JELISAVETA JE DEMENTNOG OCA (82) ZATEKLA IZUDARANOG U DOMU ZA STARE: Za Espreso otkriva JEZIVE DETALJE (FOTO)
Aleksandar D, Foto: Privatna arhiva

jezivo

JELISAVETA JE DEMENTNOG OCA (82) ZATEKLA IZUDARANOG U DOMU ZA STARE: Za Espreso otkriva JEZIVE DETALJE (FOTO)

Jelisaveta je navela i da nisu zvali Hitnu pomoć, niti su ga poslali na specijalističke preglede iako je ona to zahtevala, navodno nema potrebe za tim

Objavljeno:

U obrenovačkom Gerontološkom centru, za nepunih nedelju dana, dogodila su se dva incidenta u kojima je teške povrede zadobio tamošnji korisnik Aleksandar D. (82), koji, inače, boluje od demencije i koji je nepokretan.

Ovo tvrdi njegova porodica, koja je vest najpre objavila na društvenim mrežama, a zatim obavestila nadležno ministarstvo i Tužilaštvo.

- U utorak sam obaveštena iz Centra da je tata teško povređen. Odmah sam zvala i njegovu doktorku iz Centra, kao i socijalnu službu i direktora. Doktorka mi je rekla da se incident dogodio u noći 30. i 31. maja, ali "da ne brinem". Pitala je da li sam saglasna da on sa trećeg sprata, gde je do tada boravio, bude premešten na drugi, gde su inače svesni, ali nepokretni pacijenti, za šta sam dala saglasnost, kao očev staratelj. I zaista, on je hitno premešten na drugo odeljenje, gde će, kako mi je rečeno, "biti bezbedniji". - kaže ćerka.

Jelisaveta je navela i da nisu zvali Hitnu pomoć, niti su ga poslali na specijalističke preglede iako je ona to zahtevala, navodno nema potrebe za tim.

1 / 6 Foto: Privatna arhiva

- Opet niko ne zna vreme događaja, uz obrazloženje da "ne radi video-nadzor", kao da nema obilazaka, mobilnih telefona. Dobila sam informaciju da mu je te povrede naneno drugi korisnik koji je agresivan. Taj čovek je, nažalost, bolestan, kao i moj otac. On ne može da snosi krivicu za ono što se desilo, ali zato mogu nadležni. Kod tate je svaki odgovor samo "da" ili "ne", ovo je poslednji stadijum njegove bolesti, nisam ga dala tamo da ga neko maltretira. - kaže Jelisaveta.

Direktora Gerontološkog centra nismo uspeli da dobijemo adekvatan odgovor jer kako kaže dežurna sestra, direktor nije u zgradi, a ona nije u nadležnosti da daje bilo kakve i informacije.

Porodica Aleksandra D. u sredu je podnela krivičnu prijavu nadležnom Tužilaštvu u Obrenovcu protiv Gerontološkog centra, odnosno direktora i zaposlenih koji su radili kritičnih noći, tražeći da se ispita ceo slučaj i utvrdi odgovornost za ono što se desilo.

Jelisaveta nam je rekla i da je o svemu obavestila i Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, te da bi danas trebalo da izvrše inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo da li je ustanova preduzela sve mere u zaštiti korisnika.

- Sinoć su direktor i zaposleni saslušani, a po mojim saznanjima, naloženi su i specijalistički pregledi. Ovo što se desilo je nemarnost i ne pružanje adekvatne medicinske i socijalne pomoći i dodala da se njen otac sada boji prilaska.

Aleksandar je doživeo traumu

- Kad je moj suprug prišao da se pozdravi sa njim, doslovno se štrecnuo, počeo je da trza i samo je ponavljao "boli, boli, boli", zaključila je Aleksandrova ćerka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.