POSTOJE NAJMANJE 4 VRSTE SILOVATELJA! Osuđeni lekari spadaju u 1, kriminolog za Espreso otkrio UŽASNE MOTIVE napada
Dobrivoje Radovanović, Foto: Beta, Marina Lopičić

JEZIVO

POSTOJE NAJMANJE 4 VRSTE SILOVATELJA! Osuđeni lekari spadaju u 1, kriminolog za Espreso otkrio UŽASNE MOTIVE napada

Kriminolog Dobrivoje Radovanović vođen dugogodišnjim iskustvom u radu na slučajevima silovanja tvrdi da gotovo svaki silovatelj, ukoliko se nađe na slobodi, delo ponovi

Objavljeno: 19:59h

Serijski silovatelj iz Beograda Igor Milošević (44) pušten je iz zatvora nakon šro je izdržao kaznu zbog silovanja, nedozvoljene polne radnje i šest razbojništava. Ovaj višestruko osuđivani silovatelj je, nezvanično, 20. sepembra pušten je nakon izdržavanja zatvorske kazne od 15 godina na koju je osuđen 2008. godine.

Ovaj beogradski manijak, kako su ga mediji prozvali, silovao je prodavačicu u butiku na Vračaru, a dan kasnije na Voždovcu napao radnicu optičarske radnje. Inače, radi se o serijskom silovatelju koji je i pre ovih zločina takođe u Beogradu za samo 3 dana silovao i napao devet devojaka!

Igor Milošević
foto: Kurir

Na ulicama prestonice je vladala opšta panika, naročito među ženama i prodavačicama u buticima, a uznemireni građani su svaku sumnjivu mušku osobu prijavljivali policiji sve dok manijak nije završio iza rešetaka što se dogodilo u septembru 2007. godine.

Milošević je pre poslednjeg hapšenja već dva puta bio osuđivan zbog silovanja. Poslednji put je izašao iz zatvora 25. avgusta 2007. godine, a posle samo 23 dana na slobodi, on je nastavio da napada i siluje. Inače, Milošević je uhapšen uz pomoć poznate beogradske prostitutke, koja je radila u parku kod autobuske stanice, s kojom je Milošević imao seksualni odnos. Čak je i ona, koja je važila za jednu od najiskusnijih u tom poslu, rekla da nikada nije videla goreg seksualnog manijaka i bolesnika.

Telefon 92 se tih dana usijao od poziva građana koji su primetili „beogradskog silovatelja“. Uznemirene prodavačice oprezno su posmatrale svakog sumnjivog muškarca koji bi ušao u njihovu radnju. Iz sata u sat, policija je legitimisala prolaznike na ulicama.

"Vuk dlaku menja, a ćud nikada“

Milošević je i kao maloletnik osuđen i poslat na odsluženje kazne u dom za maloletnike. Podaci o tome kada je tačno izašao iz doma nisu poznati. Zna se da je novu seriju napada ponovo izveo 2001. godine. Tada je napao radnicu u jednom kozmetičkom salonu u Beogradu. U lokal je ušao kako bi, navodno, kupio kremu. Kada mu je ona rekla da je muškarcima zabranjen ulaz, Milošević je zaključao vrata. Uz pretnju nožem devojku je naterao da legne ispod solarijuma. Pošto je uzeo 1.400 dinara i dva mobilna telefona, manijak je devojci naredio da se skine i silovao je.

Sedam dana kasnije, takođe s nožem u ruci, Milošević je ušao i jednu beogradsku knjižaru i od prodavačice zatražio pazar. Pošto je uzeo 500 dinara, devojci je skinuo pantalone i pokušao da je siluje. Devojku je, na sreću, spasla mušterija koja je u tom momentu naišla i zbog koje je Milošević pobegao iz knjižare.

Zbog ova dva slučaja, ali i još jednog pokušaja silovanja i šest razbojništava koja je počinio u tom periodu, Milošević je 7. marta 2002. godine osuđen na zbirnu kaznu od deset godina, odnosno, na šest godina zatvora. Okružni sud tada je kaznu obrazložio činjenicom da je on već bio osuđivan zbog razbojništva, kao i da je nova počinio čim je izašao iz zatvora. On je poslat u Kazneno-popravni zavod „Zabela“ kod Požarevca, 5. decembra 2002. godine, a kao slobodan čovek izašao je krajem avgusta 2007. godine. Milošević je incidente pravio i u zatvoru kada je nožem ranio jednog osuđenika u zatvorskoj trpezariji.

METODE SILOVATELJA

Registrovana su najmanje četiri metoda kojima silovatelji tragaju za žrtvom.

1. „Silovatelj lovac“ kreće u potragu za žrtvom i poznaje njeno okruženje.

2. „Silovatelj lopov“ žrtvu pronalazi na određenom mestu (objektu, prolazu, poljani).

3. „Slučajni silovatelj“, koji usput iskoristi priliku da siluje žrtvu.

4. Silovatelj postavlja zamku, jer zna da će žrtva doći kod njega: lekar, dadilja, stanodavac.

Žrtve serijskih silovatelha u 85 odsto slučajeva su neppznate žene!

Ekipa Espresa pričala je sa stručnjacima kriminologom Dobrivojem Radovanovićem koji nam je rekao da je za 40 godina istraživanja, primetio da gotovo svaki silovatelj ponovi gnusan čin, dok nam je prihoterapeut Marija Petrović objasnila da li silovatelji mogu da se izleče i kakva terapija se primenjuje u takvim slučajevima.

"Terapija nije učinkovita za ovakve strukture ličnosti, jer najviši uspeh može biti u oblasti kognicije i razumevanja moralnosti, dok na nivou emocionalnog rezonovanja ne može biti nekog pomaka. Istraživanja i praksa pokazuju da ni farmakoterapija ne može da pruži zasigurno i u potpunosti odgovarajući tretman. Dakle, tradicionalni tretman koji će osigurati da se silovanje ne ponovi ne postoji", rekla je Petrovićeva.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović vođen dugogodišnjim iskustvom u radu na slučajevima silovanja tvrdi da gotovo svaki silovatelj, ukoliko se nađe na slobodi, delo ponovi!

Kriminolog Dobrivoje Radovanović
Kriminolog Dobrivoje Radovanovićfoto: Beta

"Apsolutno, gotovo svaki silovatelj ponovi delo, recimo kada se analizira pojedinačni slučaj silovanja, uvek se želja kod silovatelja ponavlja i uvek se ponavlja neki od tih rituala. Kod silovatelja je jako vazno da sankcija bude oštra I dugačka, a takođe je važno da usledi jako brzo nakon seksulanog čina. Radili smo mnoga istraživanja, i to smo radili teže slučajeve koji su u zatvorima, u svim situacijama je bilo ponavljanje dela. Nekada to delo može da ima tako brutalan cilj ili brutalne posledice, da dovodi do smrti žrtvea a onda se ponovi seksualno dejstvo nad tim lešom", pojašnjava kriminolog.

Kriminolog kaže da su motivi kod silovatelja različiti, ali da je sklop ličnosti uvek isti.

"Postoji nekoliko motiva silovanja, jedan je pokazivanje snage, jedan od motiva je, recimo mržnja prema ženama, motiv može da bude i želja za osvetom nekoj ženskoj osobi. Motivi su vrlo različiti ali je sklop ličnosti uvek isti, a to je psihopatski", kaže Radovanović.

Osim toga, pitali smo Radovanovića da li silovatelji razmišljaju o tome da mogu ponovo da završe u zatvoru.

"Ne razmišlja jer on uvek završi u zatvoru. Recidivizam kod silovanja je stopostotan, kao I kod pedofilije I kod još nekih seksualnih prestupa, zato što je sklop ličnosti takav i zato što se silovanje dešava iz raznih motiva, ne samo seksualnih, ima tu i dokazivanja nadmoćnosti, snage, uticaja… Silovatelji su takve psihopatske strukture sa impulsivnošću i agresivnošću da oni nemaju vremena da razmišljaju o zatvoru, tako da iz tog razloga uvek ponove delo", objašnjava sagovornik.

Na pitanje da li registar pedofila treba da bude javno dostupan, krimilog Radovanović je rekao da je njegova uloga značajna, ali da je to pitanje ljudskih prava.

"Ne znam da li treba da bude javno dostupan, ali to je pitanje ljudskih prava pa čak i ljudskih prava na koje imaju zločnici, ali on je vrlo koristan. Ako ne znate ko je potenicjalni izvrštiltelj jako je važno da imamo bazu njihovih podataka i bazu DNK, nije dovoljno imati samo ime i prezime, a preko DNK baze možete lakše naći počinioca", priča on.

Kako kaže naš sagovornik, veoma je važno raditi na svesti dece školskog uzrasta jer nije moguće rešiti se u potpunosti silovatelja i pedofila, ali možemo raditi na tome da roditelji i deca na vreme uoče neke stvari.

"Nemoguće je eliminisati silovatelje ili pedofile, ali jako je važna nekakva prevencija, elementarne stvari su uvođenje seksualnog vaspitanja u škole jer bi to značajno doprinelo da mladići shvate da li su potencijalni silovatelji ili nisu, uvođenje tretmana kod dece koja u pubertetu imaju perverzna maštanja. Ima puno stvari koje u svakodnevnom životu žrtve treba da primernjuju, izmeđuostalog, ja bih preporučio da nosi biber sprej, svaka dama mora biti svesna da je potencijalna žrtva ako se izlaže opasnosti I hoda sama ulicom, užasno je važno da devojke hodaju zajedno, važno je da nema neke naročite komunikacije sa nepoznatim muškarcima", zaključio je naš sagovornik.

Prema Zakonu, kazne za silovanje se definišu kao krivična dela protiv polne slobode, po članu 178.

1. Ko prinudi drugog na obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica, kazniće se zatvorom od 5 do 12 godina.

2. Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno pretnjom da će se za to ili njemu blisko lice otkriti nešto što bi škodilo njegovoj časti ili ugledu ili pretnjom drugim teškim zlom, učinilac će se kazniti zatvorom od 2 do 10 godina.

3. Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila teška telesna povreda lica prema kojem je delo izvršeno ili ako je delo izvršeno od strane više lica ili na naročito svirep ili naročito ponižavajući način ili prema maloletniku ili je delo imalo za posledicu trudnoću, učinilac će se kazniti zatvorom od 5 do 15 godina.

4. Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt lica prema kojem je delo izvršeno ili je delo učinjeno prema detetu, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje 10 godina ili doživotnim zatvorom.

Bonus video:

01:32

Hapšenje pedofila

(Espreso/Dijana S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.