OVO JE TAKTIKA VELJE NEVOLJE: Na sudu igra na SVE ILI NIŠTA, uz BIZARNU odbranu!
Velja Nevolja, Foto: Zorana Jevtić

SUĐENJE

OVO JE TAKTIKA VELJE NEVOLJE: Na sudu igra na SVE ILI NIŠTA, uz BIZARNU odbranu!

Na samom početku glavnog pretresa Belivuk je negirao krivična dela koja mu se stavljaju na teret, a ubrzo potom počeo sa analizom dokaza koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal prikupilo tokom istrage, a koji direktno ukazuju na njegovu krivicu i učestvovanje u sedam zverskih ubistava.

Objavljeno:

Opovrgavanje, omalovažavanje, obesmišljavanje i opstrukcija - ova četiri reči koje počinju na "o" predstavljaju stubove taktike Veljka Belivuka tokom procesa pred Specijalnim sudom koji se nastavlja danas. Prvo "O" se odnosi na opovrgavanje dokaza sa Skaja i DNK veštačenja, drugo na diskreditovanje svedoka okrivljenih, treće na iznošenje bizarnih teorija zavere, a četvrto na mešanje politike u postupak... Svaka od tih taktika ima isti cilj - da prikaže njega kao žrtvu zavere na sudu, te dovede do oslobađajuće presude.

Na samom početku glavnog pretresa Belivuk je negirao krivična dela koja mu se stavljaju na teret, a ubrzo potom počeo sa analizom dokaza koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal prikupilo tokom istrage, a koji direktno ukazuju na njegovu krivicu i učestvovanje u sedam zverskih ubistava.

DOKAZI SA SKAJA

Dokazi sa Skaj aplikacije samo su jedan od dokaza prikupljenih tokom istrage protiv ozlogašenog klana. Na desetine fotografija koje su priložene u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal ukazuju na direktnu vezu Velje Nevolje i njegovog klana sa monstruoznim ubistvima. Na njima se vide obezglavljena tela žrtava, mladići neposredno pred smrt, a kako je ukazano u optužnici ove fotografije su jedni drugima slali pripadnici klana. Neretko su, kako se navodi u optužnici, pravili i grupe za dopisivanje, a u njima su dogovarali zločine ili ih komentarisali pošto ih izvrše.

Međutim, Belivuk je na jučerašnjem ročištu govorio da su im "nakačena" silna ubistva, tvrdeći da su Skaj dokazi montirani. O konkretnim krivičnim delima i brutalnim ubistvima u kući strave u Ritopeku do sada nije rekao ni reč osim da nisu krivi.

- Ovaj skaj je fotošopiran, montiran i nezakonit - dodao je on i još naveo:

"Italija je izmislila organizovani kriminal i izvezla ga svuda po svetu. Italija je napravila borbu protiv organizovanog kriminala, i oni kažu da je Skaj nezakonit dokaz."

DISKREDITOVANJE SVEDOKA OKRIVLJENIH

Belivuk je na suđenju više puta komentarisao pripadnike svoje grupe koji su sklopili dogovor sa Tužilaštvom i u zamenu za manju kaznu obećali da će ispričati sve o ubistvima. Na spisku svedoka okrivljenih su Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić.

- Glavni dokaz je Bojan Hrvatin, imali smo Vuka Vučinića, imali smo decidirano navedeno šta je uradio sa Goksijem, kao grom iz vedra neba, eto ga Bojan Hrvatin, Vučinić izlazi na slobodu. Bojan Hrvatin je bio u svojstvu osumnjičenog sa svojima advokatom Petronijevićem, imao je svesku ispred sebe u kojoj je napisao sve što zna o nama, zato smo i tražili video-zapis sa njegovog saslušanja. Hrvatin je čitao nešto što nije on napisao, naveo je Belivuk za govornicom.

Sa njegovom odbranom kose se brojni dokazi, a pre svega prepiske na Skaju, ali i fotografije do kojih su došli istražni organi. Tako se na jednoj od njih vidi Srđan Lalić kako pored Velje Nevolje pozira pored tela ubijenog mladića. Takođe, Lalić se vidi na fotografiji iz optužnice kako zajedno sa drugim pripadnicima klana muče jednog od mladića u kući u Ritopeku. Pored toga, ovo troje pripadnika klana otkrilo je još neke zločine i ubistva i detaljno su opisali kako su mladići namamljeni i ubijeni.

DNK

Možda najvažniji dokaz protiv ozloglašenog klana jesu DNK veštačenja koja su pokazala da su u kući strave u Ritopeku boravili Milan Ljepoja, Zdravko Radojević, Lazar Vukićević. Tragovi ovih žrtava pronađeni su na više mesta u ovoj vikendici na obodu Beograda, a većina njih bila je “pomešana” sa biološkim tragovima optuženih pripadnika ove grupe.

Kako se navodi u optužnici, činjenice koje su predmet dokazivanja, a kojima se “odbrane okrivljenih ocenjuju kao neosnovane” su DNK veštačenja kojima je utvrđen niz bioloških tragova okrivljenih u skrivenom prostoru, kao i u samoj kući. Prema navodima tužilaštva kojem je analize dostavio Nacionalno kriminalističko tehnički centar (NKTC), DNK Marka Miljkovića izdvojen je sa crne jakne sa kapuljačom i krznenom postavom u jednom PVC džaku koji je otkriven u prostoru između garaže i tajne prostorije. U toj prostoriji pronađena je još jedna takva jakna na kojoj je utvrđen mešani DNK žrtve Milana Ljepoje i Vlada Draganića. Trag Velje Nevolje pronađen je na stepeništu u kući u Ritopeku, gde je pronađen DNK Zdravka Radojevića, ali i na pištolju pronađenom u vikendici strave. Krvavi tragovi su pronađeni i na rukavicama između garaže i tajne prostorije. Na njima bio je mešani trag braće Budimir i Milana Ljepoje, dok je DNK trag Zdravka Radojevića pronađen i na gumenim čizmama, šrafcigeru i drvenim palicama.

DNK žrtava Zdravka Radojevića, Milana Ljepoje pronađen je na podu garaže u Ritopeku gde je takođe svoj DNK ostavio i Vlade Draganić. On je svoj DNK ostavio i na mestu gde je pronađen trag Lazara Vukićevića na podu garaže. Na zidu kod ulaznih vrata horor vikendice, ali i na donjoj strani drvenog stočića utvrđen je DNK profil Lazara Vukićevića.

Da su tela navijača Zvezde Zdravka Radojevića i Pink Pantera Milana Ljepoje završila u mašini za mlevenje mesa ukazaju tragovi koji su pronađeni na njoj i oko nje. Biološki profili ove dvojice muškaraca pronađeni su na razvodnom ormaru mašine, odnosno na zidu iza nje, ali i na podu ispred nje.

Međutim, Belivuk sada tvrdi da su ovi dokazi namešteni, pozivajući se na postupak koji se ranije vodio protiv njega za ubistvo na šinama. On je molio da se uvrsti u dokaze navodi forenzičara biologa Milice Keckarević o tome kako može da se slučajno ili namerno DNK prebaci sa jednog na drugo mesto. Time je pokušao da ospori DNK analizu.

- Priložili smo dokaz o forenzičaru koji je priznao da je namesito DNK u jednom slučaju i za to niko nije odgovarao. Forenzičari svojom opremom "slučajno" mogu da prenesu DNK. Dakle, sa DNK može da se manipuliše, kapirate o čemu pričam - rekao je sudiji.

1 / 6 Foto: Zorana Jevtić

POLITIKA

Belivuk se u svojim iskazima poziva na navodne veze sa ljudima iz vrha države i SNS - predsednikom Aleksandrom Vučićem, njegovim bratom Andrejom, Darkom Glišićem, predsednikom Izvršnog odbora SNS, Aleksandrom Vulinom, ministrom unutrašnjih poslova... - ali pominju i usluge koje su im navodno činili. Za te tvrdnje, međutim, još nisu ponudili dokaze.

S druge strane, Velja Nevolja najavio je da neće odgovarati na pitanja Tužilaštva. Samim tim on je potpuno odbio niz pitanja o konkretnim detaljima krvavih dela njegovog klana. Šta se dešavalo u kući užasa u Ritopeku? Kakva je bila uloga Dijane Hrkalović, tadašnje državne sekretarke u MUP? Kako je i zašto je ubijen karatistva Vlastimir Milošević na šinama u Uliici 27. marta u Beogradu?

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.