OVE GODINE SPREMITE DEBEO NOVČANIK ZA LETOVANJE: Agencije DRASTIČNO PODIGLE CENE, na ovoj LOKACIJI je skok NAJVEĆI
Letovanje, Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija

TEŠKO NAMA

OVE GODINE SPREMITE DEBEO NOVČANIK ZA LETOVANJE: Agencije DRASTIČNO PODIGLE CENE, na ovoj LOKACIJI je skok NAJVEĆI

Mnogi hoteli u Egiptu su u prethodnom periodu obnovljeni i podigli su kvalitet usluge koju nude gostima, pa su dali sebi za pravo da podignu i cene

Objavljeno:

Turistički aranžmani za letovanja u Egiptu, Turskoj i Grčkoj ove godine biće skuplji za čak 20 odsto u odnosu na prošlu sezonu!

1 / 7 Foto: Profimedia

Ubedljivo najveći "skok" cena je u Egiptu. Sedam noći u hotelu sa četiri zvezdice prošle godine moglo je da se nađe i za 700 evra, a sada ćete za potpuno istu uslugu u istom tom hotelu morati da platite čak 900 evra po osobi. Poskupeće i omiljena destinacija Srba - Grčka, ali na sreću ne tako drastično. Cene hotelskog smeštaja ovog leta biće skuplje za 15 odsto, a privatnog samo pet odsto, piše Informer.

U većini zemalja u svetu počelo je popuštanje epidemioloških mera, pa su turisti počeli da rezervišu letovanja. Što je veća potražnja, to su i više cene!

Cene letovanja:

Destinacija usluga cena iz 2021. nova cena

Hurgada, Egipat hotel, ol-inkluziv, 7 noći 700 950

Alanja, Turska hotel, polupansion, 7 noći 590 645

Rodos, Grčka hotel, polupansion, 10 noći 680 799

Polihrono, Grčka apartman, samo smeštaj, 10 noći 259 273

Cene su izražene u evrima po osobi i vrede za ranu rezervaciju.

Leto
foto: Profimedia

Turističke agencije u Srbiji već su izbacile prve ponude za letovanja, a uprkos popustima koje nude, građani su odmah primetili da su najatraktivnije destinacije drastično poskupele u odnosu na prethodnu godinu.

"Dosta je skuplje. Ono što je prošle godine bilo 600 evra, sad je 850. Razumem da je sve poskupelo, ali za mene, ženu i decu to je poskupljenje od 1.000 evra", "Cene su ove godine dosta više nego prošle godine", "Poskupeli su aranžmani i za Tursku i Grčku, neverovatan skok cena", samo su neki od komentara nezadovoljnih građana objavljenih na društvenim mrežama.

Aranžmani za leto skuplji za 20 odsto

1 / 5 Foto: Profimedia

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić kaže za Informer da će cene aranžmana ovog leta biti više i do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu jer je interesovanje putnika već sada veliko, što turistički radnici vide kao šansu za dobru zaradu.

- U većini zemalja u svetu počelo je popuštanje epidemioloških mera, pa su turisti počeli da rezervišu letovanja. Što je veća potražnja, to su i više cene. Kako sada stoje stvari, najveće povećanje cene aranžmana su za putovanja u Egipat, od 12 do 20 odsto, a pojedini hoteli su cene usluga podigli za čak 25 odsto. Što se tiče Grčke, putnici će smeštaj u apartmanima plaćati za pet odsto više, dok u hotelima i za 15 odsto - priča Seničić.

Mnogi hoteli u Egiptu su u prethodnom periodu obnovljeni i podigli su kvalitet usluge koju nude gostima, pa su dali sebi za pravo da podignu i cene.

On dodaje da će cene aranžmana za putovanja u Tursku biti više u odnosu na prošlu godinu, ali da razlog nisu cenovnici u hotelima.

- Avio-prevoz će sigurno biti skuplji, jer je "skočila" cena goriva. Svakako savet putnicima je da sačekaju sredinu februara, kada će sve agencije da objave svoje ponude, i da tada odaberu ono što je najbolje za njihov džep - kaže Seničić. Vakcinisani ne treba da brinu

Plaža, Par, Ljubav, Leto, Letovanje, More
foto: Profimedia

Seničić kaže da vakcinisani građani mogu slobodno da uplate letovanje, jer za njih neće biti nikakvih restrikcija.

- Oni građani koji su vakcinisani i imaju zeleni sertifikat svakako neće imati problem da putuju tokom leta i mogu mirno da odaberu svoj aranžman u februaru, jer su najpovoljnije cene u ranom bukingu. Za one koji nisu vakcinisani situacija je i dalje neizvesna kada su putovanja u pitanju - rekao je on.

Zamenski vaučeri do februara 2023.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je, na nedavno održanoj sednici Vlade Republike Srbije, usvojena Uredba o izmeni uredbe o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2.

Tatjana Matić je navela da novonastala situacija, koja je prouzrokovana pandemijom koronavirusa, za posledicu ima masovna otkazivanja turističkih putovanja, koja su delimično ili u celosti uplaćena zaključno sa 15. martom 2020. godine, bez obzira na period realizacije, navodi se na sajtu Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija.

"U interesu samih putnika, a u cilju zaštite aktera turističke privrede i opstanka brojnih agencija i više hiljada radnih mesta, resorno Ministarstvo za turizam predložilo je donošenje izmene uredbe. Izmenom je predviđeno da zamenska putovanja, definisana navedenom uredbom, putnik može iskoristiti najkasnije do 31. decembra 2022. godine", rekla je Matićeva.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.