MALI MARKO BI DANAS IMAO 25 GODINA! Poginuo je u očevom zagrljaju kada su NATO bombe razorile Novi Pazar
Marko Simić, Foto: Privatna arhiva

DA SE NIKAD NE ZABORAVI

MALI MARKO BI DANAS IMAO 25 GODINA! Poginuo je u očevom zagrljaju kada su NATO bombe razorile Novi Pazar

Mali Marko danas bi imao 25 godine, završavao bi studije i planirao ženidbu

Objavljeno:

NATO projektili ubili su 31. maja 1999. godine dvogodišnjeg Marka Simića, njegovog oca Vladana (30) i još devetoro civila, kada su zločinačke bombe, usred bela dana, pale na zgradu u centru Novog Pazara. U potpuno su uništeni stanovi i lokali u prizemlju zgrade

Mali Marko bio je u očevom zagrljaju, ispod ruševina. Projektil je došao iz pravca Rogozne i razneo pola objekta koji se nalazi preko puta osnovne škole i dečijeg vrtića u centru grada.

- Puklo je strahovito, podigla se prašina, oblak prašine, smrdelo je na plastiku. Čuli su se jauci, kuknjava a onda je sve utihnulo. Počeli smo da kopamo po ruševinama, tražeći preživele. Nažalost, jedanaest civila je poginulo, među njima i dvogodišnje dete kojeg je otac zagrlio kada je projektil od pola tone pao na ulaz u zgradu - kaže Milutin Dragutinović, novopazarac koji je među prvima priskočio u pomoć.

Mali Marko danas bi imao 25 godine, završavao bi studije i planirao ženidbu.

Otišli su do naše radnje da nešto uzmu. Suprug je bio mobilisan, preko noći je bio u kasarni, a ujutru bi dolazio na nekoliko sati da bude s nama. Kada sam oko pola dva čula bombe, pokušala sam da dobijem supruga na mobilni, ali mi nije odgovarao. Krenula sam pešice ka radnji, kazala je Olivera, Markova majka kojoj je svekar rekao šta se dogodilo.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

Dečakov stric Dejan Simić kaže da je Marko uz Milicu Rakić najverovatnije najmađa žrtva NATO agresije.

- Vladan ga je zagrlio kada je čuo avione, a tada je i bomba pala. Tako su i poginuli, zagrljeni. Bio je prelepo dete, mali anđeo, kaže Dejan Simić.

U Novom Pazaru, 31. maja, od NATO bombe stradali su Marko Simić (2), njegov otac Vladan (30), Dejan Milošević (27), Đorđe Pantović (24), Dragan Simović (46), Dragomirka Biorac (39), Radun Vranić (47), Zvezdan Jajić (32), Marko Rogljić (16), Golub Ratković (32), Miodrag Nikić (29).

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.