MALA VAM JE PENZIJA? Pogledajte 6 kategorija poslova od kojih možete imati DODATNU ZARADU
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

odlično

MALA VAM JE PENZIJA? Pogledajte 6 kategorija poslova od kojih možete imati DODATNU ZARADU

Honorarni poslovi, poput prodaje novina i knjiga na tezgama, sladoleda u letnjoj sezoni, suvenira, neki su od načina da zaradite dodatni novac

Objavljeno:

Mnogi penzioneri se osećaju radno sposobno i žele da ostanu aktivni i kada ispune uslove za penziju.

Na taj način popune vreme, osećaju se i dalje korisnim, druže se, plus zarade dodatni novac za sebe ili pomažu deci i unucima.

Čuvanje dece, održavanje domaćinstva, obezbeđenje objekata, stolarski i vodoinstalaterski radovi neki su od poslova za koje se često angažuju seniori.

Zanatlijski poslovi

Stolari, električari, vodoinstalateri, keramičari, moleri - ovo su poslovi koje penzioneri nastave da rade i u penziji, sve dokle mogu. Jedan od razloga je i nedostatak zanatlija, jer sve manje mladih želi da radi ove poslove, pa oni imaju posla i zarađuju mnogo novca, posebno kada su dobri majstori.

Prodaja štampe i suvenira

Honorarni poslovi, poput prodaje novina i knjiga na tezgama, sladoleda u letnjoj sezoni, suvenira, neki su od načina da zaradite dodatni novac u penziji. Ovaj posao nije naporan, jer sedite na jednom mestu, zarada uglavnom zavisi od prodaje, a sve vreme ste u kontaktu sa ljudima.

Obezbeđenje objekata

Penzionisani muškarci mogu dodatno da zarade novac radeći poslove noćnog čuvara ili obezbeđenja u privatnim firmama, poštama, bankama, školama, prodavnicama, na parkinzima. Na tim poslovima ne postoji ograničenje kada je reč o godinama. Često se na ovim radnim mestima angažuju penzioneri koji su radili u policiji ili vojsci.

Držanje časova

Seniori koji su radili kao nastavnici i profesori mogu u penziji da drže privatne časove učenicima i studentima koji imaju problem da savladaju gradivo ili kada se spremaju za prijemne i druge ispite. Mnogi profesori u penziji nastave da rade svoj posao honorarno držeći kurseve.

Čuvanje dece

Mnoge žene, kada odu u penziju, čuvaju svoje unuke. Ali one čiji su unuci porasli mogu da čuvaju tuđu decu i naplate tu uslugu. Roditelji često imaju više poverenja da ostave decu starijoj ženi koja ima u tome iskustva, posebno ako im je neko preporuči. Pored toga, one često naplaćuju tu uslugu manje nego što bi roditelji platili agenciji koja se time bavi.

Branje voća

Sezonski poslovi, poput branja voća i povrća (jabuke, šljive, kukuruz), koji ne zahtevaju veliki fizički napor mogu da posluže kao jedan od načina da penzioneri uvećaju mesečni budžet. Njih mogu da obavljaju oni koji su vitalni, bez zdravstvenih problema.

Ko može da se zaposli

Osobe koje su otišle u starosnu i prevremenu starosnu penziju mogu ponovo da se zaposle. Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, oni mogu zaključiti ugovore o radu, delu, privremenim i povremenim poslovima i dopunskom radu. Porodični penzioneri mogu da rade po ugovoru o delu i autorskom ugovoru pod uslovom da njihova mesečna zarada nije veća od najniže osnovice u osiguranju zaposlenih.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.