MAFIJAŠI IMAJU OMILJENO ORUŽJE: Od 90ih do danas se promenila samo jedna stvar
Ilustracija, Foto: EPA/Dado Đilas/Dragan Vojnović/Privatna arhiva

Mafijaška ubistva

MAFIJAŠI IMAJU OMILJENO ORUŽJE: Od 90ih do danas se promenila samo jedna stvar

Listu likvidacija iz 90ih koja su počinjena iz tog oružja

Objavljeno:

U Srbiji su se u poslednjih nešto više od mesec dana dogodila dva mafijaška ubistva i oba su, prema nezvaničnim informacijama, počinjena iz automatskog oružja. Naime, ubijeni su Branislav Penčić, bivši vođa navijačke grupe "Head Hunters", a pre nekoliko dana likvidiran je Luka Žižić, pripadnik grupe "Belgrade Boys" sa Severne tribine.

Većina mafijaških ubistava koja su se dogodila u ovom "novom" ratu, pre svega između "kavčana" i "škaljaraca" počinjena su automatskim oružjem. Recimo, Vlastimir Milošević je upucan iz "škorpiona", Aleksandar Šarac je ubijen iz pištolja "bereta" sa prigušivačem.

Oružje kojim se sada ubijaju mafijaši kod nas isto je kao što je bilo devedesetih godina, jedina je razlika što je sada "veća upotreba prigušivača". Činjenica je da je omiljeno oružje "podzemlja" - automatsko.

Tim povodom, napravili smo listu likvidacija iz 90ih koja su počinjena iz automatskog oružja.

Željko Ražnatović Arkan

Željko Ražnatović Arkan
Željko Ražnatović Arkanfoto: Printscreen

Ubijen je iz automatskog oružja 15. januara 2000. godine. Upucan je sa tri hica u glavu u beogradskom hotelu "Interkontinental".

Sa Arkanom su kobnog dana ubijeni i bivši radnici Saveznog SUP, pukovnik Dragan Garić i major Milenko Mandić, pripadnik Srpske doborovoljačke garde (SDG). Za vreme atentata, Arkanova supruga, folk-pevačica Svetlana Ceca Ražnatović, sa sestrom Lidijom je bila u butiku u hotelu.

Aleksandar Knežević Knele

Aleksandar Knežević Knele
Aleksandar Knežević Knelefoto: prinstcreen

Knele je imao samo 21 godinu kada je pronađen mrtav 28. oktobra 1992. godine u sobi beogradskog hotela Hajat. Likvidator ga je ubio na "upad", a korišćen je pištolj malog kalibra sa prigušivačem. Jedan ubica.

Georg Stanković Žorž

Žorž je bio kultni beogradski mafijaš. Pripadao je starijoj generaciji. Ubijen je kod Meraktora 1. oktobra 1993. godine. Likvidiran je iz zasede. Ubio ga je jedan počinilac, a pucao je iz automata s prigušivačem.

Goran Vuković Majmun

Majmun je poznat po tome što je likvidirao Ljubu Magaša Zemunca. Vuković je ubijen 12. decembra 1994. godine dok je ulazio u svoja kola u centru Beograda. Upucan je iz automatskog oružja iz zasede. Bila su dva počinioca.

Dragan Popović Dadilja

Poznat je tome što je ubio Ranka Rubežića (1985). Likvidiran je 17. jula 1995. usred bela dana, na Topličinom vencu. Ubica ga je upucao iz automatskog oružja.

Zoran Dimitrov Žuća

Ubijen je 6. oktobra na Konjarniku. U njega je pucao jedan počinilac iz automatskog oružja.

Rade Ćaldović Ćenta

Ubijen je iz automatskog oružja 14. februara 1997. godine u svojim kolima kod Kluba književnika u Beogradu. Na njega je pucano iz zasede, dva počinioca - automatsko oružje.

Vlada Kovačević Tref

Ubijen je iz zasede ispred Centra "Sava" 20. februara 1997. godine. Jedan počinilac iz zasede pucao iz pištolja.

Darko Ašanin

Likvidiran je u svom kafiću Koloseum na Dedinju. Ubistvo je bilo na upad, a počinjeno je iz automatskog oružja. Ašanin je ubijen 30. juna 1998. godine.

Zoran Šijan

Zoran Šijan
Zoran Šijanfoto: Kurir

Šijan je bio šampion Evrope u kik-boksu i vođa Surčinskog klana. Ubijen je 27. novembra 1999. godine na uglu ulica Nemanjine i Svetozara Markovića u Beogradu iz zasede.

Zoran Davidović Ćanda

Ubijen je 23. marta 2000. po povratku iz Novog Sada sa sahrane Branislava Lainovića Dugog na uključenju na autoput Zagreb–Beograd kod fabrike "Grmeč". S njim je poginuo i njegov saputnik Ivan Stojanović. Bili su u automobilu u kome je trebalo da bude Zoran Uskoković Skole. Likvidirani su iz zasede, bilo je dva počinioca, automatsko oružje.

Zoran Uskoković Skole

Skole je dovođen u vezu sa ubistvom Željka ražnatovića Arkana. Ubijen je 27. aprila 2000. u naselju Vidikovac. S njim je poginuo policajac Miloš Stevanović koji mu je bio telohranitelj. Likvidacija je izvršena tokom jurnjave automobilila. Bila su dva počinioca, a oružje automatsko.

Milan Đorđević Bombona

Bombona je bio Arkanov kum. Ubijen je 11. marta 2001. godine u sačekuši iz automatskog oružja blizu svoje kuće.

Sredoje Šljukić Šljuka

Ubijen je 27. septembra na auto-putu u visini Centra "Sava" dok je bio u kolima u pokretu. S njim je stradao i mlađi brat Zoran Šljukić. Upucani su iz automatske puške.

Jovan Guzijan Cuner

Zemunski gangster ubiojen je 5. oktobra 2002. godine na novosadskom putu. Praćen je kolima, a na njega je pucao iz autiomatske puške.

Radovan Stojičić Badža

Ubijen je 10. aprila 1997. godine u beogradskom restoranu Mamma mia. Ubica je upao u pomenuti lokal i ubio ga automatom s prigušivačem. Badža je bio vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Srbije, načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a.

( Espreso / Telegraf )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.