EU TRAŽI ALTERNATIVU ZA RUSKI GAS, RASTE NERVOZA NA TRŽIŠTU: Srbija pravi zalihe, ima li razloga za brigu?
Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

OPŠTA POMETNJA

EU TRAŽI ALTERNATIVU ZA RUSKI GAS, RASTE NERVOZA NA TRŽIŠTU: Srbija pravi zalihe, ima li razloga za brigu?

Posle ograničenja cene derivata, Vlada je donela Uredbu o privremenom ograničenju cene gasa i nadnoknadi razlike u ceni uvoznog i domaćeg gasa

Objavljeno: 08:42h

Zbog rata u Ukrajini i straha od poremećaja snabdevanja produbljuje se neizvesnost na tržištu nafte i gasa. Cena gasa i juče je išla preko 2.250 dolara, a barela nafte i do 118 dolara. Srbija, kao i sve evropske zemlje, ubrzano prave rezerve gasa i nafte. Posle ograničenja cene derivata, Vlada je donela Uredbu o privremenom ograničenju cene gasa i nadnoknadi razlike u ceni uvoznog i domaćeg gasa.

Evropska unija pokriva 40 odsto potreba za gasom, a 30 odsto za naftom iz Rusije i isporuke su za sada redovne. Međutim, zabrinjava što je Ukrajina zatražila od Unije da ne kupuje gas od "Gasproma", a Vašington poručio da je za uvođenje sankcija i ruskom energetskom sektoru, i da analiziraju koliki će to imati uticaj na globalno tržište.

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

"Sa Zapada je bilo takvih stavova i vesti da se ruska nafta može embargovati imajući u vidu da postoje drugi proizvođači, da je nju moguće zameniti kod evropskih kupaca. Što se tiče ruskog gasa, njega niko do sada nije spominjao da bi mogao da bude na spisku tog kompleksa sankcija koje je Zapad uveo ili će uvesti Rusiji. Zašto? Zato što objektivno u jednom kratkoročnom periodu nema alternativu za ruski gas", navodi Srećko Đukić, ekonomista i bivši diplomata.

Iz ruske ambasade u Beogradu potvrdili su da će Srbija imati povoljne uslove snabdevanja i od juna. Vlada Srbije, uz ograničenje cene gasa u slučaju poremećaja na tržištu, za snabdevače je obezbedila podršku.

Zemlje EU traže alternativu

Zemlje Evropske unije traže alternativna rešenja: Nemačka izlaz vidi u tečnom gasu, Mađarska je popunila više od 50 odsto zaliha. U Austriji kažu da nemaju opciju da brzo zamene ruski gas. Isto je i u Bugarskoj, gde stručnjaci predlažu "hitni krizni plan B".

"Bugarska će teško da podmiri svoje potrebe za gasom, jer 94 odsto je zavisna od Rusije. Za slučaj gasne krize, Vlada bi trebalo da preduzme hitne mere za sklapanje posebnih sporazuma solidarnosti sa Grčkom, Rumunijom i Turskom. Takvi sporazumi su deo evropske uredbe o bezbednosti snabdevanja gasom", navodi Martin Vladimirov iz Centra za direktnu demokratiju.

Rusija je drugi svetski izvoznik nafte i tesno sarađuje sa OPEK-om. A zemlje izvoznice dogovorile su se da zadrže dosadašnji nivo proizvodnje "crnog zlata" do avgusta.

Tomislav Mićović, generalni sekretar "Udruženja naftnih kompanija Srbije" navodi da je pitanje - šta su zapravo realne potrebe tržišta danas, jer ovo što se dešava zbog povećane potražnje nafte je, kaže, posledica povećane psihoze i očekivanja.

"I upravo zbog toga, OPEK vođen time, nije želeo da znatno veće količine stavi na tržište jer psihoza jednom mora stati. Ali zalihe su zalihe, one garantuju bezbednost, zalihe daju sigurnost ukoliko u nekom veremenskom periodu dođe do nekog poremećaja u snabdevanju", navodi Mićović.

Srbija je među nekoliko zemalja koje su ograničile cene goriva do polovine marta. Kako RTS nezvanično saznaje, već se razmatra produženje te mere za još mesec do dva.

Vlada je juče donela Uredbu o privremenom ograničenju cene gasa i nadnoknadi razlike u ceni uvoznog i domaćeg gasa.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.