SRBI, AKO NAPRAVITE PREKRŠAJ, NE MORATE NA SUD! Otvaramo vam oči, mnogi VOZAČI POJMA NEMAJU O OVOME!
Saobraćajni prekršaj, Foto: MUP

korisno

SRBI, AKO NAPRAVITE PREKRŠAJ, NE MORATE NA SUD! Otvaramo vam oči, mnogi VOZAČI POJMA NEMAJU O OVOME!

Ovim putem apelujemo na vozače da poštuju saobraćajne propise, da ih se pridržavaju kako bi sačuvali svoj i život ostalih učesnika u saobraćaju

Objavljeno: 15:59h

Kada vas saobraćajna policija "ulovi" u nekom prekršaju i napišu vam kaznu zna se šta sleduje, u zavisnosti kakav je prekšaj u pitanju.

Primera radi, vožnja u jednosmernoj ulici u suprotnom smeru se kažnjava sa 2 kaznena poena, novčanom kaznom od 6.000 do 20.000 dinara, a zabrana upravljanja motornim vozilom se ne dobija.

S druge strane, ukoliko vozite jednosmernom u suprotnom smeru i izazovete nezgodu ili ugrozite nečiju bezbednost, u tom slučaju vam sleduju 3 kaznena poena, novčana kazna od 10.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 45 dana, a zabrana upravljanja motornim vozilom se ne dobija ni u ovom slučaju.

Saobraćajna policija
foto: MUP

I kada se zadesite u ovakvom prekršaju vi očekujete poziv od suda koji odlučuje kasnije o tome kako ćete biti sankcionisani. Međutim, postoji jedna stvar koju mnogi vozači ne znaju.

Ukoliko u prethodne 2 godine niste napravili nikakav prekršaj u saobraćaju, imate pravo da priznate krivicu i da uopšte ne idete na sud.

kazna
foto: MUP Srbije

Naime, adresa na koju treba da se javite jeste Odeljenje saobraćajne policije za prekršajni postupak koje se nalazi u Rakovici u ulici Kraljice Jelene br 9. Čim vam stigne poziv od sudije za prekršaje, sa tim papirom odete, priznate krivicu i na taj način dobijete minimalnu kaznu.

ZAKON O PREKRŠAJIMA: Pravo na sporazum o priznanju prekršaja ima svaki vozač koji u prethodna 24 meseca nije više od jednom pravosnažno osuđen za prekršaj iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima, za koji je zakonom predviđeno obavezno izricanje šest ili više kaznenih poena.

Policija ne prihvata sporazum sa okrivljenim za nasilničku vožnju, zatim sa maloletnikom ili osobom koja je u momentu prekršaja bila maloletna, kao ni sa vozačem koji je u prethodne četiri godine izazvao težu saobraćajnu nezgodu u kojoj je ugrožen nečiji život ili imovina većeg obima, ili u kojoj je neko bio povređen, a taj odgovorni vozač mu nije ukazao pomoć.

Ovim putem apelujemo na vozače da poštuju saobraćajne propise, da ih se pridržavaju kako bi sačuvali svoj i život ostalih učesnika u saobraćaju.

Bonus video:

00:26

Saobraćajna nesreća u Nemanjinoj

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.