REPRIZA DEVEDESETIH? 3 srpska kriminalca mogli bi uskoro da se nađu na slobodi
Ilustracija, Foto: Dado Đilas, Promo, Privatna arhiva/newsweek.rs

mračne DEVEDESETE

REPRIZA DEVEDESETIH? 3 srpska kriminalca mogli bi uskoro da se nađu na slobodi

Ako se svi oni nađu na slobodi, mnogi strahuju od reprize devedesetih, a mogla bi ponovo da bude aktuelna čuvena rečenica Bate Trlaje: “Mala bara, puno krokodila”

Objavljeno:

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, Luka Bojović i Marinko Magda mogli bi, u narednih nekoliko godina, da budu pušteni iz zatvora.

Ako se svi oni nađu na slobodi, mnogi strahuju od reprize devedesetih, a mogla bi ponovo da bude aktuelna čuvena rečenica Bate Trlaje: “Mala bara, puno krokodila”.

Posle odležane celokupne kazne, kao potpuno slobodan čovek, ove godine ili za godinu dana, trebalo bi iz zatvora da izađe Sreten Jocić (59). On u požarevačkom zatvoru “Zabela” izdržava jedinstvenu zatvorsku kaznu od trinaest i po godina.

Joca Amsterdam, da podsetimo, uhapšen je 27. aprila 2009. zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu hrvatskog novinara Ive Pukanića.

Joca Amsterdam
Joca Amsterdamfoto: Dado Đilas

Međutim, na kraju sudskog postupka on je pravosnažno oslobođen, a umesto da bude pušten iz pritvora, koji mu je ukinut 28. decembra 2012, on je prebačen iz Centralnog zatvora u Zabelu, na izdržavanje kazne od 15 godina zatvora za podstrekivanje na ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, 1995. godine.

Luka Bojović najranije bi mogao da se nađe na slobodi tek početkom 2024. godine, i to pod uslovom da mu španske institucije prihvate molbu za uslovni otpust, koji može da traži posle odsluženja dve trećine kazne.

Budući da je bio u pritvoru od 9. februara 2012. godine kad je uhapšen u Valensiji najranije bi mogao da traži uslovni otpust 9. februara 2024. godine.

Luka Bojović
Luka Bojovićfoto: Profimedia

Ukoliko bi institucije u Španiji to odobrile, Luka Bojović je slobodan čovek – jer u Srbiji nije tražen ni za jedno krivično delo.

U Španiji je osuđen na zatvorsku kaznu od 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala. Za falsifikovanje isprava izrečeno mu je tri godine zatvora, za zločinačko udruživanje pet, a za posedovanje oružja deset godina robije.

U Srbiji je svojevremeno bio optužen za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih telohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića.

Pravosnažno je oslobođen svih tih optužbi. Iako se njegovo ime povezivalo sa još nekim ubistvima, istražitelji nisu prikupili materijalne dokaze za to.

Marinko Magda, koga su policajci koji su radili na slučaju nazvali srpskim Džekom Trbosekom, našao bi se na slobodi da je mađarski sud u februaru odobrio posle psihijatrijskog veštačenja njegovo puštanje iz zatvora u Segedinu.

Marinko Magda
Marinko Magdafoto: Privatna arhiva/newsweek.rs

Međutim, sud u Segedinu je ponovo odbio zahtev Marinka Magde da bude pušten na uslovnu slobodu, uz mogućnost ponovnog razmatranja ovog zahteva za godinu dana.

Najkrvoločniji zločinac tog vremena, početkom 1994. godine, osuđen je za ubistva 14 ljudi i dece u Srbiji i Mađarskoj, a tačan broj njegovih i žrtava njegovog eskadrona smrti, kako su mediji nazvali pripadnike njegove grupe, nikad nije utvrđen.

Magda je uhapšen početkom 1994. godine, u policijskoj stanici u Segedinu u koju je došao pošto je pozvan da preuzme dozvolu za stalni boravak u Mađarskoj.

Bonus video:

01:32

Hapšenje pedofila

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.