SKAČE CENA I MESU?! Zna se i koliko će biti SKUPLJE
Mesara, Foto: Espreso

rastu cene

SKAČE CENA I MESU?! Zna se i koliko će biti SKUPLJE

Slične muke imaju i u regionu, gde recimo u Hrvatskoj najavljuju rast cena mesa i prerađevina od 30 odsto u mart

Objavljeno:

U zemljama regiona za početak ove godine najavljene su veće cene mesa. Negde su te najave baš dramatične, kao na primer u Hrvatskoj, gde iz mesne industrije "prete“ potrošačima sa čak 30 odsto višim cenama mesa. U Srbiji ne spominju tako velike brojke, ali kažu da poskupljenje svakako sledi.

- Negde mesa nema jer im nestaje zaliha iz uvoza, a negde, kao kod nas u Srbiji, koja ima sopstveno meso, zato što je proizvodnja ozbiljno smanjena. Nastao je nekakav haos s tim poskupljenjima jer ljudi drže sve manje krava, pošto im se ne isplati da kupuju skupu stočnu hranu – kaže za 24sedam Radenko Jeremić, proizvođač bikova sa farme "Braća Jeremić“ iz Salaša Crnobarskog u Mačvi.

I u otkupu skuplje

Da će cene mesa i u Srbiji biti veće, potvrđuje i Miroslav Kiš iz Reporoduktivnog centra za stočarstvo u Verušiću kod Subotice.

- Klaničari i trgovinski lanci su počeli da dižu cene potrošačima još prošlog leta, mnogo pre nego što su one počele da rastu u otkupu stoke. A u protekla tri meseca i u otkupu je junad poskupela sa 2,2 evra po kilogramu na 2,7 evra, pa će se taj lanac dizanja cene nastaviti. Prošlogodišnja suša i drastično smanjenje proizvodnje sada uzimaju danak – kaže za 24sedam Kiš.

Međutim, ne misle svi da cene moraju gore. Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije, kaže da se ništa dramatično nije dogodilo u poslednjih mesec dana da bi opravdalo neki rast cena. Naprotiv.

- Čak je pala cena svinja tovljenika u otkupu, sa 170 ili 180 dinara na 150. Imamo i uredbu Vlade kojom su ograničene cene pojedinih vrsta mesa, tako da nema osnova za povećanje. Ne kažem da je stočarima proizvodnja isplativa, jer nije, i tako je već dugo vremena, ali ništa se odnedavno nije promenilo. E sad, jedino ako trgovcima to što zarade nije dovoljno - ističe Budimović.

Neisplativa proizvodnja

U poslednje vreme nije menjana ni cena stočne hrane, ali to, kažu stočari, nije razlog ni da njihov proizvod ne poskupi.

- Cena stočne hrane miruje poslednjih pet meseci, ali to samo znači da je ona toliko skupa da veću cenu niko ne može da plati, bez obzira na to koliko na berzi ode cena pšenice ili kukuruza – kaže Kiš.

Jeremić na temu skupe hrane dodaje da je ona skuplja 20 odsto nego što je bila pre godinu dana, ali i da jednu stvar nikako ne treba zaboraviti.

- Tele se hrani godinu dana i pitanje je s kakvim cenama i računicom stočar ulazi u proizvodnju, a kakva će ona biti kada dođe vreme za prodaju. Za bikove je cena sada dobra, od 2,65 do 2,75 evra po kilogramu, trenutno ne gubimo, ali duga je godina – napominje Jeremić.

Utiču i energenti

Slične muke imaju i u regionu, gde recimo u Hrvatskoj najavljuju rast cena mesa i prerađevina od 30 odsto u martu. Pored cena hrane, troškove im drastično povećavaju i cene energenata, koje je energetske kriza u Evropi podigla u nebo.

1 / 3 Foto: Profimedia

Zbog toga je tamo cena živog bika otišla s dva na 2,7 evra, juneći but je danas 10,6 evra za kilogram, a pre dva meseca je bio 8,6, dok je teletina 14,6 evra. a piletina (file) 9,9 evra. Kada uporedimo cene u Srbiji, a zanemarimo za trećinu veću prosečnu platu, možemo biti i zadovoljni ovdašnjim cenama.

Prošlog novembra smo konstatovali da je cena mesa u godinu dana skočila od 25 pa i do 50 odsto. A od tada je kilogram svinjskog buta ostao na istom nivou (550-660 dinara prema podacima Cenoteka.rs), od 4,7 do 5,6 evra. Ista cena je i pilećeg filea - 5,1 evro (660 dinara), dok je juneći but sada skuplji 100 dinara (od 8,3 do 8,8 evra).

Da li su i koliko srpski proizvođači u pravu kada kažu da će cene mesa "ići gore", videćemo uskoro, već u martu i aprilu.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.