VIŠESTRUKI SILOVATELJ IGOR M. JE SADA NA SLOBODI! Uskoro će i njih PETORICA, svaki je PONOVIO ZLOČIN! (FOTO)
Serijski silovatelji, Foto: MUP, Profimedia

IMA LI RAZLOGA ZA STRAH?

VIŠESTRUKI SILOVATELJ IGOR M. JE SADA NA SLOBODI! Uskoro će i njih PETORICA, svaki je PONOVIO ZLOČIN! (FOTO)

Milošević se našao na slobodi pre svega dva dana, ali osim njega, u zatvoru trenutno robija još 5 silovatelja, višestrukih povratnika koji će se uskoro naći na slobodi

Objavljeno: 19:59h

Igor Milošević (44) iz Beograda pušten je iz zatvora pošto je izdržao kaznu zbog silovanja, nedozvoljene polne radnje i šest razbojništava.

Kako se nezvanično saznaje, Beograđanin Igor M. višestruko osuđivani silovatelj, 20 sepembra pušten je nakon izdržavanja zatvorske kazne od 15 godina na koju je osuđen 2008. godine.

Igor M. bio je u KPZ „Beograd” Nova skela, jednom od najčuvanijih zatvora u Srbiji. Presudom tadašnjeg Okružnog suda u Beogradu (sadašnji Viši sud),on je u martu 2008. osuđen na 15 godina robije pošto je oglašen krivim za silovanje, nedozvoljene polne radnje i šest razbojništava počinjenih u drugoj polovini 2007.

Igor Milošević
foto: Kurir

– Igoru M. je u kaznu zatvora uračunato i vreme koje je proveo u pritvoru. Inače, u praksi se osobama osuđenim za silovanje ne skraćuju kazne, a naročito je to izraženo kod višestrukih povratnika – kaže „Politikin” sagovornik.

Ovaj beogradski manijak, kako su ga mediji prozvali, silovao je prodavačicu u butiku na Vračaru, a dan kasnije na Voždovcu napao radnicu optičarske radnje. Inače, radi se o serijskom silovatelju koji je i pre ovih zločina takođe u Beogradu za samo 3 dana silovao i napao devet devojaka!

Na ulicama prestonice je vladala opšta panika, naročito među ženama i prodavačicama u buticima, a uznemireni građani su svaku sumnjivu mušku osobu prijavljivali policiji sve dok manijak nije završio iza rešetaka što se dogodilo u septembru 2007. godine.

Milošević je pre poslednjeg hapšenja već dva puta bio osuđivan zbog silovanja. Poslednji put je izašao iz zatvora 25. avgusta 2007. godine, a posle samo 23 dana na slobodi, on je nastavio da napada i siluje.

- Milošević je seriju silovanja izvršio kada je imao samo četrnaest godina. Za tri dana podigao je Beograd na noge. Način napada isti je kao i u poslednja dva slučaja, najčešće je napadao prodavačice u buticima. Najgori slučaj bio je napastvovanje maloletne devojčice iz Zvečanske ulice koju je na silu ubacio u automobil, vezao je lisicama i zlostavljao. Tada je za tri dana izvršio četiri silovanja i pet puta je pokušao, ali su devojke uspele da se spasu. Bilo je strašno jer je policija u jednom danu dobijala po tri prijave silovanja. Žene su bile u strahu, a i tada se o njemu izveštavalo na naslovnim stranama - rekao je tada dugogodišnji operativac beogradske policije.

On je rekao i da su tada Miloševića uhapsili tako što mu je policija postavila zamku.

- Uhvatili smo ga uz pomoć jedne poznate beogradske prostitutke, koja je radila u parku kod autobuske stanice, s kojom je Milošević imao seksualni odnos. Zahvaljujući njoj, on se tada našao iza rešetaka. Čak je i ona, koja je važila za jednu od najiskusnijih u tom poslu, rekla da nikada nije videla goreg seksualnog manijaka i bolesnika - rekao je sagovornik „Blica“.

Milošević je kao maloletnik osuđen i poslat na odsluženje kazne u dom za maloletnike. Podaci o tome kada je tačno izašao iz doma nisu poznati. Zna se da je novu seriju napada ponovo izveo 2001. godine. Tada je napao radnicu u jednom kozmetičkom salonu u Beogradu. U lokal je ušao kako bi, navodno, kupio kremu. Kada mu je ona rekla da je muškarcima zabranjen ulaz, Milošević je zaključao vrata. Uz pretnju nožem devojku je naterao da legne ispod solarijuma. Pošto je uzeo 1.400 dinara i dva mobilna telefona, manijak je devojci naredio da se skine i silovao je.

Sedam dana kasnije, takođe s nožem u ruci, Milošević je ušao i jednu beogradsku knjižaru i od prodavačice zatražio pazar. Pošto je uzeo 500 dinara, devojci je skinuo pantalone i pokušao da je siluje. Devojku je, na sreću, spasla mušterija koja je u tom momentu naišla i zbog koje je Milošević pobegao iz knjižare.

Zbog ova dva slučaja, ali i još jednog pokušaja silovanja i šest razbojništava koja je počinio u tom periodu, Milošević je 7. marta 2002. godine osuđen na zbirnu kaznu od deset godina, odnosno, na šest godina zatvora. Okružni sud tada je kaznu obrazložio činjenicom da je on već bio osuđivan zbog razbojništva, kao i da je nova počinio čim je izašao iz zatvora. On je poslat u Kazneno-popravni zavod „Zabela“ kod Požarevca, 5. decembra 2002. godine, a kao slobodan čovek izašao je krajem avgusta 2007. godine. Milošević je incidente pravio i u zatvoru kada je nožem ranio jednog osuđenika u zatvorskoj trpezariji.

Milošević je, oko 12.30, silovao radnicu u butiku na Vračaru, a dan kasnije, oko 9.30, upao je u optičarsku radnju na Voždovcu i zapretio dvadesetogodišnjoj radnici da će je silovati ukoliko mu pruži otpor. Oba puta je pogledao podatke iz ličnih karata devojaka i zapretio im da će ih ubiti ukoliko ga prijave policiji.

Telefon 92 se tih dana usijao od poziva građana koji su primetili „beogradskog silovatelja“. Uznemirene prodavačice oprezno su posmatrale svakog sumnjivog muškarca koji bi ušao u njihovu radnju. Iz sata u sat, policija je legitimisala prolaznike na ulicama.

Milošević se našao na slobodi pre svega dva dana, ali osim njega, u zatvoru trenutno robija još 5 silovatelja, višestrukih povratnika koji će se uskoro naći na slobodi!

Radonja Ćirković (58) iz Novog Pazara - višestruki povratnik - na slobodi bi trebalo da se nađe 2024.

Radonja Ćirković
Radonja Ćirkovićfoto: Kurir

On je 2012. pravosnažno osuđen na 12 godina zatvora zbog pokušaja silovanja jedne devojke u Beogradu i dva krivična dela nedozvoljene polne radnje.

Ćirković je 1985. godine osuđen na kaznu zatvora od 13 godina, od kojih je osam bio u zatvoru. Ponovo je uhapšen 1997. i osuđen na 14 godina zatvora zbog silovanja. Početkom januara 2010. godine, izašao je iz zatvora, ali je već u maju napao novu žrtvu, posle čega se opet našao iza rešetaka.

Dejan Gojković (41) vojni policajac iz Bele Crkve - na slobodi bi trebalo da se nađe 2027.

Dejan Gojković
Dejan Gojkovićfoto: Kurir

Viši sud u Beogradu 2015. godine osudio je na 18 godina zatvora bivšeg vojnog policajca Dejana Gojkovića iz Bele Crkve zbog tri silovanja i pet pokušaja silovanja na Mostarskoj petlji u Beogradu između 2010. i 2013. godine. Gojković je tokom suđenja negirao da je napadao i silovao žene kod Mostarske petlje.

On je žrtve čekao na autobuskim stajalištima na Mostaru i pratio ih do stepeništa koja vode ka mostu Gazela, prilazio im se s leđa, obarao ih na zemlju, pa silovao. Pomoću DNK tragova koji su pronađeni na odeći jedne žrtve, identifikovan je Gojković. On je oženjen i otac dvoje dece.

Umanjena kazna

Odlukom beogradskog Apelacionog suda Gojkoviću je prvostepena kazna od 18 godina zatvora smanjena sa 18 na 12 godina zatvora.

Prema obrazloženju Apelacionog suda izrečena kazna od 18 godina prvostepenom presudom stroža je nego što je to sa stanovišta svrhe kažnjavanja neophodno. Prema njihovom mišljenju, kazna od 12 godina zatvora adekvatna je težini izvršenih krivičnih dela i stepenu krivice okrivljenog kao učinioca i njome će se postići svrha kažnjavanja.

Nikola Kostić (42) iz Beograda - na slobodi bi trebalo da se nađe 2028.

Nikola Kosić osuđen je 2013. godine na 15 godina zatvora pred Višim sudom u Beogradu zbog dva silovanja i pet razbojništva. Inspektori Tećeg odeljenja beogradske kriminalističke policije uhapsili su Kosića u junu 2009. godine, Kosić je bio poznat po nasilničkom i siledžijskom ponašanju i brojim krivičnim delima.

On je krivična dela vršio tako što je vikendom u ranim jutarnjim časovima u periodu od 3.30 do 4.30 časova, pratio i sačekivao devojke koje su se vraćale sa splavova, ispred zgrada ili u ulazima zgrada. Prilazio im je i nožem otimao novac, zatim ih primoravao na oralni seks ili ih je izvodio iz ulaza i odvodio u prostor za kontejnere koji se nalazi ispod zgrada u nivou garaža, gde ih je ,uz pretnju nožem, silovao.

Saša Mega (40) iz Pančeva - višestruki povratnik - na slobodi bi trebalo da se nađe 2030.

Saša Mega
Saša Megafoto: MUP Srbije

Viši sud u Beogradu 2010. godine osudio je Sašu Megu na 20 godina zatvora zbog silovanja četiri žene krajem 2009. godine u Beogradu. On je priznao sva dela koja mu se stavljaju na teret i izrazio kajanje zbog njih, navodeći da mu je "jako žao zbog svega što je učinio".

Mega se od 7. novembra do 21. decembra 2009. godine brutalno odnosio prema žrtvama, silovao ih držeći im nož na vratu, a zatim od njih uzimao po 100 ili 200 dinara i bežao. Veštačenjem je utvrđeno da Mega nije duševni bolesnik i da nije bio neuračunljiv u trenutku izvršenja pomenutih dela, dijagnostifikovan mu je samo disocijalni poremećaj ličnosti.

On je i ranije osuđivan na pet godina zatvora i pet i po godina za isto krivično delo.

Bojan Zarubica (33) iz Beograda - višestruki povratnik - na slobodi bi trebalo da se nađe 2034.

Bojan Zarubica
Bojan Zarubicafoto: MUP Srbije

Apelacioni sud u Beogradu 2014. godine, pravosnažno je osudio Bojana Zarubicu na 20 godina zatvora, zbog tri silovanja i čak 13 razbojništava, kao i nedozvoljenog nošenja oružja.

Bojan Zarubica je 13. avgusta 2008. silovao B.B. (50) u žbunju nedaleko od beogradskog Hipodroma, zatim 20. jula 2009. godine, na istom mestu J.M. (29), a 23. septembra 2010. M.K. (24) u naselju Resnik. Žrtve je napadao s leđa, odvlačio u žbunje i primoravao ih prvo na oralni seks, a zatim ih je silovao.

Bojan je sin Milivoja Zarubice (50) koji je optužen da se bavio nelegalnim iskopavanjem i preprodajom antičkog novca, u javnosti je poznat i kao jedan od najvećih trgovaca belim robljem na Balkanu.

Do pre nekoliko godina za silovanje kada žrtva nema teške fizičke povrede, minimalna kazna je bila godinu dana, a ako je žena pretrpela veće telesne povrede ili je u pitanju smrtni ishod, minimalna kazna bila je svega 2 godine. Kada ocenjujete ili ispitujete kolike su kazne predviđene uvek poredite minimalne jer se maksimalne ne izriču tako često. Jedan život ne može da vredi godinu ili dve.

Prema Zakonu, kazne za silovane se definišu kao krivična dela protiv polne slobode, po članu 178.

1. Ko prinudi drugog na obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica, kazniće se zatvorom od 5 do 12 godina.

2. Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno pretnjom da će se za to ili njemu blisko lice otkriti nešto što bi škodilo njegovoj časti ili ugledu ili pretnjom drugim teškim zlom, učinilac će se kazniti zatvorom od 2 do 10 godina.

3. Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila teška telesna povreda lica prema kojem je delo izvršeno ili ako je delo izvršeno od strane više lica ili na naročito svirep ili naročito ponižavajući način ili prema maloletniku ili je delo imalo za posledicu trudnoću, učinilac će se kazniti zatvorom od 5 do 15 godina.

4. Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt lica prema kojem je delo izvršeno ili je delo učinjeno prema detetu, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje 10 godina ili doživotnim zatvorom.

Bonus video:

01:32

Hapšenje pedofila

(Espreso/D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.