SVAKA DOJAVA O BOMBI TRETIRA SE KAO OPASNOST: Evo kako teče plan evakuacije i šta je najbolje uraditi tada!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Beta

važno!

SVAKA DOJAVA O BOMBI TRETIRA SE KAO OPASNOST: Evo kako teče plan evakuacije i šta je najbolje uraditi tada!

Oni koji su se kada je počela evakuacija zatekli u garažama mogli su da izvezu svoja vozila

Objavljeno:

Sa mejl adrese servisa čije je sedište u Švajcarskoj, na adrese više tržnih centara u Srbiji upućene su poruke o postavljenim eksplozivnim napravama. Posle kontradiverzionog pregleda ustanovljeno je da su lažne. Policija je utvrdila da su pretnje stigle iz jedne evropske zemlje i Ukrajine.

Tržni centar u "Rajićevoj" jedan je od četiri koji su evakuisani zbog dojava o postavljenim bombama.

Dojave su srećom bile lažne, a evakuacija je obavljena efikasno jer, iako je reč o velikim prostorima iz kojih je trebalo evakuisati hiljade ljudi, objekti su novi i građani su tako da ispunjavaju sve propise o bezbednosti.

U ovakvim situacijama najvažnije je izbeći paniku, kažu oni koji su bili zaduženi da posetioce centra bezbedno izvedu napolje.

Nemanja Savčić, menadžer tržnog centra kaže da kada su dobili mejlom dojavu o bombi, odmah su obavestili policiju i počeli sa evakuacijom, u skladu sa procedurom, tržnog centra.

"Policija je posle par minuta došla. Zajedno sa nama su sproveli evakuaciju, za šta nam je bilo potrebno pet minuta. Bilo je onemogućeno korišćenje liftova, ugašene su pokretne stepnice da bi moglo u oba pravca da se silazi", objašnjava Savčić.

1 / 5 Foto: MUP

Oni koji su se kada je počela evakuacija zatekli u garažama mogli su da izvezu svoja vozila. Ostali su morali da sačekaju nekoliko sati da kontradivizione jedinice završe pregled.

Na taj način evakuacija je trajala kraće i izbegnute su gužve na izlazima i okolnim saobraćajnicama.

Kakva je procedura kada dojava stigne

Svaka dojava o bombi se tretira kao realna pretnja. Odmah po dobijanju pretnje, osoba nadležna za bezbednost objekta poziva MUP, vatrogasce i Hitnu pomoć i počinje da obaveštava sve koji se nalaze u zgradi da je odmah napuste.

"Svaka dojava, bez obzira na koji način je stigla, tretira se kao prava dojava. Radi se kompletna evakuacija, kada je to moguće, kao i pregled objekta", kaže Goran Mandić sa Fakultet bezbednosti.

Talasi dojava

Prijave o postavljenim bombama postale su masovnije devedesetih godina.

To su uglavnom radili đaci koji su želeli da izbegnu kontrolne vežbe. Sledeći talas zahvatio je sudove, a namera je bila da se odlože pojedina suđenja.

Kada je otvoren Tržni centar "Merkator" bilo je nekoliko dojava, a pretpostavlja se da je motiv bio da se nanese šteta firmi.

Nedavno smo imali i nekoliko dojava o bombama u avionima za Moskvu. Te pretnje su stizale iz inostranstva i jasno je da su usmerene na to da poremete avio-saobraćaj prema Rusiji.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.