ZAŠTO VOZAČI BEŽE SA MESTA NESREĆE? Stručnjak za bezbedost otkrio posledice!
ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

OBRATITE PAŽNJU

ZAŠTO VOZAČI BEŽE SA MESTA NESREĆE? Stručnjak za bezbedost otkrio posledice!

Broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom je u odnosu na 2001. godinu manji 2 i po puta

Objavljeno:

Policija je u Beogradu, brzom i efikasnom akcijom, uhapsila bahatog vozača koji je na Voždovcu, bežeći od policije, povredio tri osobe i oštetio tri vozila.

"Lice koje napusti mesto nezgode, za njega se već sumnja da je napustio mesto nesreće zato što je u alkoholisanom stanju, koje se može dokazivati i putem svedoka. pa sam u velikoj dilemi da li bih ikada savetovao nekom da napusti lice mesta jer sebe stavlja u mnogo goru poziciju", rekao je za TV Prvu prof. dr Milan Vujanić, stručnjak za bezbednost saobraćaja.

U narodu postoji utemeljeno, ali pogrešno mišljenje da je, bez obzira na okolnosti nesreće, krivica na vozaču koji je popio koju čašicu.

1 / 3 Foto: MUP

"Evo recimo da ste imali, primera radi, jedan promil alkohola u krvi i da ste učestvovali u nezgodi u kojoj niste krivi i da imate štetu od 15 hiljada evra. Ostankom na licu mesta vama će detektovati da ste imali alkohol ali to neće uticati na to ko je odgovoran za nezgodu. Odgovoran je onaj koji je prošao kroz crveno a ne vi koji ste prošli kroz zeleno", dodao je.

Na porast broja saobraćajnih nezgoda u letnjem periodu utiče više faktora. Duže relacije, povećan broj vozila, pa i proslave... svadbe, mature, godišnjice...

"To je unazad 30 godina tako, ali smo mi uspeli da, u poslednjih 20 godina, taj broj drastično oborimo", istakao je.

Broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom je u odnosu na 2001. godinu manji 2 i po puta. Broj povređenih u istom periodu smanjen sa 40 na 20 hiljada, što Srbiju, kada je bezbednost saobraćaja u pitanju, stavlja iznad proseka većine zemalja EU. Ali ljuski život nije ni prosek ni statistika. Volan i alkohol su neprihvatljiva kombinacija.

Bonus video:

00:13

Poslednja žurka pre tragedije: Odavde su Čačani otišli u smrt

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.