VOZAČ KOJI JE USMRTIO MALU NIKOLINU JE NA SLOBODI: Majka devojčice nam je otkrila svoju stranu priče
Vera i Nikolina, Foto: Foto: Facebook/Vera Janković

srce da prepukne od tuge!

VOZAČ KOJI JE USMRTIO MALU NIKOLINU JE NA SLOBODI: Majka devojčice nam je otkrila svoju stranu priče

Bol sa kojim se porodica Janković nosi mogu da razumeju samo oni koji su izgubili dete

Objavljeno:

Teška saobraćajna nesreća dogodila se 7. decembra u ranim jutarnjim časovima u Kragujevcu kada je putničko vozilo oborilo devojčicu starosti 12 godina, prilikom prelaska pešačkog prelaza u jednoj od najprometnijih ulica.

Sa teškim telesnim povredama, u stanju kome, Nikolina Janković prebačena je u Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu, gde je nakon 20 dana preminula.

Poznato je da čovek koji je svojim vozilom usmrtio Nikolinu ima 70 godina i da se trenutno nalazi na slobodi, a kako majka pokojne devojčice kaže za Espreso, njemu nije oduzeta vozačka dozvola, a njegov identitet ne želi da otkriva.

Bol sa kojim se porodica Janković nosi mogu da razumeju samo oni koji su izgubili dete. I u svom bolu oni pokazuju nadljudsku snagu i razumevanje za ceo sistem. Jedina poruka koju žele da pošalju jeste da Nikolinin slučaj treba biti primer državi i ljudima da se bahatim vozačima mora stati na put.

- Ovde nema ništa nelegalno, sudstvo je uradilo sve što inače radi u sličnim slučajevima. Takva je praksa i takav je Zakon. Ali postoji opravdana sumnja nas kao roditelja za bezbednost naše porodice i ostale dece. Prvenstveno jer je čudan čovek i mislimo da postoji realna mogućnost da ponovi krivično delo. On vozi u blizini dve gradske škole godinama, znao je da je tu pešački i nije uopšte usporio. Vozio je 90 na sat, zato je i dobila tako teške povrede. Sad apelujemo zarad bezbednosti ostale dece i učesnika u saobraćaju i da ih osiguramo tako što će on da bude u pritvoru. To je jedini legitiman način da sudija ponovo razmotri mogućnost da on ode u pritvor, rekla je Vera.

Napominje da je proverila u zakonu i da je sudstvo do sada odradilo sve kako zakon nalaže.

- Već je jednom razmatrano, pa je odbijeno, ali to je praksa. U toku je predistražni postupak, danas nas ispituju i mi ćemo da istaknemo da se ne osećamo bezbedno, da se ni ostali građani ne osećaju bezbedno znajući da on ponovo može da vozi. Nije mu oduzeta vozačka dozvola, ali to je sve po zakonu. Tužno je što ovo nije izolovan slučaj, svakoga dana zbog bahatosti vozača neko pogine na pešačkom prelazu, a na kraju dobije kaznu od godinu dana, dodala je.

Ova neutešna majka želi da se Nikolinin slučaj ne ponovi i da pravda bude zadovoljena.

- Kad kažemo "tražimo pravdu za Nikolinu", tražimo da ga što pre procesuiraju i molimo sudstvo ponovo razmotre okolnosti i smeste ga u pritvor jer se mi kao porodica zaista ne osećamo bezbedno. On se ponaša sasvim normalno, nijednog trenutka nije pokazao mrvu empatije i žalosti, deli muziku na Fejsbuku, postavlja čudne statuse, ima potpunu slobodu da radi šta god hoće. Nije joj pružio pomoć ni na licu mesta, imala je tako ozbiljne povrede da su nam odmah rekli da možda neće preživeti noć. Niko iz njegove porodice nije pitao kako je Nikolina. Ja mu želim dobro zdravlje i dug život da bi mogao da odluži kaznu koju zaslužuju, zaključila je.

Sutra će građani Kragujevca održati miran protest koji za cilj ima što brže procesuiranje muškarca koji je udario Nikolinu na pešačkom i usmrtio je.

Podsetimo, očevici koji su se našli na mestu nesreće pritekli su u pomoć devojčici koja je nepomično ležala na kolovozu.

- Samo smo čuli tup udarac i škripu kočnica, okrenuo sam se i video jeziv prizor. Mala devojčica nepomično je ležala na kolovozu, a zatim je izašao i vozač i automobila koji se držao za glavu.

Nekoliko nas je prišlo da pomogne devojčici dok nisu stigli lekari - pričao je za RINU jedan od očevidaca.

IZ GOVORA NIKOLININE MAJKE VERE NA SAHRANI Imala si toliko ciljeva za budućnost… Ove godine prvi put je Nikolina sama napravila tortu za krsnu slavu porodice Janković. Ove godine je Nikolina prvi put dobila sobu koju ne deli sa sestrama. Prvi put je davala i intervju za televiziju kao ponosna planinarka i prvi put skakala u bazen od četiri metra dubine…

Deda Rade je ponosno ispekao rakiju za svadbu svoje unuke Nikoline. Danas je deda Rade doneo tu istu rakiju jer Nikolinine svadbe nikad neće biti. Doneće deda opet tu rakiju kad na njen 13. rođendan obeležavamo 40 dana kako nema Nikoline…

Svi nas teše da si na nekom lepšem mestu, Nikolina. A ja znam da je tebi bilo lepo dok pevaš i gledaš mjuzikl „Mama mia”. Da ti je bilo prelepo dok čitaš stotine knjiga i ideš u muzeje… Ja znam koliko si blistala dok si spremala iznenađenje za sestre Mašu i Milicu… Tata i ja smo s ponosom gledali kako imaš dobro i veliko srce i kako rasteš u posebnu, nežnu i pravednu devojku sa toliko ciljeva za budućnost…

Dve sekunde… Dve sekunde je bilo dovoljno da svi ciljevi nestanu. Dovoljno je bilo da te puste ranije iz škole, da glavna magistrala nije bila osvetljena i da neki nečovek vozi devedeset na sat. I onda je ostao samo jedan cilj, cilj da preživiš… Tražili smo pomoć, plakali, nadali se da pravda postoji. Pravda bi bila da se oporaviš. A pravde nema. Tvoj ubica slobodno šeta i svakog dana peva… Zato, anđele, čuvaj i pazi svoje sestre sa neba jer pravde nema… Čuvaj tatu i mene i daj nam snage da doživimo da slavimo i pijemo dedinu rakiju na svadbi Milice i Maše…

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.