CENE U SRBIJI DIVLJAJU, A MOGLE BI I DA EKSPLODIRAJU: Globalna kriza nije jedini razlog!
Ilustracija, Foto: Espreso, Profimedia

usporavanje inflacije

CENE U SRBIJI DIVLJAJU, A MOGLE BI I DA EKSPLODIRAJU: Globalna kriza nije jedini razlog!

Cene bi, prema procenama Narodne banke Srbije, ali i međunarodnih organizacija, mogle da nastave sa rastom sve do jeseni

Objavljeno: 08:26h

Nema zemlje koju nije pogodio rast cene energenata i povukao poskupljenje hrane i usluga. Države različitim merama pokušavaju da makar uspore inflaciju u trenutku kada su cene hrane na desetogodišnjem maksimumu. Svetska dešavanja preslikavaju se i na Srbiju, ali je, kažu stručnjaci, izazov i slaba žetva u prethodne dve godine.

Vlada je, kako bi bar delimično zaštitila građane od poskupljenja, ograničila cene osnovnih namirnica, a pre desetak dana "zamrzla" i cene goriva.

U prodavnicama, mesarama i na pijacama najviše je poskupelo, kažu potrošači, ono što najviše kupuju - hrana i sredstva za higijenu.

"Pored globalnog rasta cena, mi imamo i drugi izazov, a to je već dve godine slabiju žetvu pšenice i žitarica, koja dovodi do poskupljenja", kaže Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

Prema njegovim rečima, cene žitarica i proizvoda od žitarica, kao i mesa i mesnih prerađevina, najviše su rasle.

Cene bi, prema procenama Narodne banke Srbije, ali i međunarodnih organizacija, mogle da nastave sa rastom sve do jeseni.

1 / 16 Foto: Aleksandra Čolić

"Ja sam na poziciji da bi stanje moglo bitno da se popravi već na proleće kada stignu prvi usevi. Sa tim bismo moli da stabilizujemo tržište. Energenti su ovde jako kritični. Ako ne dođe do nekog geopolitičkog loma i sa završetkom zimske grejne sezone, moguće je da se stvari i u tom delu stabilizuju", kaže Ivan Nikolić, ekonomista.

Ono što je izvesno, jeste da do 8. maja neće poskupeti ulje, brašno, šećer, svinjski but i dugotrajno mleko - njihovu cenu Vlada je po drugi put ograničila početkom meseca. Da li bi na tom spisku mogla da se nađe još neka namirnica, za sada nije izvesno.

Iz resornog ministarstva kažu da se situacija na tržištu prati svakodnevno.

"Ja očekujem da će doći do stabilizacije cena. To očekivanje je bazirano na efektu koji je postigla uredba koja je doneta u decembru, ista uredba koja je doneta u decembru, gde smo mi primetili da je došlo do smanjenog intenziteta inflatornih pritisaka. Znači inflacija je nastavila da raste, ali smanjenim intenzitetom", kaže Jasmin Hodžić, pomoćnik ministra trgovine.

A ukoliko se rast cena ne zaustavi, iz Ministarstva podsećaju da je u rukama države još nekoliko mehanizama - na primer, da putem robnih rezervi interveniše na tržištu ili da ograniči trgovačke marže. S istim ciljem ograničila je na 30 dana cenu goriva, koje je jedan od ključnih pokretača inflacije.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.