BIO JE POZNATI PEVAC PA JE OTIŠAO ZA KANADU: Na tajnom jeziku srpskih klanova OVO IMA SASVIM DRUGO ZNAČENJE! (FOTO)
Zemunski klan, Foto: Profimedia, Kurir

sleng srpskih mafijaša

BIO JE POZNATI PEVAC PA JE OTIŠAO ZA KANADU: Na tajnom jeziku srpskih klanova OVO IMA SASVIM DRUGO ZNAČENJE! (FOTO)

Otkrivamo koje su to izraze pripadnici kriminalne struje devedesetih koristili u svojim prljavim poslovima!

Objavljeno: 13:14h

Srpska mafija imala je, i ima i dalje, svoj poseban sleng. Svoj rečnik, svoje izraze, koje "običnom narodu" nije poznat, ali je članovima klanova više nego jasan.

Otkrivamo koje su to izraze pripadnici kriminalne struje devedesetih koristili u svojim prljavim poslovima!

Ako biste rekli za nekoga da je "otišao za Kanadu", pripadnici Zemunskog klana znali bi da je taj neko likvidiran.

Ideš za Kanadu

Još uvek se ne zna sudbina Ninoslava Nina Konstantinovića, iako je pre godinu dana profesionalni ubica Čaba Der u svom pismu sudu u Beogradu tvrdio da je upravo Konstantinović želeo da ga likvidira u jednom stanu u Budimpešti. Krivicu za likvidaciju, uz brojne uvrede na njihov račun, Kalinić prebacuje na Miloša Simovića i ubijenog Milana Jurišića Jureta.

- Derpe Glavati Simović se istripovao da je postao šef. Ubedio je Juru da ubiju Nina i da ga zakopaju na njivi pored auto-šuta Beograd–Zagreb, blizu pumpe „Zmaj”. Mi smo taj deo zvali „Kanada”, a šifra „da neko ide za Kanadu” imala je samo jedno značenje. Nina su navukli pričom da hoće žena da ga vidi. Nino, mučenik, nije razmišljao da će izgubiti glavu. Nije mu palo na pamet da može doći do toga da ga ubiju oni kojima je spasio život kad je bila najveća frka. Derpe Glavati Simović i Jura su otišli dan-dva ranije u šumicu pored auto-puta da iskopaju raku. Nino je išao sa njima tamo da bi video ženu. Tamo su ga ubili i bacili u rupu. Derpe Glavati Simović mi je pričao da mu se činilo da je Nino bio živ dok su ga zakopavali. To je pričao godinama posle kad god bi se napio - piše Kalinić.

To im je, kao što pretpostavljate bio i najpotrebniji žargon. Policijski inspektori su kasnije otkrivali da su Zemunci uvek komunicirali na "svom jeziku", i to preko specijalnih mobilnih za svaku akciju koju su obavljali.

Zemunski klan
foto: Youtube/Printscreen/RUDAR 7

Zemunci su imali i posebna imena za tada aktuelne političare. Za pokojnog Zorana Đinđića - "Zrika", za Koštunicu "Oštičava".

Ni međusobno se u mafijaškim krugovima članovi ne zovu po imenima. Tako je tokom suđena Darku Šariću otkriveno da su ga uvek u akcijama zvali Zoki.

Suđenje Šariću i dalje traje

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o proširenju istrage protiv kriminalne grupe Darka Šarića, kojom su obuhvaćeni on, njegov brat Duško Šarić, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Danilo Stojanović i Milutin Radovanović.

Osim navodnih pripadnika klana protiv koji je istraga do sada vođena, naredbom o proširenju istragom je obuhvaćen Šarićev rođeni brat Duško. On je osumnjičen da je, po Darkovim naređenjima, koje mu je slao sa kriptovanih telefona preko aplikacije Skaj, vodio računa o finansijama kriminalne grupe i da je, posredstvom Aleksandra Boškovića, plaćao službenicima MUP-a Danilu Stojanoviću i Milutinu Radovanoviću da kriminalnoj grupi dostave informacije koje ima policija i Bezbednosno informaciona agencija o napadu na svedoka Gorana Nikolaševića i da istragu usmeravaju u pogrešnom smeru.

Darko Šarić, Hapšenje
foto: Uroš Arsić, Nenad Kostić, Profimedia

Klasične termine nisu koristili ni za policajce, a nama su najzanimljviiji bili izrazi "anđeo" ili "plastični". Nešto uobičajeni je bio "drot" ili "ker".

Ako "pakuješ cigle" - značilo je da reketiraš, a ako "odvajaš od sise" - da pljačkaš, otkriveno je u tumačenjima jezika klanova.

Ako odeš u "penziju", reč je o dugoj zatvorskoj kazni. "Šetnja je kraća".

Zapravo, zatvor se ne pominje. Pominje se - klozet!

Droga se nazivala svakojako, samo ne svojim imenom. "Anđeoska prašina", "raj","balzam"...Čak i deterdžent.

Onaj koji izdaje je pevac, ili drukara, pištolj je, sada već odomaćeno - utoka, a pasoš - šara!

Ako nekoga "gepekujete", ili "sašijete" to je značilo da ste ga lišili života. A ako vam je naredio "Tito", to znači da vam je naređenje stiglo od kuma, ili glavnog u klanu.

I za ubistva, odnosno instrukcije imali su posebne šifre a posebno se pamti on koja se odnosi na ubistvo čuvenog Kneleta.

Knele
foto: Printscreen/Youtube/Legende devedesetih

Knežević je ubijen 28. oktobra 1992. godine u apartmanu 331 hotela "Hajat" na Novom Beogradu. Na ogledalu je krvlju bila ispisana poruka "broj 1". Ova poruka do danas nije dešifrovana.

Likvidator je, otkriveno je kasnije, dobio poruku: Knele ide sam.

Knele
foto: Printscreen Instagram

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.