VATRA GUTA SVE PRED SOBOM: Gori Specijalni rezervat prirode, VELIKA BORBA
Foto: MUP

zastrašujuće

VATRA GUTA SVE PRED SOBOM: Gori Specijalni rezervat prirode, VELIKA BORBA

U blizini Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“ u Kikindi, izbio je veliki požar, a ovo prirodno dobro od izuzetnog značaja je pod plamenom. Vatra se velikom brzinom širi ka selu Sajan

Objavljeno: 18:34h

Gori trska i suvo rastinje, a na teren su izašle ekipe Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Kikindi. Vatra guta sve pred sobom, a crni dim nadvio se nad atarskim površinama.

Površina koja je zahvaćena, još uvek nije poznata, ali se pretpostavlja gori nekoliko desetina hektara.

Iz PU Kikinda navode da je požar prijavljen oko pola pet popodne.

Ilustracija
Ilustracija foto: RINA

- Na terenu su, pored Vatrgasno-spasilačke jedinice iz Kikinde i vatrogasci iz Jazova, Ostojićeva, mokrina i Sajana. U pitanju je potez između Jazova u opštini Čoka i Kikinde-kažu za Informer iz PU Kikinda, te da jučerašnji I današnji požar nemaju nikakve veze.

Požar se na ovom prostoru desio i juče od popodnevnih sati do 20.30 časova. Gasili su ga pripadnici Vatrogasne jedinice iz Kikinde i Čoke, kao i Dobrovoljna vatrogasna društva iz Ostojićeva, Sajana, Jazova i Mokrina, kao i Poljočuvarska služba rezervata. U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ostojićevo kažu da je juče izgorela trava na oko 220 hektara.

Ilustracija
Ilustracija foto: RINA

Iako je za sada rano da se govori o razmerama požara, Kikinđani su svedoci čestih vatrenih stihija tokom vrelih letnjih dana na otvorenim prostranstvima. Uzročnike požara teško je otkriti, ali česti apeli PU Kikinda, navode da je krivac ljudski faktor i neodgovorno ponašanje građana.

Ni velike novčane kazne, ali i upozorenja da se zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom prostoru i biljih ostataka, oćigledno su samo prazno slovo na papiru.

Zakonom o zaštiti od požara predviđene novčane kazne, i to za pravna lica kaznom od 300.000 do milion dinara, za odgovorna lica u pravom licu su od 10.000 do 50.000 dinara, a za fizička 10.000 dinara.

Od početka godine do danas, na teritoriji Kikinde bilo je 160 intervencija na požarima na otvorenom, dok su na području Severnobanatkog okruga bile 332 takve intervencije.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.