U SRBIJI OD 2019. TROJICA SU DOBILA DOŽIVOTNU! Dvojica su bila URAČUNLJIVA, treći imao poremećaj u trenutku UŽASA
Trojica koja su dobila doživotnu robiju, Foto: Profimedia, Printscreen

jezivo

U SRBIJI OD 2019. TROJICA SU DOBILA DOŽIVOTNU! Dvojica su bila URAČUNLJIVA, treći imao poremećaj u trenutku UŽASA

Doživotna kazna zatvora uvedena je izmenama Krivičnog zakonika u decembru 2019. godine

Objavljeno:

Skupština Srbije je 2019. godine usvojila izmene zakona kojima je ponovo uvedena kazna doživotne robije za najteža krivična dela i od tada su izrečene tri kazne, od kojih je jedna doneta danas.

U Višem sudu u Beogradu na kaznu doživotnog zatvora danas je osuđen Radomir Blagojević (52) jer je 13. jula 2020. u Surčinu, Zoricu Kalinić polio benzinom i živu je zapalio, usled čega je žena preminula.

On je osuđen za krivična dela teško ubistvo na svirep način i silovanje.

Sudija je prilikom izricanja presude rekao da je Blagojević bio psihički uračunljiv kada je počinio zločin.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo i odbrana imaju pravo da ulože žalbe, a Apelacioni sud će doneti pravosnažnu presudu.

POLIO ŽENU BENZINOM, DRUGU SILOVAO

Radomir Blagojević i žrtva
Radomir Blagojević i žrtvafoto: Facebook

Blagojević je uhapšen nekoliko dana nakon što je zapalio Zoricu koja je 15. jula 2020. preminula u bolnici od zadobijenih povreda, teških opekotina 2. i 3. stepena.

Prema optužnici, Blagojević je 13. jula 2020. godine žrtvu čekao u hodniku zgrade u kojoj je živela.

Kada je ušla u ulaz, krenuo je za njom i nakon kraće rasprave i njenog odbijanja da ga pusti u stan, on ju je, dok je bila okrenuta leđima od njega, polio motornim benzinom iz kanistera koji je unapred pripremio, i zapalio.

Zorica je zadobila teške opekotine 2. i 3. stepena glave, vrata, trupa i udova, oko 87 odsto tela.

Usled toga trpela je bolove jakog intenziteta sve do smrti, dva dana kasnije, 15. jula.

SLUČAJ MALČANSKOG BERBERINA

Malčanski Berberin
Malčanski Berberinfoto: Nemanja Nikolić, Facebook

Ninoslav Jovanović, poznatiji kao „Malčanski berberin", osuđen je 5. januara 2021. godine, na doživotnu kaznu zatvora zbog otmice i zlostavljanja dvanaestogodišnje devojčice.

Prema optužnici, Jovanović, koji je zbog ranijih krivičnih dela proveo 22 godine u zatvoru, oteo je devojčicu 20. decembra 2019, presrevši je na putu do škole.

Devojčica je pronađena 10 dana kasnije, a Jovanović je uhapšen 5. januara 2020.

U obrazloženju presude navodi se da je Jovanović bio svestan toga šta čini, da je nanosio teške telesne povrede devojčici.

Za otmicu devojčice je dobio 11 godina zatvora, dok je za silovanje osuđen na doživotnu robiju, pa mu je kao jedinstvena kazna izrečen doživotni zatvor.

Ovo je prvi put da je u Srbiji izrečena kazna doživotnog zatvora, koja se primenjuje od 1. decembra 2019. godine.

UBISTVO BIVŠE DEVOJKE U NOVOM SADU

Dejan Dabović sa žrtvom
Dejan Dabović sa žrtvomfoto: Facebook/printscreen

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je 2021. godine kaznu doživotnog zatvora Dejanu Daboviću (30) iz Herceg Novog zbog ubistva bivše devojke Dušanke Jocović (25) u Novom Sadu, krajem 2019. godine, saopštio je novosadski Viši sud.

Dabović je osuđen na kaznu doživotnog zatvora za teško ubistvo, iz bezobzirne osvete, bivše devojke u Novom Sadu nakon što je sa njim raskinula dugogodišnju emotivnu vezu i za razbojništvo u kladionici koje je izvršio dan pre ubistva.

Nakon što je sačekao bivšu devojku ispred zgrade u naselju Grbavica u Novom Sadu, Dabović ju je, nakon prepirke, izudarao šakama, a potom je više puta izbo nožem po rukama, vratu i grudima, od čega je umrla.

U momentu kada je, napao bivšu devojku, Dabović je, kako je sud zaključio, bio smanjene uračunljivosti usled poremećaja ličnosti i afekata besa. Ipak, sud je smatrao da je reč o "naročito opasnom učiniocu, koji ne preza ni od čega kako bi zadovoljio svoje potrebe, nagone i želje", pa je zato kazna doživotnog zatvora za njega jedina adekvatna.

To je druga pravnosnažna presuda na doživotni zatvor u Srbiji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.