DIVLJAJU CENE NAMIRNICA U SRBIJI: Stižu NOVA POSKUPLJENJA, ovo je 1. na TAPETU!
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Emilija Jovanović, Aleksandar Stojanović, Profimedia, Ilustracija

još jedan udar na budžet

DIVLJAJU CENE NAMIRNICA U SRBIJI: Stižu NOVA POSKUPLJENJA, ovo je 1. na TAPETU!

"Ove cene su u septembru u odnosu na avgust porasle za 2,6 odsto, a najveći udeo u njihovom rastu su imali meso i sezonsko povrće, koje značajno vuče indeks cena", rekao je Kovačević

Objavljeno:

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), hrana i piće su u septembru poskupeli za 2,3 odsto, usluge restorana i hotela za 0,8 odsto, a struje i gasa za pola procenta.

Direktor RZS Miladin Kovačević kaže da se smirivanje cena može očekivati već sledeće godine. On navodi da su cene hrane i pića glavni faktor porasta cena u septembru u odnosu na avgust.

"Ove cene su u septembru u odnosu na avgust porasle za 2,6 odsto, a najveći udeo u njihovom rastu su imali meso i sezonsko povrće, koje značajno vuče indeks cena", rekao je Kovačević.

On je, gostujući na "RTS-u" istakao, da je, kada se gleda cela ova godina, najznačajniji bio rast cena energenata, što se dešavalo od početka godine i dodao da je cena nafte prošle godine bila ispod 30 dolara po barelu, a da je sada premašila 80 dolara.

Govoreći o mogućim daljim kretanjima istakao je da se do kraja godine može očekivati još povećanja cena raznih proizvoda, a na osnovu onoga što Ministarstvo finansija predviđa u planiranju budžeta, a pre svega u nacrtu rebalansa ovogodišnjeg budžeta, da smirivanje cena može uslediti naredne godine.

"Prema prognozama MMF-a u poslednjem izveštaju, rast cena je u najvećoj meri posledica disbalansa koji je napravila pandemija, a koji se ogleda u neusklađenosti ponude i potrošnje", rekao je Kovačević.

Kada je hrana u pitanju, poskupljenja se nekako ovih dana najčešće vezuju za ulje koje se prodaje i za 225 dinara za litar ili za junetinu koja ide i do 950 dinara za kilogram. Jedan trgovac, kaže međutim, da poskupljuje bukvalno sve i da im je promena cena na rafovima postalo redovan posao, mnogo češći nego ranije.

"Skuplji je delikates, toalet papir, brašno tip 400 bilo je 65 dinara, sad je 74, imamo i veće cene šećera, sokova.... Čokolade od 100 grama koje su do skora bile 120, sad su 148 dinara, skuplja je i higijena. Kilogram buta junetine sada je 1.050 dinara", kaž trgovkinja koja godinama radi u jednom velikom prodajnom lancu.

(Espreso / Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.