaju onako kako ona vidi sebe".

- A u Srbiji za dolazak u elitu ne treba ništa više osim organizovanog skandala. Želi da bude posebna, i od svih zahteva da prihvate njenu posebnost. Od 2017, kad je završila FDU, nije ništa radila, bila je u očajnom periodu, sve to nije mogla da izdrži. Nije bilo kastigna na koji nije išla - osećaj anksioznosti, depresije, straha, niskog samopouzdanja, čak i pomisli da se ubije. To je trajalo do 2019. godine, do premijere filma "Balkanska međa". Ja sam tada razgovarao sa njom - tvrdio je Aleksić.

Milena Radulović
Milena Radulovićfoto: ATA images

Tvrdio je da je Radulović "igrala kao starleta".

- Igrala je kao starleta. Ona je rekla da sam je izneverio i da rušim mit o njoj koji sam stvorio. I sujeta koju je osetila kada sam kritikovao film bila je dovoljni razlog za osvetu. Ja se oslanjam na njen izrazito narcistički karakter, opet ponavlja kako hoće da je doživljavaju ljudi kao što doživljava samu sebe - dodao je.

Aleksić se ovde osvrnuo na Milenin iskaz o poljupcu na frižideru u kancelariji, navodeći da je "sporno to što je Milena rekla da se to desilo ili krajem oktobra ili početkom novembra".

- Iz lažnog svedčenja Milene Radulović nastaju sva ostala svedočenja, čime se dolazi do kvantiteta optužbe. Nasilni poljubac je nemoguć u medicinskom smislu ukoliko osoba zatvori usta i stisne zube, nemoguće, i za to nije ni potreban medicinski veštak. Taj poljubac je predlog za filmski spot - dodao je Aleksić.

Osnivač škole glume optužio je u nastavku mladu glumicu da je scene "pozajmila" iz poznatih holivuskskih filmova "Devet i po nedelja" i "Zgodna žena".

29. novembar 2022. - Aleksić odbio da odgovara na pitanja

Suđenje je 29. novembra odloženo jer je Aleksić odbio da odgovara na pitanja punomoćnika oštećene Milene Radulović Jugoslava Tintora.

- Neću da odgovaram na njegova pitanja, on je 72 puta davao izjave za medije o ovom slučaju i time ga iz sudnice premestio u javnost - objasnio je Aleksić.

Tintor mu je na to rekao "da se zapita da li je ikada bio učitelj glume".

20. decembar 2022. - Oštećena odgovarala na pitanja

Aleksićev advokat ju je pitao kada je prvi put čula za studio glume i zašto je odlučila da pohađa časove, a ona je odgovorila da je to bilo kada je imala šest-sedam godina zato što je želela da bude glumica, a kasnije su ostajali "zbog osećaja pripadnosti". Studio je, kako je rekla, odabrala jer jr bio poznat i cenjen, a Mika je gostovao na televizijama.

Kad je birao koga će da sprema za FDU, kako objašnjava, vređao ih je, govorivši da su glupi i debeli. Oni koji bi bili odabrani, spremali su monologe posle časova.

- Nije direktno rekao da ima uticaja na FDU, ali je stavljao do znanja koliko jr cenjen i koliko je njegovo mišljenje tamo važno - rekla je N. V.

Rekla je da je Mika bio starija osoba koja je mogla da su razume, ali da je negativno govorio o ženama i dodavao da svaka mora da ima tajnu. Tada je, kako je rekla, "shvatila da je to bila podloga za ono što je sledilo kasnije".

- Pre časova sam bila anksiozna. Rekla je da nije dobila zvaničnu dijagnozu. Ja sam i sada anksiozna jer mi je ova situacoja neptijatna. Ja sama mislim da sam anksiozna. Roditelji su mi govorili da sam razmažena i da nas Aleksić čeliči.

Htela sam da nastavim školovanje u Italiji 2018. godine. Plašila sam se to da mu saopštim jer znam kakvo mu je mišljenje. Otišla sam kod njega, to je bio moj poslednji čas, otišla sam u kancelariju on nije sedeo gde inače sedi nego na drugoj fotelji, kad sam mu to saopštila rekao mi je da sam glupa, u tom trenutku bilo mi je jako teško. Kada je to video zagrlio me je i stisunuo za zadnjicu, po njegovom disanju i stisku sam shvatila šta je to bilo, video je kako se osećam i uradio je nešto što nisam želela. Bila sam zbunjena, nisam znala šta se dešava - ispričala je ona i dodala da je shvatila da to što je njoj uradio nije bila slučajnost.

Mika Aleksić
Mika Aleksićfoto: Stefan Stojanović

Čula sam da se to dešava i drugim devojkama, bila sam na moru zajedno sa I.Z. i drugarica nas je pitala da li neka od nas planira da upiše FDU. Tada nam je rekla da ne znamo šta se dešava na pripremama i da Mika ljubi devojke i da ih pipa za donji veš. Tada sam shvatila da je stisak bio jedna stvar, a ljubljenja i ovo nisam mogla da svarim - ispričala je devojka.

31. januar 2023. - Ispitivanje oštećene N. V.

Poslednje održano ročište proteklo je u znaku prepirke i sudijinog odbijanja pitanja koja je Aleksićev branilac Zoran Jakovljević postavljao oštećenoj N. V.

Oštećena je u svom iskazu opisala dve neprijatne situacije koje je doživela.

Naime, kako je rekla, Aleksić joj je jednom podigao suknju, a drugi put ju je poljubio. Na pitanje Aleksića koliko je vremena vreme između te dve situacije, odgovorila je da je prva bila kada je imala 14-15 godina, a druga kada je imala 17. Aleksić je sugerisao da je tokom opisivanja obe situacije oštećena koristila identične opise o tome kako je Aleksić sedeo i šta je radio u kancelariji.

- Da li je moguće da ste u Njujorku dok se dešava neprijatna situacija? - pitao je Aleksić, a N. V. je objasnila da je otisla u Njujork nakon što se završila školska godina, a da je situacija sa Aleksićem bila u sličnom periodu, te da nije sigurna da li se desila pre ili posle njenog putovanja.

Aleksić je potom pitao šta je imala obučeno kada je došlo do neprijatne situacije.

- Suknju ili haljinu, jer su one bile obavezne - odgovorila je kratko.

Optuženi je oštećenu pitao da li joj je poznat film "Bombshell", prikazan 2020. godine, a pitanje je odbijeno od strane sudije.

- Ona je u iskazu opisala scenu iz filma. To je i moj dokaz koji ću da priložim - rekao je Aleksić.

On je citirao prethodni iskaz N. V. da je iskoristio da uradi nešto što ona nije želela i pitao odakle joj ta formulacija, aludirajući na to da joj je neko rekao da se izražava na taj način.

- Iskoristio je to što sam bila potresena - rekla je N. V., a Aleksić se na to nasmejao.

Aleksić je prokomentarisao da je N. V. veoma samouverena.

Aleksić je sugerisao da zna da je N. V. u dva navrata, u svom stanu i jednom kafiću, ljudima čitala iskaz koji je dala pred tužiocem.

- Do sada ste 35 puta izjavili "ne sećam se", danas 11 puta. Da li ostajete pri izhavi da svedočite po sećanju? - pitao je Aleksić, koji je nakon toga iznervirano seo i rekao da nema više pitanja.

Suđenje Miroslavu Aleksiću nastaviće se danas, kada će se nastaviti saslušanje druge oštećene.

(Espreso / Telegraf, Jelena Ostojić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.