OVAKVA ENERGETSKA KRIZA NIJE VIĐENA JOŠ OD 1973. GODINE! Cene skaču, a šta sve čeka našu zemlju?
Gas, Foto: Grad Vršac

užas

OVAKVA ENERGETSKA KRIZA NIJE VIĐENA JOŠ OD 1973. GODINE! Cene skaču, a šta sve čeka našu zemlju?

- Zamislite da na dnevnom nivou treba da dokupljujemo četiri ili pet miliona kubika gasa, koliko je to veliki trošak za državu - naglasio je Vučić

Objavljeno:

Prognoze Saksa banke čak su kataklizmične jer najavljuju energetsku krizu kakva nije viđena od 1973. godine.

Iako je Srbija obezbedila dovoljne količine gasa i uspela da revitalizuje neke od blokova termolektrana za proizvodnju struje, nevreme koje je ovih dana zahvatilo i našu zemlju, ali i "energetski cunami" koji gledamo po celom svetu, donekle je probudio sumnju da možemo verovati i u dugoročne garancije za stabilnost.

Pesimisti su zabrinuti. Kažu da je samom početku zime došlo do problema u proizvodnji struje, što je u mnogim delovima Srbije dovelo do dvodnevnog mraka. Međutim, nadležni uveravaju da je to samo trenutno stanje i da dugororočno nema razloga za brigu.

Kao argumente najavljuju obezbeđene potrebne količne gasa, ali i maksimalnu proizvodnju struje i u termo i u hidro elektranama. I sve to Srbiju, tvrde, dovodi u prednost u odnosu na Evropu u kojoj je situacija alarmantna i u kojoj bukvalno gledamo energetski "cunami".

1 / 4 Foto: Printskrin/RTS

Prognoze Saksa banke čak su kataklizmične jer najavljuju energetsku krizu kakva nije viđena od 1973. godine. Zbog toga mnoge evropske države čak i one najrazvijenije najavljuju povremena isključenja, a mnoge su krenule i sa direktnom novčanom pomoći zbog visokih računa.

Posmatrajući cenu struje po zemljama mogu se videti neverovatni skokovi. U Nemačkoj je cena električne energije otišla na preko 200 evra po MVh. Rapidan rast, pritom, je zabeležen upravo u ovoj 2021. godini.

Prethodno je Liban u nekoliko navrata ostajao bez struje. Zbog nestašice uglja sa restrikcijama se suočavala i Indija, al i sever Kine. U vanrednom stanju bila je i Albanija, koja je inače među najvećim uvoznicima struje, a probleme smo, posmatrajući region, viđali i u Rumuniji, Severnoj Makedoniji i Bugarskoj.

Italijani se takođe suočavaju sa drastičnim poskupljenjem i gasa i struje. A, skupi energenti u mnogim zemljama pokrenuli su i domino efekat: poskupljuju mnogi proizvoda, a prete i nestašice.

- Cene gasa i nafte mogle bi da dostignu novi maksimum na svetskom tržištu, ako se ostvari prognoza o hladnoj zimi - ocenjuje direktor za investicije Sakso banke Stin Jakobsen.

- Mislim da ćemo ove zime biti svedoci vrhunca energetske krize. Tako nešto nismo doživeli od 1973. godine - dodao je.

Znajući sve ovo, ali imajući u vidu i aktuelna kretanja, Norveška je juče donela odluku da pomogne domaćinstva zbog visokih računa. Oni će dobiti vladinu pomoć tako što će im država platiti polovinu od onoga što prelazi graničnu cenu od 7,8 centi po kilovatu.

- Zima u evropskim državama može biti teška, jer je cena gasa veoma visoka. Potražnja je mnogo veća od ponude - rekao je i zamenik poljskog energetskog koncerna PGNiG, Pšemislav Vaclavski, na marginama 23. Svetskog naftnog kongresa koji se održava u Hjustonu.

Koliko je Srbija otporna?

U Srbiji ovakva scenario nije moguća jer su obezbeđene i dovoljne količine gasa, a biće dovoljno i proizvedene struje. Pored toga nadležni tvrde i da do kraja grejne sezone neće doći do poskupljenja ova dva energetnata, što je i po tom pitanju stavlja u povoljnijii položaj. Zato prema mišljenju predsednika Aleksandra Vučića, trenutni problemi oko snadbevanja ili problema sa strujom ne treba da brinu građane.

- Imamo ugovorenu količinu od dve milijarde kubnih metara gasa godišnje, a od 1. januara do kraja maja po ugovoru nam pripada 920 miliona kubika po ceni od 270 dolara - objasnio je Vučić.

- Ipak, potrošićemo 1,2 ili 1,3 milijarde, tako da ćemo morati da nabavimo još, kako bismo nadomestili tu razliku. Kada temperatura bude ispod nule, Srbija će dnevno trošiti i do 14 miliona kubnih metara - ocenio je predsednik.

U skladištu Banatski Dvor, kako navodi, imamo 60 miliona kubika gasa. On ističe da je najveći problem što plavog goriva nema dovoljno na tržištu, kao i to što se na berzi kupuje po ceni od 1.250 dolara, a sa transportom je to više od 1.300 dolara za 1.000 kubika.

- Zamislite da na dnevnom nivou treba da dokupljujemo četiri ili pet miliona kubika gasa, koliko je to veliki trošak za državu - naglasio je Vučić.

- Svet se politički zatvara i mi treba da se snađemo i zato tražimo rešenje. Sve što budemo mogli, kupićemo bilo gde - rekao je.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.