NAJJEZIVIJA KRVNA OSVETA NA BALKANU: Bruno Čalić (11) brutalno je ubijen na groblju, maćeha se zaklela na to!
Bruno Čalić, Foto: Printscreen Youtube

UŽAS

NAJJEZIVIJA KRVNA OSVETA NA BALKANU: Bruno Čalić (11) brutalno je ubijen na groblju, maćeha se zaklela na to!

Do zločina je došlo 1970. godine, a izvršitelji su osuđeni na smrt streljanjem

Objavljeno:

Jedanaestogodišnji Bruno Čalić iz Zenice ubijen je 1970. godine zbog krvne osvete, a njeni izvršitelji osuđeni su na smrt.

Sve je počelo kada je Brunov otac, Stipo Čalić, učestvovao u udesu u Crnoj Gori prilikom kog je poginuo jedan dečak. Tamošnji sud doneo je oslobađajuću presudu za Čalića i čitav događaj proglasio nesrećnim slučajem.

Međutim maćeha nastradalog dečaka, Višnja Pavlović, zaklela se da će “krv naplatiti krvlju”. Ubedila je izvesnog Dragomira Dragana Bajčetu da u zamenu za 500.000 tadašnjih dinara, ubije jedanaestogodišnjeg dečaka Bruna, Stipinog sina, i tako plati “dug u krvi".

Policija, stop policija, stop, Mesto zločina, Policajci, nesreća
foto: Aleksandra Čolić

Ispitivali teren

Za naručeno ubistvo je znao i Rajko Pavlović, otac nastradalog dečaka. Višnja i Dragomir nisu se zadovoljili “samo” ubistvom. Zločin koji su počinili bio je pravo zverstvo. Majka ubijenog Bruna i Stipina supruga Anka je 2011. godine još uvek bila živa i u intervjuu za portal Herceg Bosna, prisetila se tih strašnih dana.

– Višnja i Dragomir, dolazili su nekoliko puta na vrata, navodno se raspitujući za stan koji žele da iznajme. Videli su Bruna, upoznali mu navike, otkrili gde i kada ide u školu… Višnja je otišla toliko daleko da je prilikom posete stavila Bruna u krilo, popričala sa njim o školi i pomilovala ga. Anki je rekla kako ima jako finog sina – ispričala je majka nastradalog dečaka.

Banjica, Ubistvo
foto: Zorana Jevtić

Jedanaestogodišnji Bruno Čalić ubijen je sa devet uboda nožem i izmasakriran. Višnja Pavlović uhapšena je u Pljevljima 42 sata nakon ubistva, a Bajčeta je priveden u kafani u Nikšiću. On se pred sudom pokajao za učinjeno delo. Višnja nikada. Oboje su osuđeni na smrtne kazne.

Treći saučesnik, Višnjin muž i otac deteta stradalog u saobraćaju Rajko Pavlović, osuđen je na 20 godina zatvora. Četrnaest meseci nakon ubistva, avgusta 1973. godine Višnja Pavlović i Dragomir Bajčeta streljani su negde kod Sarajeva. Bila je to jedna od poslednjih smrtnih kazni izvršenih u BIH.

Sahranjeni su u neobeleženim grobovima, u skladu sa tadašnjim zakonima da se ubice sahranjuju ovako da bi se izbeglo stvaranje “kulta ličnosti“. Ni danas se ne zna gde počivaju.

Rajko Pavlović, Višnjin muž, odležao je kaznu i izašao iz zatvora.

Dug u krvi

Krvna osveta ili “dug u krvi” je običaj kojim se konflikt između dve familije ili klanova, započet ubistvom člana jedne familije, nastavlja međusobnim ubijanjem, jednog po jednog muškarca, sve do poslednjeg. Pripada zaostalim, arhaičnim kulturama.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.