ŠOKANTNO OTKRIĆE!Jedna stvar je mogla da SPREČI Matejevu smrt? Ovaj detalj je bio UPADLJIV, KAKO GA NIKO NIJE VIDEO
Matej Periš, Foto: Nemanja Nikolić, Uroš Arsić, Printscreen

neverica

ŠOKANTNO OTKRIĆE!Jedna stvar je mogla da SPREČI Matejevu smrt? Ovaj detalj je bio UPADLJIV, KAKO GA NIKO NIJE VIDEO

Toksikološki nalaz potvrdio je da je Matej Periš konzumirao amfetamine i alkohol.

Objavljeno:

Tragovi tih supstanci su nađeni u njegovoj krvi i organima. Da li to može da objasni njegovo čudno ponašanje neposredno pre nestanka i koliko opasno može da bude mešanje narkotika sa alkoholom?

Irena Molnar iz Udruženja "Regeneracija" je istakla da Udruženje već deset godina sprovodi istraživanje o navikama mladih u noćnom životu.

Matej Periš
foto: Printscreen/tiktok, Printscreen

Amfetamin se, kako je kazala aktivistkinja, uzima u formi praha.

- To je "spid" i on je stimulans. Znamo formulu amfetamina, ali ne znamo šta je ono što se zapravo kao "spid" prodaje na ulici, jer nemamo programe testiranja takvih supstanci. Informacije o supstancama, o njihovom kvalitetu i potentnosti dobijamo samo ako neko premine, završi na toksikologiji ili kada policija nekoga uhapsi pa sprovede analizu. A to je sve isuviše kasno - kazala je Molnarova na televiziji K1.

- "Spid" i kokain su iz iste vrste droga, ali "spid" je znatno jeftiniji, efekti su duži i drugačiji. Kokain se ipak uvozi i ovde se ne proizvodi. Poslednji izveštaj Europola pokazuje da su laboratorije amfetamina u ovom delu Evrope mnogo učestalije od proizvodnje kokaina - dodaje ona.

Gotik, Matej Periš
foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/MUP REPUBLIKE SRBIJE, Printscreen

- Ekstazi je kombinacija supstance MDMA i amfetamina, uglavnom. Problematično je što nikada ne znamo koliko su jake supstance koje se nalaze u tabletama i kolika je koncentracija MDMA u tableti. MDMA je psihodelik, ima halucinogeno dejstvo. Zavisno od postotka supstanci tablete mogu da budu izuzetno opasne i smrtonosne ako je procenat MDMA veći od 125 mg. Toplotni udar je jako čest kod uzimanja ove supstance. MDMA se koristi i za lečenje, u medicinske svrhe i kontrolisano. U SAD-u je usmeren na lečenje posttratumatskog stresnog poremećaja i trenutno je na delu poslednja faza kliničkog istraživanja. Kao i sa svakim lekom, sve zavisi od načina upotrebe. Mnoge supstance koje se danas zloupotrebljavaju nekada su se koristile kao lek, u određenim i kontrolisanim dozama - kazala je Irena Molnar.

Mladi ne razmišljaju o faktorima rizika: Da je nego zaustavio Mateja i popričao sa njim, možda se tragedija ne bi dogodila

Irena Molnar iz Udruženja "Regeneracija" istakla je danas u "Uranku" da ono što za jednu osobu može biti smrtonosno, za drugu to ne mora biti.

- Reč je o individualnim preduslovima. Ako su mi srce ili krvni sudovi problematični, to je opasnije. Mladi ne razmišljaju o faktorima rizika. Jedan džoint za nekoga može biti preduslov za mentalne probleme, a kod nekog drugog ne mora. Zavise posledice i od mešanja i količine supstanci, od njihove jačine i kombinacije.

U slučaju Mateja Periša, da je barmen bio edukovan ili neki drugi zaposlen u klubu, prepoznao bi da čoveku nije dobro. Neko je trebalo da ga zaustavi i pita da li je dobro. Velika pomoć bila bi da na festivalima postoji "chill" zona za odmor, mesto gde može da se sedne, udahne svež vazduh i popije voda. Toga nažalost više da gotovo i nema. Samo udisanje svežeg vazduha tokom pet minuta može mnogo da pomogne.

Da Matej Periš nije trčao, izašao u majici na hladnoću, da ga je neko samo pitao kako je i malo popričao sa njim, možda se ta tragedija ne bi dogodila - objasnila je Irena Molnar.

(Espreso/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.