ONI SU POKUŠALI DA SE UBIJU U ZATVORU: Neki su rezali vrat, a sudija se zaključala i nanela sebi povrede! (FOTO)
Zatvorenici koji su pokušali samoubistvo u zatvoru, Foto: Printscreen/RTS, PRINTSCREEN/YOUTUBE, MUP Mađarska, PRINTSCREEN / FACEBOOK

užas

ONI SU POKUŠALI DA SE UBIJU U ZATVORU: Neki su rezali vrat, a sudija se zaključala i nanela sebi povrede! (FOTO)

Nekako su uspeli da prežive suicide, ali jedan od njih završio je fatalno

Objavljeno: 09:34h

Oni koji su prošli kroz hapšenje i određivanje pritvora, opravdano ili ne, slažu se da se boravak, u prvim danima, u istražnom zatvoru veoma teško psihički podnosi, i da su mnogi u tih prvih 72 sata ne samo razmišljali o samobuistvu, nego su i pokušali sebi da oduzmu život.

Naneo sebi povrede po vratu

Suđenje devetorici članova takozvane "valjevske grupe" prate mnogobrojne kontroverze, kršenje zakona i drugi proceduralni propusti, kao i ekscesi koje je uglavnom priređivao optuženi Zoran Jeličić.

Zoran Jeličić
Zoran Jeličićfoto: Printscreen/RTS

Jedan od incidenata dogodio se tokom sudskog postupka kada je Jeličić pokušao sebi da prereže vrat u sudnici, mokrio je pred sudskim većem i udario branioca koji mu je postavljen po službenoj dužnosti, a potom je sudiji poslao pismo u kome joj je pretio smrću.

Optuženi Jeličić naneo je sebi tada povrede na vratu u toku suđenja u Specijalnom sudu metalnim predmetom od jednog centimetra koji nije detektovan na KD vratima, zbog svoje minimalne veličine.

Sebi je naneo površinsku ranu, dok ga je pravosudna straža sprečila u daljem samopovređivanju. Odmah je reagovala i hitna pomoć koja se nalazi u zgradi suda, gde mu je ukazana prva nega. Optuženi Jeličić se javio za reč, izašao za sudsku govornicu, i uz reči "Sada ću da se ubijem pred svima" iz džepa izvadio oštar predmet i prerezao sebi vrat.

Podsetimo, "Valjevska grupa" pohašena je 2009. godine u velikoj akciji policije zbog niza krivičnih dela, a prvostepeno suđenje je i dalje u toku.

Pripadnici ove grupe se terete za teška ubistva, zločinacko udruživanje, nedozvoljeno držanja oružja i eksplozivnih materija, iznuda i nanošenja lakih i teških telesnih povreda i iznude novca.

Medenica pokušala da se ubije

Bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica pokušala je da izvrši samoubistvo u Kliničkom centru u Podgorici.

Prema informacijama "Vijesti", Medenica je sebi u toalatu nanela površinske ogrebotine. Prema nezvaničnim saznanjima, zatvorske policajke su nešto pre 23 sata ispratile Medenicu do toaleta, nakon čega se ona zaključala u toj prostoriji i sebi nanela povrede.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube

Vrata toaleta slomio je radnik obezbeđenja KCCG, koji je i spasio Medenicu, onemogućavajući joj da sebi nanese teže povrede. Medenici je odlukom sudije za istragu Višeg suda Suzane Mugoše određen pritvor do 30 dana. Specijalno državno tužilaštvo je sumnjiči da je počinila dva krivična dela - stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.

Na visokim funkcijama dve decenije

Vesna Medenica je na visokim pravosudnim funkcijama skoro dve decenije. Na čelo Vrhovnog suda stigla je sa pozicije vrhovne državne tužiteljke, koju je obavljala od 30. jula 2003. do decembra 2007. godine.

U istom periodu bila je i predsednica Tužilačkog saveta Crne Gore. Bila je u dva mandata zamenica Višeg državnog tužioca u Podgorici, kao i na čelu Sudskog saveta – od aprila 2008. do jula 2014. Na čelo sudstva stigla je glasovima vladajuće koalicije.

Prerezao vrat

Plaćeni ubica Čaba Der, koji je u Mađarskoj osuđen na doživotnu robiju, pokušao je da se ubije u oktobru prošle godine u zatvorskoj ćeliji.

Mediji su pisali, da je advokat Kristijan Guliak, potvrdio za Blik da je njegov klijent u samici u kojoj boravi od kako je napao cimera, a potom i stražare, presekao sebi vrat brijačem.

Čaba Der
Čaba Derfoto: MUP Mađarska

- Bio je u samici. Imao je brijač, presekao je sebi vrat i napravio rez od 12 centimetara. Stražari su brzo reagovali, nije bilo potrebe da bude transportovan u bolnicu, već mu je pomoć ukazana u zatvoru - prenosi mađarski dnevnik.

Podestimo, Der koji je dobio nadimak "nasmejani ubica", posle likvidacije Nebojše Markovića u januaru 2019. u Beogradu i u Srbiji je u odsustvu osuđen na 40 godina robije.

- Razgovarao sam sa njim u sredu ujutru, bio je zbunjen i konfuzan. Kada smo se čuli drugi put, rekao mi je da je sebi zabio nož u vrat i da je sporveden kog lekara - rekao je ranije advokat.

Ubio se posle posete rođaka

Novosađanin Goran Janković (38), obesio se u ćeliji Okružnog zatvora u Novom Sadu posle posete rođaka. On je bio u zatvoru od maja 2019. godine, pošto je brutalno macolom ubio suprugu i njene roditelje.

1 / 6 Foto: Printscreen / Facebook

- On je tog dana bio izuzetno raspoložen. Mada, maltene je svakog dana bio takav - veseo i nasmejan. Kad je došlo vreme za šetnju pritvorenika, on nije želeo da ide, ali ni to nije čudno, jer je i inače retko šetao, jednostavno nije voleo da šeta - pisali su mediji.

- Njegov cimer je otišao u šetnju, a Janković je iskoristio to što je ostao sam, vezao je čaršav za šipku koja drži televizor i visine je dva metra. Kad se cimer vratio u ćeliju, zatekao ga je obešenog i odmah je pozvao stražare. Hitna pomoć je brzo stigla, pokušana je reanimacija, ali bezuspešno.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Ukoliko bilo ko razmišlja o samoubistvu postoji kontakt telefon na koji se javljaju stručnjaci koji sprečavaju samoubistva.

Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva - lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja.

Bonus video:

00:31

Hapšenje dvojice osumnjičenih za ubistvo Branislava Penčića u Obrenovcu

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.