Litvanija produžila vanredno stanje na granici sa Belorusijom
Ilustracija, Foto: Profimedia

migrantska kriza trese evropu

Litvanija produžila vanredno stanje na granici sa Belorusijom

Vanredno stanje, koje je prvi put uvedeno 10. novembra, dozvoljava ograničenja kretanja u pograničnom području, zabranu javnih okupljanja i ograničen pristup fiksnim telefonskim mrežama za uhapšene migrante

Objavljeno:
  • 16

Od leta su hiljade migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, prešle ili pokušavaju da pređu granicu da uđu u Litvaniju, Letoniju i Poljsku iz Belorusije, članica Evropske unije, odakle se nadaju da će nastaviti put ka Nemačkoj.

Zapad optužuje Belorusiju da vodi hibridni rat podgrevajući migrantsku krizu privlačeći migrante obećanjima o lakom ulasku u Uniju, što Belorusija odbija.

Vanredno stanje, koje je prvi put uvedeno 10. novembra, dozvoljava ograničenja kretanja u pograničnom području, zabranu javnih okupljanja i ograničen pristup fiksnim telefonskim mrežama za uhapšene migrante.

"Pretnje koje su razlog za uvođenje ovih mera (...) ostaju na snazi“, rekla je Viktorija Kmilite-Nilsen, predsednica litvanskog parlamenta.

Poljska je usvojila slične mere na svojoj granici. EU je prošle nedelje uvela nove sankcije Belorusiji zbog izazivanja migrantske krize, koja je posebno pogodila belorusku avio-kompaniju Belavija i deset drugih kompanija, a mere su preduzete i protiv 17 beloruskih zvaničnika.

Više od 4.200 migranata prešlo je ove godine litvansku granicu iz Belorusije, a 2020. godine to je učinio 81 migrant.

Granična policija saopštila je da je za više od 8.900 odbijen ulazak u Litvaniju, a humanitarne organizacije osudile su praksu ilegalnog odbijanja.

(Espreso / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media