JORGANDŽIJA, KAZANDŽIJA, KRZNAR, KROJAČ... Kako pomoći ovim ljudima da ne stave katanac?
Jorgandžija, Foto: Printscreen/RTS

konkurs

JORGANDŽIJA, KAZANDŽIJA, KRZNAR, KROJAČ... Kako pomoći ovim ljudima da ne stave katanac?

Za sve zainteresovane detalji konkursa biće objavljeni na portalu Privredne komore Srbije početkom marta. Prošle godine za novo zapošljavanje dobijalo se 350.000, a za promociju 250.000 dinara. Sredstva u budžetu su ograničena

Objavljeno:

Zanatlije su u vreme pandemije opstale zahvaljujući pre svega zalihama materijala i velikoj ljubavi za ono što prave. U martu se očekuje pomoć Ministarstva trgovine i svi preduzetnici koji se bave umetničkim starim zanatima, a imaju sertifikat "Otvorena šaka", treba da konkurišu na javni poziv.

U Srbiji je samo 700 registrovanih zanatlija. Jorgandžija, kazandžija, krojač, krznar, decenijama se bore sa malom potražnjom i manjom zaradom. Zatvaraju lokale, naslednika sve manje, a dodatno je na posao uticala epidemija kovida.

"Vrlo teško sam preživeo i dosta sam i u dugu. Posla nije bilo. Obično su penzioneri moje mušterije, koji imaju mala primanja i teško je izaći na kraj", kaže Petar Mrđa, jorgandžija.

zanat
foto: Printscreen/RTS

Dizajnerka umetničkog nakita Vesna Milošević ističe da nije bilo slavlja – svadbi i matura i da je sve prestalo.

Da bi opstali na tržištu neophodno je bilo da dobiju pomoć.

zanat
foto: Printscreen/RTS

"Država nam je pomogla time što smo nekih šest meseci dobijali sredstva koja su služila za plaćanje poreza i doprinosa", navodi Maja Milošević, dizajnerka.

"Nešto su i pomogli iz opštine i poslovnog prostora i to je sve bilo malo da bi pokrio troškove", dodaje Mrđa.

Pomoć nisu dobijali zaposleni i penzioneri koji imaju registrovane preduzetničke radnje. Mogli su odloženo da plaćaju poreze i doprinose, što je bilo spasonosno rešenje.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

Bespovratnu pomoć i sada mogu da dobiju preko Fonda za razvoj – 30 odsto za startap, a za razvojne projekte 20 odsto, dok žene preduzetnice i omladinci mogu da konkurišu za 35 odsto sredstava. Preduzetnicima koji se bave umetničkim starim zanatima i imaju sertifikat "Otvorena šaka" dolazi pomoć Ministarstva trgovine.

"Sve što potpada pod stare zanate, tu su naravno i zadruge, pored zadruge i ostala privredna društva, da se jave na taj konkurs koji je dragocen. Koje će namene konkretno biti, sačekaćemo mart", poručuje mr Slobodanka Džinović Kojić, šefica Kancelarije za preduzetništvo Privredne komore Srbije.

zanat
foto: Printscreen/RTS

Za sve zainteresovane detalji konkursa biće objavljeni na portalu Privredne komore Srbije početkom marta. Prošle godine za novo zapošljavanje dobijalo se 350.000, a za promociju 250.000 dinara. Sredstva u budžetu su ograničena.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.