ZAŠTO JE OSUMNJIČENI KAČIO FOTOGRAFIJE NAKON IVANINOG UBISTVA? Anja Ilić za Espreso o SKRIVENOM ZNAČENJU!
Slučaj ubistva Ivane Krivokapić, Foto: Privatna arhiva, Društvene mreže

mišljenje stručnjakinje

ZAŠTO JE OSUMNJIČENI KAČIO FOTOGRAFIJE NAKON IVANINOG UBISTVA? Anja Ilić za Espreso o SKRIVENOM ZNAČENJU!

Razgovarale smo sa Anjom Ilić, aktivistkinjom organizacije Marks21 i apsolventkinjom sociologije, o bizarnom ponašanju osumnjičenog J. G. za ubistvo Ivane Krivokapić

Objavljeno:

Slučaj ubistva Ivane Krivokapić potresao je Srbiju. Studentkinja Ivana (26) nađena je mrtva u stanu na Zvezdari 24. decembra 2022. godine.

Policija je rekla da je Ivanu ubica jednom rukom davio a drugom joj pritisnuo nos prstima. Glavni osumnjičeni u istrazi jeste J.G. iz Crne Gore čiji je DNK-a pronađen u stanu ubijene.

J. G. je postao sumnjiv policiji kada je na dan kada je pronađeno telo Ivane Krivokapić postavio njihove zajedničke fotografije na Facebook da bi ih ubrzo obrisao. Na poziv policije se nije odazvao a veruje se da se krije u Crnoj Gori.

U opisu fotografija koje je J. G. objavio stoji tekst u kome osumnjičeni žali za životom Ivane Krivokapić. Zašto smo sve češće svedoci bizarnih ponašanja osumnjičenih muškaraca razgovarale smo sa Anjom Ilić, aktivistkinjom organizacije Marks21 i apsolventkinjom sociologije.

Anja Ilić, aktivistkinja organizacije Marks21 i apsolventkinja sociologije
Anja Ilić, aktivistkinja organizacije Marks21 i apsolventkinja sociologijefoto: Privatna arhiva

Napominjujući da postoji još nerazjašnjenih detalja u vezi sa smrću Ivane Krivokapić sagovornica započinje razgovor navodeći da je ovaj slučaj još jedan u dugom nizu femicida u Srbiji, kojih je tokom protekle godine registrovano blizu trideset.

Podaci govore da počinilac femicida je najčešće vrlo bliska osoba žene a ne neki potpuni neznanac, te je prema toj informaciji sagovornica navela da je moguće da je Ivanu Krivokapić ubio neko u koga je imala poverenje.

Kako je J. G. blizak prijatelj ubijene opravdane su sumnje policije jer se osumnjičeni time uklapa u profil ubica žena, primetila je Anja Ilić.

Po pitanju osećanja krivice J. G. kao mogućeg počinioca, mislim da je bitno razbiti sliku o počiniocima femicida kao nekim izgnanicima iz društva, istakla je Ilić za Espreso.

Anja Ilić smatra da ideja da su ubice žena "poremećeni pojedinci na društvenoj margini" nije releventna jer zaboravljamo da postoji spektar obrazaca koji su oformljeni tako da ugnjetavaju žene na svakodnevnom nivou - "ženama može, i treba, presuđivati kada urade nešto što se određenom muškarcu ne dopadne" - te ta ustoličena kultura jeste uzrok nastajanja i prakse femicida.

Dakle, mogle bismo da zaključimo ukoliko je J. G. ubica Ivane Krivokapić da njegovi postupci kačenja fotografija na kojima je žrtva jesu produkt društveno uslovljene ideje da ubica žene nije uradio nešto pogrešno.

1 / 3 Foto: Društvene mreže

Kada govorimo o dubljem razlogu za femicid a potom i za ponašanje osumnjičenog J. G. razmatrale smo značaj edukacije i Anja ilić se slaže da je ona "bitan deo razvijanja svesti o ubistvima žena kao nečemu što nije izolovan i isključivo individualni fenomen – dakle, fenomen koji se tiče samo počinilaca femicida – već najbrutalnija ilustracija šireg društvenog tretmana i pozicije žena u društvu."

Ne mislim, međutim, da je samo edukacija dovoljna da bi se problem rešio, istakla je sagovornica.

Anja Ilić ponovo ide korak nazad i daje uvid u ustrojstvo samog društva koje je kapitalističko i koje počiva na principima neravnomerne rapodele moći te kako sagovornica navodi "držanje žena u pokornosti – kroz kontrolu naše reproduktivnosti, kroz niz nametnutih i očekivanih društvenih uloga, kroz primoranost većine žena u svetu da se održavaju u životu prodajući svoj rad – već dugo je sastavni element tog društva".

Samim tim, istakla je na kraju sagovornica, važno je zapitati se kome odgovara da žene budu sistematski potčinjene, a na taj način će se doći i do odgovora zašto postoji bizarno ponašanje kod muškaraca osumnjičenih za ubistvo.

Podsećamo, poslednje informacije u vezi sa ubistvom Ivane Krivokapić jesu u vezi sa biografijom glavnog osumnjičenog.

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.