"NEĆETE VI DA GINETE, JA ĆU": Na današnji dan se heroj i pilot Milenko Pavlović upisao u LEGENDU! (FOTO)
Milenko Pavlović, Foto: Printscreen

SRBIJA NE ZABORAVLJA HEROJSKI ČIN

"NEĆETE VI DA GINETE, JA ĆU": Na današnji dan se heroj i pilot Milenko Pavlović upisao u LEGENDU! (FOTO)

Na 20-godišnjicu od pogibije, JP PTT Srbija je štampala personalizovanu poštansku markicu sa njegovim likom

Objavljeno:

Na današnji dan, pre 23 godine, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka Milenko Pavlović je krenuo na svoj poslednji zadatak. On je 4. maja 1999. godine iz kokpita MiG-a 29 izvukao mlađeg kolegu pilota i poleteo ka NATO avionima koji su bombardovali Valjevo.

Sa Batajničkog aerodroma, Pavlović je odleteo pravo u legendu, znajući da je neprijatelj daleko brojniji i tehnički nadmoćniji. Njegov poslednji let, trajao je 12 minuta.

Milenko Pavlović je rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu, u opštini Osečina. Posle vojne gimnaziju u Mostaru, završio je Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. NATO agresija na našu zemlju je pukovnika Milenka Pavlovića zatekla na mestu komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka.

Iako su znali da sa, upola manjim dometom radara, tri puta manjim dometom raketa i poluispravnim letilicama, kreću u okršaj sa tehnički najsavremenijim letilicama, i da svaki uzlet može biti i poslednji, naši piloti su bespogovorno izvršavali zadatke.

Već prvog dana bombardovanja, oborena su dva aviona, čiji su piloti spasili katapultiranjem. Dva dana kasnije, 26. marta, iznad Bjeline gine major Zoran Radosavljević.

Napadi NATO avijacije bivaju sve intenzivniji, a naše letilice, koje kreću u susret neprijateljskim formacijama, bile su laka meta. Ipak, kako je jedan dokumentarac o tim događajima poneo ime, od naših pilota niko nije rekao “neću”.

Milenko Pavlović
foto: Printscreen Youtube

Let u herojsku smrt

Milenko Pavlović je znao da je neprijatelj daleko tehnički nadmoćniji i brojniji, ali je poput kneza Lazara nekoliko vekova ranije odlučio da ide u borbu ne na osnovu sile koja mu preti, nego na osnovu toga koliku svetinju brani.

Iz kokpita MiG-a 29 je izvukao mlađeg kolegu uz reči: „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću“.

Posle 12 minuta leta, na pitanje iz operativnog centra da li vidi neprijateljski avion odgovorio je: „Vidim ih, ali vide i oni mene“. Ubrzo zatim je stigao još samo da izgovori: „Imaju me“, što su i bile njegove poslednje reči.

Prema svedočenju Valjevaca, avioni se nisu videli, ali su se čuli. Grmljavina motora parala je nebo iznad grada, i niko nije mogao ni pretpostaviti kakva se herojska borba vodi u oblacima. Radar je pokazivao stotinak neprijateljskih pravih i lažnih ciljeva, a na drugoj strani je bio samo jedan avion — MiG 29 pukovnika Pavlovića. Raketa ispaljena iz NATO aviona pogodila je našu letilicu u predelu kabine.

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube

Pukovnik Pavlović se nije katapultirao.

Bio je to poslednji njegov let, ali i poslednji let do kraja NATO agresije. U neravnopravnoj borbi protiv brojčano i tehnički daleko nadmoćnijeg neprijatelja, uništeno je 11 „migova“, šest u vazduhu i pet na zemlji.

Srbija ne zaboravlja Milenkovu žrtvu

Milenko Pavlović je nosilac brojnih priznanja i odlikovanja — Ordena za hrabrost, Ordena za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordena za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena, Ordena Svetog Vladike Nikolaja. Odlukom komandanta RV PVO 2013. godine posthumno mu je dodeljen zlatni letački znak.

U njegovu čast, od juna 2019. godine, vojni aerodrom u Batajnici nosi ime „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“.

Na 20-godišnjicu od pogibije, JP PTT Srbija je štampala personalizovanu poštansku markicu sa njegovim likom.

Milenko Pavlović
foto: Kurir

Svake godine 4. maja u znak sećanja na Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka, njegove kolege, rodbina i poštovaoci polažu vence na spomenike u Valjevu i selu Bujačić, gde je pao njegov avion.

Milenko Pavlović svojom junačkom žrtvom postao je uzor borbe za svoju zemlju i narod. Srpska omladina oslikala je zidove nekoliko gradova njegovim muralima, a pilotu-heroju je posvećena i jedna pesma.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.