VEČITA DILEMA: Evo kako da smanjite RATU kredita, a da vam nešto novca i PRETEKNE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

TAJNA JE U OVOME

VEČITA DILEMA: Evo kako da smanjite RATU kredita, a da vam nešto novca i PRETEKNE!

Poslednjih meseci, ovakvi stambeni krediti odobravaju se po prosečnoj stopi od 2,6 odsto, što je, kako stručnjaci za finansije kažu, gotovo najniži nivo kamatnih stopa na ovu vrstu kredita do sada

Objavljeno:

Kamatne stope na stambene i gotovinske kredite dvostruko su niže nego pre decenije. Ovu razliku u ceni bankarskih pozajmica mnogi dužnici iskoristili su da smanje ratu ili da na toj razlici čak i "zarade" neku hiljadarku. Zato poslednjih meseci bankari masovno izdaju refinansirajuće zajmove, pišu Novosti.

Gotovo 70 odsto svih kredita koji se izdaju su upravo refinansirajući. Poslednji kreditni izveštaj iz decembra prošle godine pokazao je da vrednost gotovinskih i stambenih zajmova čini gotovo 90 odsto ukupnih zaduženja stanovništva. Kada se gleda prema broju sklopljenih ugovora, gotovinski obuhvataju 61 procenat svih pozajmica.

Imala sam dva gotovinska kredita, za koje mi je zajedno mesečna rata iznosila oko 10.000 dinara - priča Jovana V. iz Beograda. - Na internetu sam pretraživala i videla da druga banka ima mnogo povoljnije uslove i odlučila sam da ih refinansiram. Dužina otplate je ostala ista, rata smanjena za više od 1.000 dinara, a nekoliko hiljada dinara je i preteklo, priča Jovana.

Kamatne stope na stambene kredite indeksirane u evrima su i više nego prepolovljene u odnosu na 2011. godinu, kada su u proseku iznosile šest procenata.

Poslednjih meseci, ovakvi stambeni krediti odobravaju se po prosečnoj stopi od 2,6 odsto, što je, kako stručnjaci za finansije kažu, gotovo najniži nivo kamatnih stopa na ovu vrstu kredita do sada. Gotovinski su sa 15 do 16 odsto pali na sadašnjih u proseku šest do devet procenata.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

Prema iskustvu banaka, krediti stanovništvu konstantno rastu i u odnosu na prvo polugođe prošle godine povećani su za više od tri odsto. Gotovinski krediti čine blizu 45 procenata ukupnih kredita odobrenih stanovništvu, a u toj kategoriji krediti za refinansiranje čine od 50 do čak 70 odsto, u zavisnosti od banke do banke.

Kako kažu, na osnovu razlike, klijenti svakako mogu da uštede i da za sebe načine dobar potez time što će refinansirati kredit pod boljim uslovima. Olakšavajuća okolnost je što to mogu da urade u bilo kojoj banci, nezavisno od toga gde je sklopljen prethodni ugovor.

Da su refinansirajuće pozajmice doživele bum, potvrdila je i poslednja anketa o kreditnoj aktivnosti banaka Narodne banke Srbije.

- Prema oceni banaka, očekuje se i dalji rast tražnje za kreditima, a stanovništvo je najviše zainteresovano za dinarske gotovinske kredite, kredite za refinansiranje i za devizno indeksirane stambene kredite - podatak je Ankete NBS.

Jednostavno do keša

Instrukcija koju banke primenjuju od 1. jula 2021. godine, omogućile su korisnicima da sve svoje obaveze - kredite, kreditne kartice, dozvoljeno prekoračenje, refinansiraju bez odlaska u banku kod koje žele da zatvore svoje kreditne obaveze i bez rizika da te obaveze ne budu otplaćene.

Dovoljno je da korisnik samo jednom ode u banku kod koje je pronašao odgovarajući kredit za refinansiranje i da na taj način zatvori obaveze kod prethodne banke.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.