U NAJAVI JOŠ JEDNO POSKUPLJENJE: Novi cenovnici možda već od 1. januara
Poskupljenje, Foto: EPA / SASCHA STEINBACH

OBRATITE PAŽNJU

U NAJAVI JOŠ JEDNO POSKUPLJENJE: Novi cenovnici možda već od 1. januara

Novi cenovnici bi za pojedine marke mogli da počnu da se primenjuju već od prvog dana nove godine

Objavljeno:

U talasu poskupljenja koje je obuhvatilo većinu namirnica i robe, predstoji nam još jedno. Početkom sledeće godine mogle bi da poskupe sve vrste cigareta. Paklica bi narednih dana mogla biti skuplja zbog redovnog usklađivanja akciza, a pitanje je i da li će duvandžije tražiti i dodatno povećanje. Na usklađivanje akciza dolazi i ono redovno jednogodišnje sa inflacijom, ako indeks potrošačkih cena prelazi dva odsto, a izvesno je da će taj prag biti premašen.

Novi cenovnici bi za pojedine marke mogli da počnu da se primenjuju već od prvog dana nove godine. Pojedini proizvođači su objavili usklađivanje cena u "Službenom glasniku", ali većina još nije, već se to očekuje narednih dana. Menjaju se i cene rezanog duvana, a jedan proizvođač je objavio da će umesto 4.900 dinara, kilogram koštati 5.000 dinara.

1 / 4 Foto: Profimedia

Duvanska industrija inače, povećava cene dva puta godišnje, što je predviđeno akciznim kalendarom. To podrazumeva da se na šest meseci - u januaru i u julu uvećava akciza. Specifična akciza je 78,25 dinara, a u periodu od 1. januara do 30. juna 2022. godine biće 79,75 dinara po paklici. Ova akciza nije jedina, pošto u cenu paklice cigareta ulazi i proporcionalna akciza od 33 odsto, kao i PDV.

Prema propisu koji je Skupština Srbije usvojila u decembru prošle godine, predviđeno je da ovaj državni namet do 2025. godine čak devet puta promeni svoju vrednost, a "preseci" su predviđeni na svakih šest meseci, u januaru i u julu.

Po tim standardima do kraja 2025. godine država bi umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. U zemljama EU cigarete su najpovoljnije u Bugarskoj, gde maloprodajna cena paklice iznosi oko 2,5 evra, dok je u Irskoj oko devet evra. Poslednje poskupljenje za desetak dinara bilo je u julu ove godine.

(Espreso/Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.