KRAGUJEVČANKA OSTAVILA DETE U KOLICIMA: Advokat otkrio kolika KAZNA joj preti, ali sledi joj i nešto GORE?
Kolica za bebe, Foto: Profimedia

MAJKA OSTAVILA DETE

KRAGUJEVČANKA OSTAVILA DETE U KOLICIMA: Advokat otkrio kolika KAZNA joj preti, ali sledi joj i nešto GORE?

Da li će joj siromaštvo biti olakšavajuća okolnost, biće utvrđeno tokom postupka, ali Simić smatra da ovo neće biti jedina kazna

Objavljeno: 21:09h

Majka G.P. (22) koja je ostavila svoje dete u kolicima ispred zgrade u Kragujevcu, mogla bi da dobije čak tri godine zatvora a beba će joj, verovatno, biti trajno oduzeta, kaže za 24sedam advokat Ivan Simić.

Naime, u Zmaj Jovinoj ulici u Kragujevcu jutos oko 2.45 jedan mladić je na trotoaru naišao na kolica sa devojčicom starom oko godinu dana.

Dete je odmah smešteno u urgentnu hraniteljsku porodicu i dobrog je zdravstvenog stanja.

Majka je u toku dana uhapšena, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo kršenje porodičnih obaveza.

A prema pisanju medija ona se pravdala da nije imala dovoljno novca da bi izdržavala dete.

Kolica za bebe
Kolica za bebefoto: Profimedia

Ona će biti privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu, a advokat Ivan Simić kaže da će joj se najverovatnije suditi po članu Krivičnog zakonika za zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

- Ovim članom je predviđeno da se roditelj ili neko drugo lice koje je staralac, a koji zapusti maloletno dete o kojem je dužan da se stara, kazni zatvorom do tri godine - izjavio je Simić.

Da li će joj siromaštvo biti olakšavajuća okolnost, biće utvrđeno tokom postupka, ali Simić smatra da ovo neće biti jedina kazna.

- Pretpostavljam da će krivičnu prijavu podneti centar za socijalni rad. Paralelno sa tim centar pokreće i postupak lišavanja roditeljskog prava, gde se roditelj koji je grubim zanemarivanjem zapustio svoje dete, odnosno praktično ga ostavio, lišava roditeljskog prava u potpunosti. Dakle, prava da podiže, čuva, vaspitava i zastupa dete - kaže on.

Na pitanje da li to znači da će majka definitivno ostati bez deteta, on kaže da je to vrlo verovatno.

- Ne možemo da prejudiciramo ishod postupka, ali iskustveno ovo jeste razlog da se majka liši roditeljskog prava. Osim ako tokom postupka ne opravda svoje postupanje i ukoliko nisu nastupile nekakve okolnosti i viša sila koje nisu poznate u ovom momentu. Ali to je, bukvalno, u domenu teorije - izjavio je Simić.

Naravno, o svemu će odlučivati nadležni organi. A do te odluke, kako je Simić objasnio, izvesno je da će biti doneto rešenje o privremenom stavljanju pod starateljstvo.

- I staratelji će do konačnog zbrinjavanja deteta preuzeti obavezu da vrši roditeljsko pravo - objasnio je on.

Bonus video:

(Espreso / 24sedam, Radovan Marković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.