JEDNA STVAR POVEZUJE SMRTI VIDOJA RISTOVIĆA I MUAMERA ZUKORLIĆA: Doktor sve detaljno objasnio
Zukorlić i Ristović, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Filip Plavčić

OKOLNOSTI?

JEDNA STVAR POVEZUJE SMRTI VIDOJA RISTOVIĆA I MUAMERA ZUKORLIĆA: Doktor sve detaljno objasnio

Toksikolog dr Radomir Kovačević je akcenat stavio na okolnosti slučaja

Objavljeno:

Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je obdukciju i toksikološko veštačenje tela Vidoja Ristovića, koji je iznenada preminuo u svojoj 44. godini. Prema prvim pretpostavkama sumnja se da je doživeo infarkt koji je bio koban.

Ali se postavlja pitanje zbog čega će se vršiti obdukcija i kako je moguće utvrditi da li je preminuo prirodnom smrću.

1 / 4 Foto: Youtube

Toksikolog dr Radomir Kovačević je akcenat stavio na okolnosti slučaja - gde se dogodila smrt, šta se sve dešavalo i da li je smrt nastala kako je izgledalo ili se nešto iza "brda valja".

- Sve to prati i naprasna smrt. Kada govorimo o prirodnoj smrti njoj mogu prethoditi i različite bolesti. Kod nasilne smrti imamo ubistvo i samoubistvo. U ovom slučaju moramo da se zadržimo na drugoj opciji i u tom kontekstu mora da se sprovedu sva ispitivanja po svim postulatima, a najvažnije doći do uzroka smrti -naveo je Kovačević.

On ne isključuje mogućnost da neko umre tokom masaže.

Moguće je da do smatri dođe i tokom masaže. Ali nema smrti dok ne dođe do zaustavljanja rada srca, ali šta je dovelo do toga. Da li je u pitanju patološko stanje - to se dešava i na sportskim terenima i kod dece. Ali mora postojati patološko stanje. Kada su u pitanju ubistva potrebno je upotrebiti sredstvo jer cilj napraviti savršen zločin, da se ne otkrije. Tu je najvažnija toksikologija.

Kovačević je ocenio da se u slučaju Muamera Zukorlića, bez obzira što je prošlo šest meseci, nije prekasno da se otkrije uzrok smrti.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Happy TV

Advokar Veljko Delibašić kaže da Zakonik o кrivičnom postupku detaljno propisuje kompletnu proceduru krivičnog postupka i u tom kontekstu državni organi pokušavaju da rasvetle svako krivično delo.

- Još preciznije se regulišu ovakve smrti. Ako postoji indicija ili sumnja da je smrt direktna ili indirektna posledica nekog krivičnog dela u tom slučaju je obavezno da se izvrši i obdukcija. Ona je tada obavezna i ne postoji mogućnost izbora. Njom se dobijaju prvi početni podaci da li ima krivičnog dela ili ne. Sa obdukcijom se moraju uraditi sve ostale operativno-taktičke mere radi prikupljanja dokaza ili eventualnog otkrivanja krivičnog dela i počinioca - objasnio je Delibašić.

Kako je objasnio, obdukciju se može obaviti naknadno, nakon ekshumacije kao u slučaju Muamera Zukorlića, ukoliko se neknadno pojavi neki stepen sumnje da nešto nije bilo u redu.

Vreme radi za učinioca, i uvek je teže okriti krivično delo kada se obdukcija radi nakon ekshumacije.

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.