NAFTA POSKUPELA ZA 113 ODSTO, A TEK CENA BENZINA NA PUMPAMA... Pitanje je - ŠTA NAS ČEKA OD JANUARA?
Pumpa, Foto: Dragana Udovičić

jezivo

NAFTA POSKUPELA ZA 113 ODSTO, A TEK CENA BENZINA NA PUMPAMA... Pitanje je - ŠTA NAS ČEKA OD JANUARA?

Bezolovni benzin u proseku košta 166 dinara po litru, evrodizel 174 dinara, a autogas 102 dinara

Objavljeno: 09:05h

Vrtoglavom skoku cene energenata koje su ove godine porasle i za više od 300 odsto u odnosu na prethodnu godinu, poznavaoci tržišta ipak naziru kraj. Iako i dalje postoje rizici, eksperti smatraju da će se cena nafte, ali i gasa, smanjivati tokom 2022. godine, i potpuno stabilizovati u 2023. godini.

Sudeći prema takvim prognozama, i cena goriva u maloprodaji u našoj zemlji, kao i gasa, trebalo bi da se konačno ustali. U ovom trenutku na srpskim pumpama, prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije, bezolovni benzin u proseku košta 166 dinara po litru, evrodizel 174 dinara, a autogas 102 dinara.

Rapidno rastuća tražnja

S obzirom na to da se cena nafte na svetskim berzama od oktobra, kada je dostigla 85 dolara po barelu, malo smirila jer je nafta Brent sada oko 74 dolara, ne bi trebalo da dođe do novog poskupljenja.

Kako pokazuje analiza autora časopisa "Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT) Ekonomskog instituta u Beogradu, cena nafte je u oktobru porasla 113 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, odnosno prosečno je veća za 68 odsto u 2021. u odnosu na 2020. godinu.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.