EVO KAKO ĆE SE ODREDITI KO PREUZIMA BRIGU NAD MALOM JANOM: Počinje BITKA za STARATELJSTVO
Zoran i Jana, Foto: Printscreen / Facebook

ko će preuzeti brigu o maloj jani?

EVO KAKO ĆE SE ODREDITI KO PREUZIMA BRIGU NAD MALOM JANOM: Počinje BITKA za STARATELJSTVO

Samim tim, Centar za socijalni rad u Beogradu imaće zadatak da pronađe porodicu koja će detetu pružiti neophodnu brigu i biti uz nju

Objavljeno:

"Šta će sada biti sa malom Janom?", pitanje je koje se nameće nakon što je Zoran Marjanović uhapšen pošto je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva supruge pevačice Jelene Marjanović.

Mala Jana ćerka je Jelene i Zorana, a u vreme ubistva pevačice imala je samo pet godina. Ona je bila poslednja osoba koja je Jelenu videla živu, samo nekoliko minuta pre nego što je, kako je obrazložio sud, pevačicu Zoran Marjanović namamio da siđe niz nasip gde ju je brutalno do smrti tukao.

Ovo dete, nakon što je Jelenino telo pronađeno u kanalu pored nasipa u naselju Crvenka u Borči, čuvala je Zorica, njena baka po majčinoj liniji, a sve do njene smrti, samo pola godine od ubistva ćerke Jelene, mala Jana Marjanović provodila je najviše vremena sa njom.

Od Zoričine smrti, tvrdi rodbina ubijene pevačice Jelene Marjanović, njen suprug Zoran Marjanović je svoju ćerku Janu izolovao od njih, te je mnogi nisu videli godinama. Devojčica je živela sa Zoranom, njegovim sinom iz prvog braka Urošem, njegovim pokojnim roditeljima Vladimirom i Zoricom, kao i Zoranovim bratom Milošem i snajom Milicom.

Upravo su snaja Milica i Zoranov brat Miloš bili Janini privremeni staratelji gotovo 10 meseci u periodu 2017. i 2018. godine, pošto je 17 meseci od ubistva Jelene uhapšen Zoran Marjanović. Prema informacijama koje posedujemo, oni su se nakon prvog hapšenja Marjanovića venčali i to kako bi dobili privremeno starateljstvo nad maloletnim detetom Marjanovića, malom Janom.

Međutim, hoće li ga i sada dobiti zavisi od uslova koje im postavi Centar za socijalni rad, ali i odluke pevačicine rodbine koja je sudeći po izjavi Jelenine tetke Ljubice, nakon što je Zoran osuđen, rekla za "Blic" da će tražiti starateljstvo nad njom.

Samim tim, Centar za socijalni rad u Beogradu imaće zadatak da pronađe porodicu koja će detetu pružiti neophodnu brigu i biti uz nju i potruditi se da Jana prođe sa što manje posledica.

Prema rečima psihološkinje i specijaliste za socijalni rad Tatjane Daničić u slučaju kada maloletno dete ostane bez roditeljskog staranja, ono se stavlja pod starateljstvo.

Kako objašnjava, princip dobijanja starateljstva je isti za sve situacije i prvo se određuje privremeni, a potom stalni staratelj.

- Potrebno je da se zaštiti interes deteta dok se postupak postavljanja stalnog staratelja ne završi. Ovaj postupak vrši Centar za socijalni rad koji na kraju postupka donosi rešenje ko će o detetu voditi računa - pojašnjava sagovornica.

Jelena Marjanović
foto: Filip Plavčić

Prema njenim rečima, privremeni staratelj se dodeljuje po hitnom postupku, ali se jednako obraća pažnja o osobi koja će dobiti tu ulogu, kao i kada je u pitanju stalni staratelj.

- Procenjuju se njegove karakteristike, psihofizičko stanje. Bira se osoba koja može da brine o detetu - objašnjava Daničić i naglašava da se procena vrši kod svih potencijalnih staratelja, a to su i članovi porodice majke i bližnji detetovog oca.

- Interes deteta je da ima kontakte sa obe strane i da zna ko su članovi porodice i sa jedne i sa druge strane. Dete treba da bude u kontaktu sa svima, da ih obilazi. Onaj ko bude to mogao da ostvari će dobiti i status staratelja - pojašnjava ona.

Zoran Marjanović
foto: Nenad Kostić

Podsetimo, Zoran Marjanović proglašen je krivim za ubistvo supruge i pevačice Jelene Marjanović. On je osuđen na 40 godina zatvora, nakon čega je slobodno išetao iz sudnice.

Nakon što se nakratko vratio u porodičnu kuću u Borči, intreventna jedinica sa desetak specijalaca došla je po njega, uhapsila ga i odvela u Policijsku stanicu u Ulici despota Stefana Lazarevića odakle će biti sproveden u Centralni zatvor.

Zoranov advokatski tim ima pravo da u roku od dve nedelje uloži žalbu na presudu Apelacionom sudu koji će potom utvrditi da li je presuda doneta na zakonit način. Takođe, Apelacioni sud ima mogućnost da presudu obori i vrati na ponovno suđenje, da je potvrdi ili umanji kaznu.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.