AUTOMOBILI MASOVNO GORE PO ULICAMA SRBIJE! Stručnjak nam je otkrio da li ima veze da li je benzin ili dizel (VIDEO)
Foto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/SERBIALIVE_BEOGRAD, Printscreen/Instagram/192.rs, MUP, Profimedia

povedite računa

AUTOMOBILI MASOVNO GORE PO ULICAMA SRBIJE! Stručnjak nam je otkrio da li ima veze da li je benzin ili dizel (VIDEO)

Serviseri koji se bave elektronikom automobila kažu da, ne samo da je moguće da se automobil zapali sam od sebe dok je parkiran na suncu, nego se to u poslednje vreme često dešava, a razlozi su mnogobrojni

Objavljeno:

U poslednje vreme, naročito od kako su krenuli sunčani dani, sve češće dešava da se automobili usred vožnje zapale na putu, čak se dešavalo da se vozilo zapali i na parkingu.

Poslednji zabeležen slučaj dogodio se 11. maja u beogradskom naselju Filmski grad, o čemu je portal Espreso već izveštavao. Naime, tada se parkirani Golf zapalio, a morali su da intervenišu i vatrogasci.

Serviseri koji se bave elektronikom automobila kažu da, ne samo da je moguće da se automobil zapali sam od sebe dok je parkiran na suncu, nego se to u poslednje vreme često dešava, a razlozi su mnogobrojni.

U želji da saznamo zbog čega dolazi do požara u automobilima, kao i kako treba reagovati u ovakim situacijama kontaktirali smo auto-električara Dejana Gajića.

"Mali procenat vozila plane zbog instalacija, najčešće gorivo pravi problem, kao i dizne i nema veze da li vozite benzin ili dizel. Recimo dešava se da i mala količina goriva padne na auspuh i to vozilo je osuđeno da izgori. Takođe i pregrevanje izduvnog sistema može da dovede do toga da automobil proguta vatra, kao i neispravne ili dotrajale pumpe benzina ili dizela. Pumpa se nalazi u blizini alternator, pa kada kapne gorivo još kad dodamo tu i strujne izolacije nastaje požar. Kod benzinca na primer može da dođe do problema sa katalizatorom, da izgori pumpa, da se zapali pumpa u rezervoaru", objasnio je naš sagovornik.

Jedna od ključnih grešaka koje svi vozači prave kada osete miris plastike ili paljevine u automobilu jeste da otvaraju haubu. Kako nam je Dejan objasnio, ovo nikako ne treba da radite, najbezbednije je da izađete iz vozila jer baš u tom trenutku vatra može da plane i može doći do tragedije.

1 / 5 Foto: Instagram/serbialive_beograd

Takođe, veliku pažnju morate obratiti na elektro instalacije i njihovu ispravnost, a problem može nastati i sa računarima, koji su pod stalnim naponom čak i kad motor ne radi, a nisu zaštićeni od požara. Zato je važno da vlasnici starih i vozila koja su bila potopljena redovno kontrolišu i po potrebi zamene elektro instalacije, kao i da kontrolišu ispravnost računara.

Ne postoje pouzdani znaci koji bi uputili na neki problem sa elektro instalacijama zbog koga dolazi do samozapaljivanja automobila. Možda može da bude neki vid upozorenja to što povremeno ne radi podizač stakla, stop svetlo, brisači, motor klima uređaja… Zato je važno, poručuju serviseri, da vozači redovno proveravaju elektro instalacije na svojim vozilima.

Podsetimo se, na auto-putu Beograd-Niš kod Bubanj potoka došlo je do požara 6. maja na jednom automobilu. Vozilo se nalazilo u zaustavnoj traci.

Samo dan ranije, odnosno 5. maja na putu između Riđice i Stanišića zapalio se automobil. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je lokalizovan.

Pre tačno 10 dana pojavio se jeziv snimak zapaljenog automobila na Dorćolu. Vatrogasna ekipa je brzo stigla na lice mesta.

1 / 5 Foto: printscreen/instagram/serbialive_beograd

Bonus video:

01:53

Požar u zgradi u Braće Jerković

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.