HOROR ZATVOR NA KOSOVU! Robijaši izdržavaju kazne na JEZIV način
Zatvor, Foto: Nebojša Mandić

horor

HOROR ZATVOR NA KOSOVU! Robijaši izdržavaju kazne na JEZIV način

Dok traju procedure o nabavci telefondkih kartica, odvijaju se i radovi na rekonstrukciji zatvorskih ćelija u kojima će boraviti zatvorenici iz Danske

Objavljeno:

Zatvorenici na Kosovu već dva meseda nemaju mogućnost da komuniciraju sa svojim porodicama jer im je Kazneno-popravna služba zabranila upotrebu telefonskih govornica.

Pored toga, oni već 5 godina nemaju pravo da dobijaju pakete hrane od svojih porodica. S druge strane, Priština za 300 zatvorenika iz Danske koje treba da prihvati gradi ćelije poput hotelskih soba.

"Dva meseca nisam dobila poziv od sina koji je u zatvoru u Dubravi. Zvala sam i upravu i molila ih da mi omoguće poziv, ali mi nisu izašli u susret. Rekli su mi da zatvorenici više nemaju pravo da koriste telefonske govornice i da im je takva sudbina. Nemam mogućnosti da ga obilazim redovno, bolesna sam, nemam ni novca za to, pa mi znači kad mu čujem glas. Moj sin je tamo nevin, postoje svedoci koji to tvrde, ali ovde pravde nema, a sada nema ni prava", kazala je majka jednog Srbina sa KiM koji je već godinu i po u Dubravi.

Zatvor
foto: Vladimir Sporčić, Ilustracija

Portparol Kazneno-popravne službe Fijorent Gaši potvrdio je navode sagovornice. On je rekao da zatvorenici neće koristiti telefonske govornice sve dok se ne završe procedure za nabavku telefonskih kartica.

I dok traju procedure o nabavci telefonskih kartica, odvijaju se i radovi na rekonstrukciji zatvorskih ćelija u kojima će boraviti zatvorenici iz Danske. Oni će imati sve pogodnosti u skladu sa standardima.

Danski ministar pravde Matijas Tesfaje je rekao da će svi osuđenici koji budu ležali tamo imati ista prava kao i oni u Danskoj. Inače, Priština je za uslugu prihvata oko 300 danskih osuđenika inkasirala 200 miliona evra.

Zatvor
foto: Profimedia, Ilustracija

Nedostatak telefonskih kartica nije jedini problem sa kojima se suočavaju osuđenici na KiM. Hrana koja im se servira u menzama je često sumnjivog kvaliteta, posete su neredovne, u sobama spava i po 20 osoba, šetnje su kratke. Mnogi zatvorenici nemaju čak ni adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Na to su često ukazivale i nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava. Posebno su bezbedonosno ugroženi zatvorenici srpske nacionalnosti koji kazne izdržavaju zajedno sa Albancima.

Štrajkovali glađu

Prištinsko ministarstvo pravde razmatra mogućnost da zatvorenicima ponovo dozvoli da primaju pakete sa hranom od svojih porodica. Organizacije koje nadgledaju kosovske zatvore smatraju da to pravo treba vratiti osuđenicima. Zbog zabrane prijema paketa sa hranom, mnogi zatvorenici na KiM su tada štrajkovali glađu.

Bonus video:

01:08

Hapšenje zelenaša

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.