HRVATI STAVLJAJU TESLU NA NOVE KOVANICE?! Oglasila se i NBS
Nikola Tesla, Foto: Profimedia

krađa identiteta ?

HRVATI STAVLJAJU TESLU NA NOVE KOVANICE?! Oglasila se i NBS

Na današnjoj sednici Nacionalnog veća za evro predstavlja se odabrani dizajni nacionalne strane hrvatskih kovanica evra i centa.

Objavljeno:

Hrvati su odlučili da će lik Nikole Tesle definitivno biti na kovanicama evra, a danas se predstavlja i dizajn. Na svim kovanicama hrvatskog evra podloga će biti "šahovnica", mapa Hrvatske će biti na novčuću od dva evra, kuna na kovanici od jednog evra, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od pet, dva i jednog centa.

Na današnjoj sednici Nacionalnog veća za evro predstavlja se odabrani dizajni nacionalne strane hrvatskih kovanica evra i centa. Sednicom presedava predsednik Vlade Andrej Plenković, a kasnije se očekuju izjave.

Oglasila se i Narodna banka Srbije.

- NBS je mišljenja da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice evra, ako Hrvatska postane članica Evrozone u narednom periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda - rekli su za Telegraf Biznis iz NBS.

Podsetimo, ranije premijer Hrvatske Andrej Plenković oglasio se povodom našeg teksta u kojem Narodna Banka Srbije prvi put ističe da će reagovati i preduzeti mere ako se eventualno lik Nikole Tesle nađe na evrokovanicama.

"Kada Hrvatska usvoji evro na kovanicama će biti dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku", rekao je Plenković na početku sednice.

Andrej Plenković
foto: Profimedia

"Lik Nikole Tesle dobio je najviše glasova. Odabrani motivi su šahovnica, geografska karta, kuna, Nikola Tesla i pismo glagoljice", rekao je. Na dva evra biće geografska karta, na evro kuna, na 50, 20 centi Tesla, na manjim apoenima centa biće glagoljica.

Prvorangirane predloge prihvatilo je i Veće Unije, rekao je premijer i čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj.

Na kovanici od dva evra biće ugraviran i Gundulićev stih "O lijepa, o draga, o slatka slobodo".

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.