ROK ZA PLAĆANJE POREZA USKORO ISTIČE: Obratite pažnju, nakon toga se dug uvećava za kamatu
Ilustracija, Foto: Nemanja Pančić

porez na imovinu

ROK ZA PLAĆANJE POREZA USKORO ISTIČE: Obratite pažnju, nakon toga se dug uvećava za kamatu

To bi značilo da je u pomenutom slučaju kazna 10.000 dinara, a ne zna se ni da li bi kazna mogla da se naplati za svaki kvartal ili samo jednom za ceo iznos

Objavljeno:

Rok za uplatu obaveze za prvi kvartal godišnjeg poreza na imovinu za ovu godinu je 14. februar, i za fizička lica, kao i za preduzetnike i pravna lica, saopšteno je iz beogradskog Sekretarijata za javne prihode.

Za obveznike koji ne vode poslovne knjige - fizička lica, iznos poreske obaveze koju treba izmiriti na ime akontacije prvog kvartala za ovu godinu jednak je iznosu poreza za poslednji kvartal utvrden rešenjem za prošlu godinu.

Za dobijanje obaveštenja građani mogu da se jave nadležnim opštinskim odeljenjima.

Ukoliko se sa uplatom rate kasni, automatski posle 14. februara kreće da se dug uvećava za kamatu.

U članu 75. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji navodi se da se "na iznos manje ili više plaćenog poreza i sporednih poreskih davanja, osim kamate, obračunava i plaća kamata po stopi jednakoj godišnjoj referentnoj stopi Narodne banke Srbije, uvećanoj za deset procentnih poena, primenom prostog interesnog računa od sto“.

1 / 3 Foto: Nemanja Pančić

Teorijski, uz tu kamatu mogla bi da se plati i kazna za poreski prekršaj. Iako se u javnosti često navodi da je kazna 50.000 dinara, a ređe da je "samo 5.000“, tačno nije ni jedno ni drugo. Prvi iznos je iz propisa od pre 2016. godine, kada su oni izmenjeni, a drugi je pogrešno protumačen.

Kaznu ne određuju paragrafi Zakona o porezu na imovinu, već pomenuti Zakon o poreskom postupku. A tamo u članu 180. navodi se da "poreski obveznik koji ne uplati porez koji je utvrđen u poreskoj prijavi rešenjem Poreske uprave, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 50 odsto utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara“.

To bi značilo da je u pomenutom slučaju kazna 10.000 dinara, a ne zna se ni da li bi kazna mogla da se naplati za svaki kvartal ili samo jednom za ceo iznos.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.