POZNATO GDE SU I KAKO SU DECA ODUZETA SLAVICI ZBOG NASILJA: Evo ko će dalje brinuti o njima i ŠTA SLEDI
Dete, Foto: 192/Instagram

tužno

POZNATO GDE SU I KAKO SU DECA ODUZETA SLAVICI ZBOG NASILJA: Evo ko će dalje brinuti o njima i ŠTA SLEDI

Odmah pošto su deca izmeštana iz porodice, ona su pregledana i ustanovljeno je da nemaju fizičkih povreda.

Objavljeno:

Troipogodišnja devojčica i jedopogodišnji dečak koji su izmešteni iz porodice zbog nasilja, dobro su i adevkatno su zbrinuta, rečeno je danas u Gradskom centru za socijalni rad.

Kako smo ranije pisali, oni su smešteni u Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine "Zvečanska". Odmah pošto su deca izmeštana iz porodice, ona su pregledana i ustanovljeno je da nemaju fizičkih povreda.

Podsetimo, pre dva dana građane Srbije je uznemirio snimak na kome se vidi kako majka brutalno šamara i udara po glavi troipodonišnju devojčicu, koja nakon toga pada na pod, dok majka nastavlja da je orkivljuje i preti joj zbog izvesnog Zorana.

Ispostavilo se da se radi o Slavici Đilas (27) iz Begaljice, predgrađu Beograda, koja je juče uhapšena, a danas je saslušana u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da je izvršila krivično delo nasilje u porodici nad maloletnom ćerkom.

Grocka, Majka, Dete
foto: Zorana Jevtić

Na pitanje šta će dalje biti sa decom, kakve procedure slede konkrento za ovaj slučaj, u Cetntru za socijalni rad (GCSR) nisu mogli da komentarišu: "Detalje i dalji plan starateljske zaštite navedene maloletne dece GCSR kao organ staratljstva ne može iznosti u javnost. Na čuvanje i poverljivost podataka i isključivanje javnosti iz rada na konkretnom slučaju obavezuje nas kako zakon (Porodični zakon, član 206; Pravilnik o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad , član 14) tako i profesionalna etika", odgovorili su nam.

Međutim, govoreći uopšteno, neke od sledećih opcija biće primenjene i u slučaju ovih mališana. Evo koje procedure slede po zakonu.

- Nakon izdvajanja, moguće je da se deca vrate u primarne porodice ukoliko prestanu razlozi zbog kojih je dete izdvojeno, ukoliko roditelj dokaže da više nema opasnosti i razloga zbog kojih je dete bilo izmešeteno iz porodice. Na primer, ako je roditelj oboleo, a nije se adekvatno lečio ili se nije uopšte lečio, neophodan je dokaz lekara da je preduzeo sve mere, redovno se kontrolisao, uzimao terapiju... Ukoliko je dete bilo zanemareno i nije pohađalo školu, roditelj je u obavezi da preduzme sve mere da dete redovno pohađa nastavu, a ukoliko je potrebno roditelj se upućuje u Savetovalište za brak i porodicu gde se radi na korigovanju ponašanja, na adekvatnom roditeljskom ponašanju... - poručuju iz ovog Centra.

Majka, Majka bije dete, Malo dete, Dete
foto: 192/Instagram

Kako dodaju, deca koja se izdvoje iz biloške porodice neposredno nakon izdvajanja, u zavisnosti od uzrasta i zdravstevnog stanja deteta, smeštaju se u prihvatilište, hraniteljsku ili srodničku porodicu u ustanovu socijalne zaštite.

Brigu o decu nekada preuzimaju i srodnici

Kako kažu, brigu o deci može preuzeti neko od srodnika (ujaci, tetke, stričevi, babe i dede), koji žele i koji si podobni da obavljaju tu ulogu, jer je u najboljem interesu deteta da odrasta u porodičnom okruženju.

"Nakon sprovedenog postupka dužnost staratelja može da se poveri nekom od srodnika, koji ispunjava zakonom propisane uslove, koji je motivisan i želi da bude staratelj", kažu u Centru za socijalni rad Beograd.

Kada ne postoje bliski srodnici, kada ne žele, ne mogu ili su neadekvatni da se staraju o deci, deca se smeštaju u hraniteljske porodice, a ukoliko nema hraniteljske porodice, odna u ustanovu socijalne zaštite.

"U daljem postupku zaštite dece, ukoliko se roditelj liši roditeljskog prava, za dete se traži najadekvatniji i za njega najbolji oblik trajne zaštite, a to su obično usvajanje, smeštaj u hraniteljsku porodicu ili neku od ustanova socijalni zaštite", zaključuje se u saopštenju.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.